Kia Rio (2012) 1.4 CRDI (Dizel) Fancy Test

 

Hızlı bir dönemem geçtiğimden uzun zamandır bloğuma yazı yazamıyordum. 2012 yılının başında satın aldığım Kia Rio 1.4 Fancy dizel aracımla 22000km yol yaptım. Hem aracı tanıtmak hem de deneyimlerimi aktarmak istedim.

İlk önce Kia Rio aracımın genel olarak özelliklerinden bahsedeceğim. 22000km boyunca araçtan memnun kaldığımı belirteyim.  Aracı alırken beni en çok cezben özellikleri; donanım zenginliği, 5 yıldızlı güvenliği, dizel olması (fiyatına göre) ve tasarımı oldu. B sınıfı bir araç içi gerçekten geniş. Malzeme kalitesi sınıfına ve fiyatına göre iyi. 6 vitesli şanzıman oluşu yakıt tüketimini  artı yönde etkilemekte. 1.4 90 dizel bg motor performansı  beni  memnun ediyor.  5 yıl 150000 km garantili olması da Kia’nın kendine güvenini gösteriyor. Unutmadan şunu da söyleyeyim aracı aldığımda araçta yanık kokuları geliyordu. Acaba debriyaj balatası mı hassas dedim. Meğer ki araç deniz aşırı ülkelerden geldiğinden bir malzeme ile mumlamışlar onun kokusuymuş. İlk 3000km’de zaman zaman bu koku geliyordu. Ayrıca araç ile ilgili izlediğim test yorumları da pozitif yönde.

Tasarım, Malzeme Kalitesi ve İşçilik

Peter Schreyer’in tasarımında katkıda bulunduğu Kia Rio yolda dikkat çektiriyor. Aracın hem içi hem dış tasarımı benim hoşuma gidiyor. Özellikle iç kısmının tasarımını çok ergonomik olduğunu söylemeliyim. Ön konsolda kullanılan plastik sert olmamakla beraber yumuşak da değil. Konsolun dizaynı güzel, çevremdeki insanlarında yorumu da bu yönde. İşçilik ve malzeme kalitesi olarak gördüğüm kusurlar var. Bunlardan birincisi ön direksiyonun deri kılıfının soyulması ikinci olarak da çıkartılabilen bagaj zemininin üzerine ağır yükler koyulduğu zaman biraz esnemesi. Aracın içlerinde krom kullanılarak güzelleştirmeler yapılabilirdi. Şu an bu krom parçaları Kia ayrı satmakta, umarım ileri de aracın üzerinde doğrudan gelir.  Keşke karter korumada olsaydı diyorum.  Çünkü motorun altı boş ve kaputun bile çamurlandığı oldu.

 

Yol Tutuş ve Performans

1.4 dizel 90bg motordan çok ciddi bir ivmelenme beklememek lazım. Maksimum hız olarak eğimli bir yolda 190 km/h gördüm ve 200km/h hıza çıkabilirdi. Ama yokuş yukarı çıkarken dip gaz durumunda 120km/h göremediğimi de bilirim. Sanırsam katalog verisi maksimum hız 170km/h civarı yazıyor.160km’den sonra aracın hızlanması artık ciddi derecede yavaşlıyor.

Hızlanma konusunda aracın tepkileri biraz farkı. Eğer yüksek viteste giderken bir sebeple yavaşladınız ve vites düşürmediyseniz, turbonun gaz basıncı düşüyor araç 2000 devir altında ise özellikle 1500 civarı bazen aracı hızlanması için 2 vites düşürmek bile gerekiyor. Bu turbo gecikmesi ayrıca aracı düşük devirde sürerseniz de başınıza bela olabiliyor. Örneğin 3. Viteste 1500 devirde giderken biraz dik bir yokuşa geldiğiniz zaman 1. Vitese almak ya da sabırla 2. Viteste çıkmak gerekiyor. Daha önce kullandığım hdi motor teknolojisi düşük devirlerde daha hızlı tepki veriyor.

Hızlanma konusunda beğendiğim bir olay ise 2000 devirden sonra araç birden hızlanıyor ve 2000-3000 devir arası tüm gaz tepkilerine çok iyi cevap veriyor. Örneğin yaklaşık olarak6. Viteste  motor 2000 rpm yaparken 110km/h hız yapıyor.  Her sabah işe giderken aracı ortalama 100-150km/h arası hız yapıyorum. Araç bu hız aralığında dizel olduğunu unutturuyor. Önceden de dediğim gibi araç 2000-2250 rpm arsında bir yerde birden bir ivmelenme yaşatıyor. Bu tepki sürerken insan gerçekten zevk veriyor.

Süspansiyonlara gelince,  Kia Rio’nun süspansiyonları sert. Araç asfalt yolda yüksek hızlarda ok gibi giderken Arnavut taşlı  bir sokakta 30km hızla böbrek taşı düşürmesi garantili. Açıkçası şehir içi kullanıma uygun üretilmiş  bir arabada yumuşak süspansiyonu, sert süspansiyona tercih ederim.

