9’UNCU KOR. 109’UNCU TOP. A. K.LIĞI ERZURUM

12 ağustos 2010’da başlayıp 18 ocak 2011’de biten  159 günlük askerlik görevimden sonra tekrar blok sayfama bir merhaba yazısı ile devam edeyim. Acemiliğimi 109. Topçu alayında ve usta askerliğimde Bandoda yaptım.  Hala ilk günümü hatırlıyorum. O nizamiye kapısından ilk girdiğimdeki sıkıntıyı. Velhasıl bu yazımda asıl değinmek istediğim eğer askerliğiniz Erzurum’da 109. Topçu birliğinde yapacaksanız ne türü sıkıntılar sizi bekliyor ve ne gibi şeylere ihtiyacınız olduğu hakkında bilgi vereceğim. Ben internetten istediğim bilgileri tam ve derli toplu olarak bulamamıştım. Kendi deneyimlerimi paylaşmak istedim.

Öncelikle Erzurum’dan ve Erzurum halkından bahsedeyim kısa. Erzurum halkı genel olarak  muhafazakar bir kitleye sahip.  Ben açıkçası askerlere karşı en küçük bir kötülüklerini görmedim. Hatta küçükten büyüğe çok sevdiklerini gördüm.  Şöyle bir laf vardır “Erzurum’un 1/3 asker  1/3’ü öğrenci kalanı da Erzurum’un yerlisi”

Öncelikle Erzurum’da yapılabilecek en rahat askerliği yapmış şanslı kişilerden olmama rağmen şunu hiçbir zaman unutmayın hiçbir şekilde askerlik olay değil. En başta özgürlüğünüz kısıtlanıyor. 335. kısa dönem olarak Erzurum’un hem sıcağını (45 C gördüm.) hem de soğuğunu  (-21 C gördüm -40 C  gören çok var)  yaşadım.

109. topçu alayı Erzurum merkezinin 3-4 km dışında Susuzharmanlar‘da hemen Asri mezarlığın yanında  dağlar arasında bulunmaktadır. Yüzölçümü olarak oldukça büyük bir yer. Acemiliğimi burada topçu olarak 2. taburda (cehennem taburu) yaptım.

Yazın o sıcağından sadece 2. Taburun şansızlığından her gün ekstradan 2km yol uygun adımda yürütülüyordu. Yollar toprak olduğundan içimize çektiğimiz tozun haddi hesabı yoktu.Eğitim gördüğünüz yerlerde tozlu dumanlı bölgelerdi. Ne kadar tozlu dumanlı bir yer olduğunu anlatmam gerekirse; şakalarımız arasında klişe şakalarımızdan biri de “bir gün de burnumdan sıçmasam”.

40-45 derece sıcaklıkta kışlık kamuflajlarla yanıyorduk. Ne hikmetse diğer birliklerde yazlık kamuflajlar verilmişken biz de kışlık verilmişti.

Banyo olayı nerdeyse her taburda sorundu ama bizde daha da bir sorun. Çünkü acemisisiniz 10 aydır askerlik yapan  usta uzun dönem askerler taburun kontrolünü almış sizin sözünüz geçmez. Banyo düzgün yanmaz. 3-4 günde bir açarlar o da saat gece 2-3’de. Buna rağmen banyo süreniz 5 dakikadır ve suyun ısındığı nadirdir. Komutanın izniyle 28 günlük acemilikte 2 kere akşam 7-8 gibi yine soğuk diyebileceğimiz ılığımsı (nasıl bir kelime türettim ha) suyla duş yaptık.

Tuvaletler konusunda pek sıkıntı yok. Tek sıkıntı sabah traş olurken biraz sıkıntı oluyor. Umumi bir yere göre tuvaletleri iyidir. En azından işinizi yapabilecek kadar iyi. Çamaşırhanesi yok diyebilirm.