Kendi üzerinde gelen Kumho lastiği beğenmiyorum. Lastik boyutları 195/55/16 ve bazen dik yokuşlarda kalkarken yere tutunamadığı oluyor. Buna rağmen araçta sert virajlara girdiğimde bile hiç şu ana kadar bir yatma, kayma vs bir durumla karşılaşmadım.

 

Güvenlik

 Euroncap testinde 5 yıldız almış Kia Rio, natty modelinden sporty modeline karar her modelde güvenlik donanımları aynı tutmuş. Ebd,esp,tcs,abs, yan hava yastıkları ve perdeleri, yokuş kalkış destek sistemi standart. Esp ve tcs çok hızlı devreye giriyor. Yokuş kalkış destek sistemi işe yaramasına rağmen alışmak biraz zamanımı aldı. Tam olarak ne kadar eğimde çalıştığını bilemiyorum. Aracı yokuşta 3-4 sn tutuyor ama gaza bastığınız gibi bırakıyor aracı.


Yakıt Tüketimi

Yakıt tüketimi konusunda kağıt üzerinde 3.8 lt yazsa da ben 4.5 altında düşürmenin sabırla olacağına kanaat getirdim. Aracı her zaman klima açık sürüyorum. Ankara-Trabzon arası 2 kişi  uzun yolda genelde 110km/h sabit hızla 4.7lt/100km gibi bir değer elde ettik. Eğer bazı yerlerde trafiğe kalmasaydık 4.5 lt/100km değeri rahat yakalanırdı.  Rio’yu 90km/h’ten daha hızlı kullandığınız zaman benim deneyimlerime göre yakıt tüketimi artıyor. En ideali 70-90 km/h arasında doğru viteste sürmek. Ortalama şehir içi-dışı yakıt  tüketimi benim 5.4-5.8 lt/100km. 3km yolu 1 saat kadar bir zamanda gittiğimi biliyorum. Bu esnada rio 7.2lt/100km’yide görmüştü. 8’e kadarda yolu vardı.  Yakıt deposu bildiğim kadarıyla 43 lt.

Konfor ve İç Hacim

Araç B sınıfı araçlara göre konforlu. Bagaj hacmi 280 lt civarı. Belki biraz daha iyi olabilirdi. Kia rio’nun verdiği yedek lastik, lastik demeye dilim varmıyor (bu otomobil endüstrisi de artık nerden kısacağını şaşırdı), vasat. Arka koltuklar yattığı zaman bagaj hacmi 107 ekran LED tv alabilecek kadar genişliyor. İç hacmi daha önceden dediğim gibi geniş.  Uzun yolda bizi hiç yormadı.

Otomatik yanan falar, yağmur sensörü, bluetooth, ön kol dayamağı, soğutmalı torpido gözü, ısıtmalı ve katlanabilen aynalar, otomatik klima, usb destekli müzik çalar gibi donanımlar mevcut.

Müzik çaları iphone ile bağlantı sağladığını belirteyim. Usb üzerinden şu an bağlı olan 8gb fat32 formatlı belleğimi okuyabiliyor. Ayrıca Windows phone 6.0 işletim sistemli telefonu da usb’den görüp içindeki müziklere erişebiliyor. Bluetooth üzerinden iphone ile bağlantı sağlıyor. 4 hoparlör ve 2 tweeter bulunuyor. Ses kalitesi olarak beni tatmin ediyor.

Konfor olarak olması gerekenler gelince, C sütunun kalın olmasında dolayı arka cam küçük kalıyor. Park sensörü yok. Park sensörünün standart olması lazım. Şu an sadece arka park sensörü taktırdım. Keşke ön-arka görüntülü park sensörü standart donanımda olsaydı. Işık kıran dikiz aynası yok. Yol bilgisayarı fancy modelinde kullanışlı değil. Belki Sporty modelindeki daha kullanışlıdır.  Cruise kontrol yok. Umarım gelir. En büyük eksiği bence bu. Eğer çıtanız yüksekse konforda daha da çıkabilirsiniz. Ama 40000 TL’lik bir arabada her türlü konforu beklemek doğru olmaz kanaatindeyim.

Ses konusunda beni rahatsız eden tek olay çamur, taş, çakıl ve kar parçalarının lastiğin yerden koparmasıyla oluşan ses. Sanırsam lastiğin üzerindeki saclardan geliyor. Dayanılacak bir ses değil. Belki de lastikten kaynaklanıyordur bilemiyorum.

15000km Bakımı

Temmuz ayında yaptırdığım 15000km bakımı yaklaşık 1.5 saat sürdü. Toplam da 335 TL’ye patladı. Yapılanlar ve tutarlarını aşağıdadır.

-Motor yağı 5.3 lt                                                            110.5 TL

-Yağ Filtresi                                                                       24.10 TL

-Hava Filtresi                                                                    20.30 TL

-Polen Fitresi                                                                   47.78 TL

-Yağ Tapası                                                                        5 TL

-Karter Yağ Tapa Pulu                                                   1.40 TL

-Cam Suyu                                                                        2.5 TL

-Genel Temizlik Malzemeleri (Spreyli)                   6.5 TL

-İşçilik                                                                                  75 TL

Sonuç olarak Kia Rio  şu ana kadar beni üzmedi. Umarımda üzmez. Herkese tavsiye ederim.



Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

“Kia Rio (2012) 1.4 CRDI (Dizel) Fancy Test” için 60 cevap

  1. Cihan YAMAÇ avatarı
    Cihan YAMAÇ

    hocam merhaba,

    10 gün oldu aynı modeli alalı ben yalnız beni rahatsız eden yakıtı , 400 km falan yaptım henüz 8,4 den aşağıya düşmedi. ileride düşecek mi , yoksa bu şekilde devam edermi_? birde dediğiniz gibi çamurluktan gelen ses var.

  2. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Cihan bey merhaba,

    Kusura bakmayın geç cevap veriyorum. Ben şu ana kada en fazla 6.5 l yaptım. Fakat ankarada cevre yolunda sürdüğümdne araç 120 den aşağı inmiyor. Şunan 6.2 l. Trabzon-ankara yaptığımda 4.5 lt olmuştu. 70 km şle kardeşimin kullandığı zaman 5.2lt civarında 90-110 arası 5.6 yakıyor. Bunlar benim deneyimerlim. 111500km de araç. Araç konusunda bayağı deneyimim var. Dediğiniz değere belki istanbul trafiğinde dur kalk yaparak erişilebilir. Bu arada her zaman bende klima açıktır. Aracıda genelde 2 kişi kullanırız. Dediğiniz değerler düşer diye düşünüyorum. Umarım yardımcı olabildim

  3. kamil avatarı
    kamil

    2012 model kia rio dizel aracım ile iskenderun mersin arası ortalama 500 km yol yaptım ve araçta klima sürekli açık olmak şartı ile 4.5lt km yaktı oda 0.179 kuruşa denk geldi aldıgım yakıt ise 85 tl evet aracın sıkıntısı şu süspansiyon bozuk yola girme pişman olursun diger taraftan araç güzel aracı sıfır almıştım bu arada hala kullanıyorum

  4. kamil avatarı
    kamil

    Ortalama hızım 110 ve 130 arası

  5. Ugur avatarı
    Ugur

    Slm kardeşim senin yazdığın herşeyi tek tek okudum ama hiç tatmin olmadım. Çünkü aynı model 2012 1.4 var ama hiç mrmnun degilim. Artık petrole girmekten bıktım. Kilometreye sakin kullanırsam 280 biraz sıkıştırırsam 350 krş yakıyo. Uzun yol denemesi yapmadım. Ama devirli kullandım hiç sıkıltırmadım arabayı yormadım 1 depo yakıt kullandım yinede kilometreye 280 krş yaktı millet yazmış 175-180 krş yakıyor diye. Gelelim servis ücretlerine 110 binde bakım yaptırdım hava polen yag vs senin yukarıda belirttiklerinin tamamını değiştiler ve üstelik diskleri balataları değiştirmedikleri halde 870 tl bakım parası aldılar ( haram olsun ) kia alacagımı koymadılar bundan sonra bayinin önünde bile geçmem.

  6. zafer avatarı
    zafer

    yol tutuşu sıfır arkadaşlar 120 den sonra araba oynuyor daha iyi bir yol tutuş beklerdim . yakıtı 2ci planda oda cabası tabi

  7. Okan Şakar avatarı
    Okan Şakar

    yeni ceedlerde 5.1 miş çok iyi. Rio var bendede bakımlarda sıkıntı yasamadım maddi anlamda serviste erbek oto iyi fiyatlarda baya yardımcı oluyor.

  8. muhammed avatarı
    muhammed

    Supervision gösterge paneli 2012 fancylerde mevcutmu??

  9. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Muhammed Bey merhaba

    Kendi aracımda yok. Bildiğim kadarıyla 2012 model kia rio fancy’lerin hiçbirinde yok.