Yemekler konusunda şansızdık. Çünkü istihkakımız verilmemişti (nasıl bir organizasyon yapılmış anlayamadık) . Bizde diğer askerlerin yemeklerini paylaşıyorduk ki bu yemeklerin miktarı tahmin edemeyeceğiniz kadar azdı. Patlıcanın her şekilde önünüze konduğu yemekler genel olarak beğenilse de yanmış pilav ve tatsız çorbalarla pek doyulmuyordu. Dediğim gibi zaten yemek azdı. Kantinde sigara dahil her şey vardı yalnız kantin yine bir uzun döneme verildiğinden kendi ne zaman isterse o zaman kantini açıyordu arkadaş. Yemek olarak ayrıca kendi kafesi de bulunuyor. Kafe dediğime bakmayın 10m2 bir yer. Tost, hamburger ve hazır pizza dışında pek bir şey gelmiyor. O da yine arada bir açılır bir kapanır.

İş olarak koğuş temizliği ve ne yazık ki yazın oradaysanız ot yolacaksınız ki bu ot yolma işini tahmin bile edemezsiniz. 1 günde çift damperli bir kamyonu doldurduğumuzu bilirim. Elleriniz yara para içinde kalırcasına ot yolunuyor.  Güneş altında dudaklarınız çatlayacak, kulaklarınız kabuk bağlayacak ve her biriniz en son derece yanacaksınız. Bunlar konusunda garanti veririm.

Er gazinosu olarak vasat. Lig tv var ama 200 tane askerin olduğu yerde tv izlemek zor oluyor.

Acemilikte komutanlar sizlere sert davranmıyorlar. Ama sonuçta sanırsam sosyal hayattan ayrı olduklarından mı bilemiyorum değişik kişiliklere sahipler.  Bu da size çeki düzen verdiriyor. Yazın sıcaktan her gün atlet değişiliyordu. Unutmadan nizamiye kapısının tam yanında iş bankasının atm’side var. Para oradan çekebilirsiniz.

Kantinde atlet ve kilot satılıyor. Ayrıca usta askerler size meydandan istekleriniz alıyor alıyor.  Kısaca acemilikte 109. topçuda öğreneceğiniz şey pislik ve yokluk içinde sabırla nasıl yaşanır?

Peki askere gideceğim ne gerekiyor sorusunun cevabına gelince şu laflara pek kanmayın. Askerde her şey  var oradan alırsınız  lafını geçin. Askerde her şey her yerde olmuyor. Örneğin ben usta askerliğimi 9. Kolordu  Bando Birliğinde yaptım. Kantini yoktu. O yüzden her şeye hemen sahip olamıyorduk.

Askerde ne lazım?

1)      En az 10 tane don ve atlet. Eğer yetmezse ve imkanınız varsa sonradan alırsınız. Ama asla daha az olmasın. Haki yeşili renginden tabi ki.

2)      Tıraş köpüğü ve en iyisinden tıraş bıçağı. Her gün tıraş olacaksınız. En iyisinden de tıraş kremi veya kolonyasını da unutmayın.

3)      Diş macunu ve diş fırçası. Her ne kadar askeriyede bu bize verilmişse de  (bazı yerlerde alamayanda var) kesinlikle iyi bir diş macunu alın.

4)      Dudak kremi (şeffaf), deodorant ve en az 40 faktörlü bir güneş kremi. Güne kremimi almadığımdan ne kadar çok zara gördüğümü tüm tabur görmüştü. Kesinlikle ve kesinlikle alın.

5)      Büyük bir banyo havlusu, banyo mayosu, tıraş havlusu, şampuan, sabun, el kremi de alın. El kremi hariç diğerlerini bize verdiler. Ama tabi ki kullanışsız.

6)      Terlik verdiler ama siz kendi terliğinizi de getirin her ihtimale karşı. Bana azlım olmuştu.

7)      Mavi beyaz  renkli tıraş kutusu olacak illaki. Askeri malzemecilerde bulursunuz.

8)      Boyundan askılı cüzdan. Çok lazım olacak.