  10. Bülent Nedinç avatarı
    Bülent Nedinç

    kia rio bir arabam var ikinci el adım bir yılı aşkındır kullanıyorum çok memnundum fakat bir sorunla karşılaştım araba 3 bin devir üstne geldiği zaman belli aralıklarla bi ileri bi geri gidiyor yakıt temizleyici aldım düzelir diye olmadı iki kere mazot pompası değiştim olmadı turbocuya gösterdim bundan değil dediler arabayı servisinde cihaza bağlattım arıza göstermediği için ustalar anlamadı değişik bir durum mazot pompası ve enjektör tamircisine götürdüm motorun çalışmasını izlediler ondan olamaz dediler anlayacağanız kafayı yemek üzereyim 1960 lı yıllardaki patlayarak giden arabalar gibi yani 150 ile giderken 130 düşüp toparlaması çok saçma sizce bu nerden olabilir fikri olan varsa yorumlarınızı bekliyorum!!!! A C İ L

  11. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Bülent bey merhaba

    Eğer aracınız bir uyarı vermiyorsa aklıma gelen iki tane sensörde sorun olabilir. Biri turbo biri de egzoz manifoldunun orada yanmamış yakıtı ölçen prob. Belki bunlarda olabilir. Bir de tavsiyem bana sizinki gibi bir ara olmuştu böyle bir sorun. Yakıttan olduğunu biliyordum. Yakıtı değiştirdim 2 depo sonra tamamen düzeldi. Güvendiğiniz istasyondan Ali’n yakıtı. Tavsiyem kesinlikle bp. Total,lukoilve petrol ofisi öneririm. 136000 km aracım ve en temiz yakıtlar bunlar bence. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  12. Fatih ÖZKAN avatarı
    Fatih ÖZKAN

    Merhabalar;
    Öncelikle yazınız için teşekkür ederim. Şahane bir anlatım olmuş. Salı günü aynı modelden alacağım İnşallah. Araç 58.000 KM , garantisi devam etmekte. 41.500 TL vereceğim. Yazdıklarınız gibi olur umarım.

  13. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Merhaba Fatih Bey

    Aracınız hayılı olsun. Umarım kazasız belasız kullanırsınız. Şu an aracım 142.000 km de ve çok memnunum.

  14. Alper avatarı
    Alper

    Merhaba,

    Araştırdıklarıma göre ve sizin anlattıklarınıza göre klasmanında alınabilecek en iyi ve uygun araç duruyor. Ancak hiç bir yerde aracın 2. el satış piyasasıyla ilgili bir şey göremedim. Bende bu günlerde bir 2013 Dizel Fancy almayı düşünüyorum. Aracın 2. el satışıyla ilgili herhangi bir bilginiz var mı ?

    Teşekkürler, Hayırlı günler

  15. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Alper Bey Merhaba

    2. El satışlarıyla ilgili bir bilgim yok. Ama şöyle söyleyeyim. Kasko benim aracıma 44000 tl değer biçti.

  16. Çetin avatarı
    Çetin

    Emre bey merhaba,2013 rio 1.4 cvvt Sedan benzinli sadece hafta sonları kullanan birisiyim,tavsiye edermişsiniz?

  17. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Çetin bey merhaba

    Ben kia rio Sedan versiyonunu tavsiye etmem. Bu araçlarda normal hb versiyonlarından kırptıkları bazı şeyler olabiliyor. Birde dedeiğiniz kombinasyon yakıt tüketimi ciddi yüksek olabilir. Kiaclubtr.com adresinden daha iyi bilgi alabilirsiniz

  18. Yusuf bayrakdar avatarı
    Yusuf bayrakdar

    Merhaba hocam.kia rio aldim 1.4 dizel aracimin yakıtı çok fazla 8.6 lt yakiyo benzilige girmekten bıktım artık millet yaziyo 5.5 lt nasıl oluyor bu. Denemedim yol kalmadı.beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.teşekkürler

  19. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Merhaba yusuf bey

    Dizel ve kia rio 8.6 lt yakmak ya araçta bşr sorun var ya da sürüş tarzınız çok farklı. Ben hiç 6.5 lt yi geçemedim. Buna bile 140-180 km aradı hız yaparken alıyordum. Eğer çok fazla dur kalklı bir şehir içi trafiğinde sürüyorsanız. Belki o zaman bu değere çıkılabilir. Bence servise bir götürüp baktırın

  20. Emre avatarı
    Emre

    Merhaba hocam, bende 2015 1.25 comfort var. Bana doğru klima kullanımını anlatırmısınız. Klimayı nasıl kullanmalıyız. Yokuşa geldiğimizde kapatalımmı yoksa sadece A/C tuşuna basıp fan açıkmı kalsın? Klimanın üflediği hava dışarıdanmı alsın yoksa içeridekinimi döndersin? Lütfen beni ve bizi aydınlatırmısınız? Teşekkürler.

  21. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Emre Bey Merhaba

    Sizdeki klima eğer otomatik klima ise, kia rio’nun kitabında hatırladığım akdarıyla ac tuşuna basıp 23 dereceye getirmek en iyi performansı veriyor. Sistem gerektiğinde içerden veya dışarıdan alır.

    Eğer manuel klima ise tercihen dışarıdan alın fakat dışarıdan aldığınız hava bazen trafikte egzoz kokularını çekebiliyor. Bu durumda içeriden almak gerekiyor tabi. Ayrıca eğer içeriden havayı sirkülasyon ederseniz aracınız çok daha hızlı soğuyacaktır.

  22. Emre avatarı
    Emre

    Yorumunuz için ayrıca bi teşekkür ederim Emre Hocam.
    Bide merak ettiğim bir konu daha var. Bu yaz günlerinde araç sıcakta kaldığı için ilk bindiğimizde içerisi aşırı sıcak oluyor. Arabayı çalıştırır çalıştırmaz hemen klimayı 3 yada 4. kademede çalıştıralımmı, herhangi bir zararı olurmu? Yoksa bir müddet motor çalışıp, camları açıp aracı havalandırdıktan sonra 1 yada 2. kademede başlatıpmı kullanalım? Bide benim araç 1.25 comfort ve manuel klima olduğu için, klimadan en yüksek verimliliği almak istiyorum. Yokuşlara geldiğimizde klimayı kapatalımmı? Hemen anında faydası ve etkisi olurmu, yoksa karışmayalımmı? Çok Teşekkür ederim.

  23. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Merhaba

    Biraz geç cevap veriyorum kusura bakmayın. Arabayı çalıştırır çalıştırmaz klimayı açmak motora yük bindireceğinden belki çok küçük bir miktar kötü yönde etki edebilir. 150000km ve 4.5 sendir şükür bir zarar görmedim. Klimayı 1. veya 2. kademeye getirmek klimanın motoruna bir etki yapmıyor. Sadece siz fanın hızını değiştiriyorsunuz. Klimadan en yüksek verimliliği almak istiyorsanız size uygun bir araya getirip bırakmanız. Eğer ki klimayı kapatıp açarsanız arabanın içi ısınacağından siz tekrar soğutmaya çalışacaksanız. Klimanın fanının motorunu yormuş olursunuz. Yokuşlara geldiğinizde 85 beygir arabanız var sizi üzeceğini sanmıyorum. Kısaca klimayı size uygun bir ayara getirip öyle devam etmeniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir

  24. Murat avatarı
    Murat

    Merhaba Emre bey
    2013Reno Symbol 0,9Touch Turbo benzinli arabam var.100 km.de 6.5 lt.yakıyor. Satıp yerine Rio 1.4 dizel almayı düşünüyorum (2011_2014 yılı model arası ).Yorumları okudum kafam karıştı. Tavsiye edermisiniz. Motor konusunda sorun yaşarmıyım. Aslında arabam az yakıyor ama malum benzin pahalı olunca yoruyor.

  25. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Murat Bey Merhaba;

    Murat Bey aracım şu an 151500 km’de daha debriyajını bile değiştirmedim.Motor ve yürüyen aksamdan çok memnunum. Tabi hep orijinal parçaları kullandım bununda etkisi vardır. Yakıt tasarrufu konusunda diğer dizellere göre daha fazla yakıyor. Ben 4.5lt’yi şehirler arası yolculukta yapabildim. Normal kullanım 5.5 civarı. Ben hızlı kullanıyorum, o yüzden 6 lt civarı. En uç kullanımda da 6.5 yakıyorum (140-180km/h) Aracı sürmeden almayın. En sıkıcı tarafı süspansyionları yazıda da söylediğim gibi sert. Eğer amacınız sadece az yakan bir araç ise euro5 veya 6 motorlu araçlara bakmanızı tavsiye derim.

  26. İrfan geveze avatarı
    İrfan geveze

    Merhabalar ben kia rio 1.4 dizel almayı düşünüyorum ama yazdıklarımızdan şehiriçi 6.5 lt şehirdışı 5.5 lt yaktığını anladım. Satışta üzerinde yazılan değerleri yaklayamayız o zaman. Şimdi benzinli bir araba almak daha mantıklı geliyor bu değerlere göre. Ne tavsiye edersiniz. Yılda sadece 2 defa urfa izmir yapacağım gerisi hep urfada kullanacağım

  27. Fatih avatarı
    Fatih

    1.25 cvvt Rio fancy var bende. Lpg taktirmak istiyorum. Tavsiye eder misiniz

  28. yunus yapıcı avatarı
    yunus yapıcı

    Emre bey merhaba,
    geçtiğimiz cuma günü 2013 model 1.4 dizel fancy araç satın aldım. aracım 81bin kmde. araçla ilgili ciddi anlamda kafama takılan birkaç soruyu size sormak isterim.
    1. aracın debriyajı çok dipte kavrıyor, yani ayağımı oynatır oynatmaz araç hareket ediyor. ve buna bağlı da vites geçişleri biraz kemikli ve zor oluyor
    2. araç ile 2bin 4 bin devirleri arasına cıkınca turbodan ciddi fazla ses geliyor. daha onceki araçlarım da hepsi dizeldi fakat bunun sesi daha fazla
    3.araç yokuş kalkış desteği sadece gerçek anlamda dik rampalarda devreye giriyor. fakat geri gideceğim zaman ufak bir eğim bile olsa yokuş kalkış devreye giriyor. örneğin; aynı yola düz girip aracı durdurdum. tekrar kalkmak istediğimde yokuş kalkış devreye girmiyor. aynı yolu dönüp geliyorum bu sefer de ters çıkayım diyorum. fakat bu sefer yokuş kalkıs hemen devreye giriyor. acaba standardı mı bu yoksa sensörlerde bir arıza mı var ?
    sorularımı cevaplarsanız sevinirim.
    selamlar. saygılar…