9)      En az 10 çift siyah çorap. 3 tane kirli ve temiz çamaşır torbası.

10)   En büyüğünden bavulla gelin. Çok faydasını görürüsünüz. İçine mevsimlik ve kışlık montunuzu da koyun. Ayrıca çarşı izni alacağınızdan giyeceklerinizi hem yazlık hem kışlık koymayı unutmayın.

11)   Çamaşırlarınızı yıkatmak için çamaşır filesi.

12)   Pijama ve spor için eşofman takımı

13)   Zaman geçirmek için kitap.

14)   Kulak temizleyici

15)   Ustalıkta kullanmak için düdük ve cep feneri.

16)   Dikiş seti ve çengelli iğne çarşaflar için.

Aklıma gelenler bunlar. İyisiyle kötüsüyle askerlik bitti. Askerlik anılarınız ve arkadaşlıklarınız unutulmayacaktır. Şimdiden hayırlı tezkereler. Emre Kıyakoğlu TRABZON EMRET KOMUTANIM

Buradan modüler asker Hakan Bekir Pehlivan’a, kıro Orhan Güçlü’ye, puşt Muhammed Özben’e, çakma çavuş Cemal Armağan’a, toprağım Fatih Kutlu’ya, biseksüel Ahmet Fatih Koçak’a , Tosun Çağlar Akyüz’e, Sezer Kılıç’a Erhan Akman’a ve Ömer Yıldırım’a da selamlar.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

“9’UNCU KOR. 109’UNCU TOP. A. K.LIĞI ERZURUM” için 57 cevap

  1. YUNUS ARSLAN avatarı
    YUNUS ARSLAN

    kısa dönem er olarak acemiliğim Mamak, usta birliğim de Erzurum 109.topçu alayı 2’nci top.taburu 203/25 Çek. Ob. Bt. K.lığı çıktı. ama sen bura için “Cehennem Taburu” yazmışsın, Türk dili ve edebiyatı mezunuyum. ne yaparım burada anlayamadım bana cevap verirseniz sevinirim.

  2. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Yunus Merhaba;

    Yunus şimdiden hayırlı tezkereler. Acemilikte gordun askerlığin nasıl birşey olduğunu. Burada yazdıklarım 2 sene once ve mevsim yazdı. Sen havalar ısınırken gideceksin. Bir kere 40+ sıcaklıga şimdiden hazırlıklı ol.Bol bol su tüketeceksin. Topçu alayı kocaman biryer. Mıntıka temizliğinden yorulacaksın. 19 mayıs vs törenlerde asker gibi hazırlanacaksın. Ben acemiliğimi orada yaptığımdan her tarafı hakkında bilgim yok. Belki takım çavuşu olabilirsin. Çok büyük ihtimalle hergün spor yapacaksın hatta tam hatırlayamamakla beraber sabah ve akşam 2 kere.Şimdiden hazırlıklı ol.Bol bol kilo vereceksin. Sabah akşam nöbet tutacaksın. Ekstradan sana görev verebililer yazıcılık gibi mesala. Yazıcı olursan bazı şeylerden kurtulabilirsin mesala spor gibi.

    Nizamiye verebilirler. Şöyle birşey olabilir. Sabah 5:30 kalk. 6:00-7:00 spor. 7:00-19:00 nizamiye. 21:00 yatıs. 03-05 nobet vs.

    Şimdiden hayırlı tezkereler..

  3. soner özşimşek avatarı
    soner özşimşek

    valla arkadaşlar ben 15 ay kaldım 25 derece sıcaklıktan başka görmedim siz heralde antalyadan bahsediyorsunuz öyle dedigin gibide degil yani tv 200 kişi izliyormuş sen fazla salladın galiba bi daha gitsem gene erzuruma giderdim sen muhtemelen yazıcıydın ben tabur komutanı şöförü sen kışın zincirdi falan sen bilgisayarda genede rahat degilsen bilmem

  4. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Soner Kardeş merhaba

    Bu yorumu onaylamayı düşünmüyordum ama hakaretlerine karsı cevap vereyim.