  29. Hüseyin avatarı
    Hüseyin

    Hocam Merhabalar;

    Kia rio 2014 1.4 fancy 90 hp lik araç aldım. aracı şehir içerisinde kaç bin devirde kullanmak gerekiyor..? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

  30. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Hüseyin bey Merhaba;

    Kusura bakmayın siteyi başka bir sunucuya taşıdım. Bazı sorunlar var. Yapılan yorumlar bana gelmiyor. O yüzden biraz geç yazacağım. Açıkçası ben 2000-2500 devir civarında kullanmanızı öneririm. Düşük devirde 1500 -1800 arası bazen turbo gecikmesi oluşuyor. Ama 2000 devir üstünde araç tepkilere hızlı cevap veriyor. Ama 20-40 km/h hızla gidecekseniz bu devirlere çıkmakta pek kolay olmuyor. Ben 2. viteste kullanıyorum arabayı 30 km/h hızlarda.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  31. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Fatih Bey Merhaba;

    Kusura bakmayın siteyi başka bir sunucuya taşıdım. Bazı sorunlar var. Yapılan yorumlar bana gelmiyor. O yüzden biraz geç yazıyorum.

    Hocam ben genel olarak lpg kitleri yapılan işçiliklerden ve arabanın performansını düşüreceğinden dolayı tavsiye etmiyorum. Ama bu benim düşüncem tabi. Maddi olarak belli bir zaman sonra size kazanç sağlayabilir. Tercih sizin.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir

  32. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    İrfan Bey Merhaba;

    Kusura bakmayın siteyi başka bir sunucuya taşıdım. Bazı sorunlar var. Yapılan yorumlar bana gelmiyor. O yüzden biraz geç yazıyorum. Benzinli alacaksanız vw grubu ya da Reanult marka araçlar almanızı tavsiye ederim. Tsi motorlar benim gördüğüm benzinlileri az yakıyor.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  33. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Yunus Bey Merhaba

    Kusura bakmayın siteyi başka bir sunucuya taşıdım. Bazı sorunlar var. Yapılan yorumlar bana gelmiyor. O yüzden biraz geç yazıyorum.

    Yazdıklarınızdan sadece üçüncü maddede soru gördüm Yunus bey.
    +Vites kemikli doğrudur ve debriyaj dipte kavrıyor. Bu size göre kötü olabilir.
    +2. maddede turbo sesine pek takmıyorum. Motordan ses duyuluyor. Zaten B sınıfı araç ve yalıtım konusunda çok iyi değil. Sessizlik konusunda çokta birşey beklememek gerek. Örneğin babamın sahip olduğu reanult capturda 120km hızadan sonra aldığı rüzgar sesi ile kia rio arasında dağlar kadar fark var. Herkes bu sınıfta birşeyelerden kısmış
    +Yokuş kalkış sistemi basit bir mekanik sistem. Sallıyorum, 4 derecelik bir yokuşta devreye giriyorsa sistem sizin yokuşta buna yakın bir eğime bazen çalışmayabilir. Açıkçası pek böyle birşey ile karşılaşmadım.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  34. Bahadır KAÇMAZ avatarı
    Bahadır KAÇMAZ

    Merhaba, rio 1.4 crdi aracım var. 65000 km de. Daha ilk kez 7 litresi gördüm Manisa da. Trafik sabahları servis saatlerinde malumunuz işe gidip geliyorum. Kış aylarında normal diye düşünüyorum… Normalde ise hava sıcaklığı nın 20 derece civarlarında ise 5 litre civarı yakıt tüketimi. Yakıt deposunun 40 litre olması biraz çabuk bittiğini düşündürüyor ama. Daha önceki arabam 50 litre alıyordu. Bu aracımda sanki daha çabuk bitiyor izlenimi yapıyor 🙂

  35. Hakan ÖZÜM avatarı

    Emre bey merhabalar, bir sorum olucaktı. 1.4cvvt 109hp 2012 (30binde) kia rio model bir aracım var. Arabayı satmaya niyetlendim. Expertiz e sokuldu dyno testleri yapıldı araç 66kw 88hp sonuçlar çıktı. Bu veriler ne kadar doğru, dyno ölçüm de yanlışlık olabilir mi? Aracımın garantisi devam ediyor bu konu için servis e gideceğim. Teşekkür ederim saygılar

  36. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Hakan Bey Merhaba

    Hakan Bey bu dediğiniz büyük bir sorun. Markalar araçların motor gücünü yazarken bazı kurnazlıklara gidiyor. Bunun için değişik yazılar okumuştum. Doğruluk veya geçerlilik payını bilmiyorum. Üç motor örneiği vereceğim aşağıda.

    -Örneğin bir marka 125 bg motor gücü derken aslında bu motorun ürettiği gücü, tekerlere aktardığı gücü demiyor. Tekerlere 115-120bg güç aktarılıyor.

    -Başka bir marka 115bg derken aslında motorun herşey düzgün olursa bu gücü üretebildiği fakat pratikte aynı model aynı marka olsa dahi kimi 110 kimi 112bg aktarabilir.

    -Başka bir markada 105bg güç diyor. Fakat bu marka benim aracımda sen bu gücü alacağının garantisini veriyor.

    Bu yukarıda yazdıklarım sadece okuduğum ve araştırdığım bilgilerden aldım. doğruluk payını bilmiyorum. Ayrıca araç zaman içinde parçaları eskiyeceğinden zaten motorda güç azalması olacaktır. Kia Rio’nun 109 bg benzinli motordaki şanzıman standart otomatik bir şanzıman. Sağlam olabilir ama verimi düşük bir şanzıman. Ama 109 bg den 88 bg çok fazla bir düşüş. Ya dyno testinde sorun olabilir ya da arabada ciddi bir sorun var. Bence başka bir dyno ya sokun görün. Eğer yine bu civarda bir sorun çıkarsa aracı tavsiye etmem.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  37. Ramazan Kaya avatarı
    Ramazan Kaya

    Merhabalar rio bakiyorum bende uzun zamandır. Eğer temiz 70-80 bin km aşmamış kaputta işlem olmayan bar ise konuşabiliriz. Emre bey varsa çevrenizde yönlendirin lütfen.
    Saygılar herkese

  38. Fatih avatarı
    Fatih

    Benim 2013 nancty var 8.1 den asagi dusemedik arac acayip fazla yakiyo bu nedir ya dizel az yakar diye aldik 145 milyona doldurdum 400 km gitmeden bitti benzinden farki kalmadi bunun nasil duzelecegi yada duzelten varsa bilgi verebilir mii

  39. gökhan avatarı
    gökhan

    Arkadaşlar burda 2017 yılı yorumunu ben yapıcam galiba 🙂
    benimde 2012 model 25 bin km kia rio sport paket 14 dizelim var
    fakat 6 aydır kullanıyorum aracı 7.5 den düşüremedim !!!
    yani tıntın gidiyorum artık bildiginiz benzinli araç gibi yakıyor
    diger yandan çok memnunum gel gelelim 100 km sonra gazı 140 falan çıkartıgımızda raç 9,2 bazen10.3 lere çıkıyor eee şimdi ne anladık bundan 70 km hızla gidiceksek hep ? keşke benzinli oalanı alaydık ..

  40. Ali Emre Yılmaz avatarı
    Ali Emre Yılmaz

    herkese merhaba . bende 2014 model dizel sporty bir kia rio aldım. ortak sorun olan yakıttan bende müzdaribim malesef. Araba rölantide dururken 32lt/100km gördüm böyle birşey mümkün olabilirmi? birde araba 3. vitesden itibaren devir saatini 2.5 e sabitleyince tüketilen litre 6 ya kadar düşüyor ki oda herzaman değil. Sizce göstergemde mi bir problem var yada arabanın sarfiyatı gerçekten bu kadar yüksek olabilir mi? Bu arada arabayı şehir dışından getirdiğimde km de 2.7 kuruş yaktığını hesaplamıştım kış lastiğiyle gelmeme ve otobandan pahalıya yakıt almama rağmen

  41. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Emre Bey Merhaba

    Emre Bey rölantide çok yakar ama 32 lt çok ciddi bir değer. Benim 2012 model rio’da rölantide yakılan yakıtı göstermiyor. 2500 6. viteste tahminen 140 km/h falan yapıyordur diye düşünüyorum. 6lt/100km bu hızda rio içi iyi bir değer. Ama eğer ki 4.8-5-2 lt arasını görmek istiyorsanız deneyimlerimden derim ki hızınızı 70 km saate ayarlayın. Ancak o zaman bu değerleri gördüm ben. Aracımın yeni debriyajını (baskı-balata) değiştirdim (162000km ilk defa). Orjinal baskı balatayı serviste taktırdım. Artık işçilikten midir bilemiyorum. Ortalama 6.7/6.8 yakıyor. Değiştirmeden önce 6.3-6.4 idi.

  42. Enes Salman avatarı
    Enes Salman

    Emre Kıyaklıoğlu bey merhaba ben 2016 yılının ağustos ayında kartal tekkar bayiinden sıfır consept plus 61 bine aldım. benim sorunum yakıt değil (opel astra 140 bg den geçen biri olarak :D) benim sorunum alt taraftan gelen yol sesi bu tıkırtı sesleri beni deli edecek aracın altına sıçrayan her sesi çok net duyuyorum aşırı rahatsız edici. En sonunda bugün fırsat buldum ağustosdan beri ilk defa aldığım yere gittim ancak mekanik teknik kısmından kimseyle görüşemedim inanırmısın yüzüme bile bakmıyolar bilgisayar başında oturan birine sordum 11 yıldır burdayım daha bu sorunla gelen olmadı dedi 🙂 yalancıda çıktık yani neyse zar zor randevu kopardım pazartesi tekrar gidicem benim sorunumu başka yaşayan yokmu? sizde veya bu aracı kullanan başka birinde bu soruna rastladınızmı? teşekkürler.

  43. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Enes Bey Merhaba

    Enes bey yazımda da söylediğim gibi bu araçtan çakıllı, kumlu vs yoldan gidildiğinde tekerlek üstünden ses geliyor. Yazımdan da bunu yazdım. Kardeşimde 2016 modeli var. Daha böyle ses testi yapmadık onunla ama görünürde birşey değişmemiş gibi geliyor.

    11 senedir buradayım ilk defa duyuyorum vs. konuşmaları geçin. Bu size bize özel değil. Bu araçlar böyle, bu fiyata bu kadar olabilir gibi yorumlarla karşılaşılabilir ama böyle birşey yok demek servis elemanının şark kurnazlığıdır. Bunu gidermenin yolları var. Aracın altına sessizleştirmek için bir malzeme püskürtülüyor. İnternette birçok örneği var.

    Kolay gelsin

  44. Soner avatarı
    Soner

    Emre bey 2012 1.4 crdı fancy rio alacagım araç orjinal. Sadece 180 bin kmde 37.800 alacagım alınırmı acil bi dönüş yaparmısınız

  45. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Merhaba Soner Bey

    Fiyat olarak hiç bilgim yok, temiz olması servis bakımlı olması vs. şeyleri dışında şöyle bilgi vereceğim. Birincisi debriyajın durumu. Değişmiş mi, eğer değişmişse değiştireceksiniz büyük ihtimalle. İkincisi kia rio her 90.000km de bir büyük bakımı vardır. Bu bakım yapıldı mı? eğer yapılmadıysa o da size masraf olarak dönecektir. Üçüncüsü klima ayaklara üflüyor mu? Ona da bakın. Benim araçta böyle bir sorun vardı. 2012 Rio’nun bir kısmında böyle bir sorun vardı.

    İyi günler

  46. Osman avatarı
    Osman

    Merhaba 2013 dizel fancy aldım. Ekran supervision gösterge dil olarak türkçe yok bunu serviste veya yazılımla türkçeye cevirebilirmiyiz yoksa bu şekilde kullanmaya mi devam edeceğiz.trabzonda olduğumuz için malum yollar dik bayir aracı devirli kullanmamizda sakınca oluşurmu tesekkurler

  47. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Osman Bey Merhaba;

    Bildiğim kadarıyla dönüştürebilmek şu an için mümkün değil

  48. Ali Özcan avatarı
    Ali Özcan

    Merhaba 2017 kia rio hatchback aldım henüz 367 km de. Motordan yanık kokusu geliyor. Ve antifriz olan bölümden (kap) sızıntı var sanki plastiğin eklem yerlerinden.kapaktan değil. Bu koku nedeni nedir bir cevap bekliyorum. İyi günler

  49. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Ali Bey Merhaba

    Üslup konusunda biraz daha dikkatli olmak lazım. “Bir cevap bekliyorum” uygun bir üslup değil. Bu konuda cevap bekleyeceğiniz kişi ben değil Kia satıcısı olmalı. Bu üsluba çokta cevap veresim yok ama bilgi amaçlı buraya yazayım. Eğer aracınızda özel bir sorun yoksa, araçlar deniz aşırı ülkeden geldiği için arabanın bu taşıma esnasında korunması amaçlı bazı malzemeler ile motorun belirli bölgelerini sıvarlar. Belki motor çalışınca sıcaktan bu koku gelmiş olabilir size. Bana da ilk 1000 km’de bir koku gelmişti.

  50. Uğur YILDIZ avatarı
    Uğur YILDIZ

    Emre Bey selamlar,
    Bende 2006 Cerato dizel ex vardı geçenlerde sattım.
    2016 Rio concept dizel almak istiyorum.
    Yakıt tüketimi sorununu concept modelinde çözdüler sanıyorum fancy vs.lere bakarak düşüş var gözüküyor doğru mu bu yoksa conceptte de aynı sorun devam edşyor mu.
    Bir de deli gibi rio almak istiyorum çok hevesliyim, ceratodan sonra hayal kırıklığı yaşar mıyım? Kia’yı çok seviyorum. Hiç bir sonun yaşamadım ceratoda. 171.000kmde sattım. Rio alırsam pişman olur muyum. Fiyatlar 50-55 bin bandında gidiyor şu aralar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.