    Birincisi 15 ay icinde 25 derece sıcaklık gördüm demişsin. Evet ben 40-45 arası birçok sıcaklık gördüm. Sen 25 görmüşsün demişsin. Karasal iklimde 25 dereceden fazla görmedim demen abesle iştigal olmuş. Sana 2010 yılında Türkiye’deki sıcaklık ölçümleri raporunu meteoroloji.gov.tr’den gosteriyim. Madem ben atmısım resmi kurumlarla cevap vereyim. Aşağıda bağlantısı var. Erzurum merkezinde sıcaklık 39 derece ölçülmus. 109. Topçu alayı sehir dışında ve direk güneş alan bir yer. Bu sıcaklığın 4-5 derece daha fazla olması normal.

    http://www.mgm.gov.tr/FILES/iklim/2010-yili-iklim-degerlendirmesi.pdf

    İkincisi yazdıklarımı okumamaşsın. Ben 200 kişi tv izliyor demedim. Yazılanları okumadığını anlıyorum. 200 kişinin olduğu bir taburda tv izlemek zor yazmışım.

    Ayrıca yine okumadığını görüyorum ki ben acemiliğimi 109’da yaptım. Usta askerliği bandoda yaptım. Yazıcı falan değildim kısaca

  5. sinan avatarı
    sinan

    Ben 12 gün önce bitirdim askerliği 349.kısa dönem olarak,109. topçu alayı bkm.bölüğündeydim.109 un en rahat yeridir,buraya gideçek arkadaşlar şanslısınız,rutin işler yapaçaksınız,nöbet(2 saat),sabah sporu(maç oynamak)ve günde 4 kere iştima,bütün askerliğiniz böyle geçeçek.

  6. topçu çavuş avatarı
    topçu çavuş

    319. Kısa dönem olarak 2.tabur 2.bataryada topçu çavuşu olarak görev yaptığım yer, aralık-mayıs arasında kaldım, yazın nasıl bilemem ama kışın -39 u ve görüşü 15 metreye kadar düşüren kar fırtınalarını gördüm, bizim gibi obüs topların başında ve üstünde yapacaksanız askerliğiniz biraz zor geçecektir ama zevklidir.

  7. SARE avatarı

    YENİ GİDENLER EZİLİYOR BEN ASKERİYEYİ DESTEKLİYEN BİR ATATÜRKÇÜYÜM ÇAPULCUYUM AMA BENİM NİSANLIM 10,06,2013 TE USTA BİRLİĞNE GİTTİ ASKER YETSTRLYOR ORDA KÖLE DĞL BRAZ DAHA İYİ DAVRANIN ASKERLERMZE LÜTFEN

  8. CEP ÇAVUŞU avatarı
    CEP ÇAVUŞU

    BENDE 15 AY KALDIM.30 DERECENİN ÜSTÜ SICAKLIK GÖRMEDİM HİÇ.MGM YAZAR O KENDİSİ +45/+50 NE İSTERSE.AMA KIŞIN ÇOK GÜZEL OLUYOR.-39 U GÖRENLERDENİM.DEVRİYE ATARKEN…ANCA ESRAKEŞ,SARHOŞ,BERDUŞ DAHA ÇOĞALTMAK İSTERİM. BUNLARDAN GÖRDÜM 1.TABUR 2.BATARYA….GECE MÜSLÜM DİNLEYİP JİLET ATANDA ÇOĞUDU…

  9. yaşar kural avatarı
    yaşar kural

    bende 01.11.1984-31.12.1985 tarihleri arasında 1964/2 tertip 2 Tabur Karargah Servis bölüğünde keşif yer ölçme çavuşu olarak askerlik yaptım. Bugün yine askere alsalar yine orada askerlik yapardım Kendim izmirliyim yolum erzuruma düşse askerlik yaptığım birliğime ziyaret etmeyi çok isterim 1964/2 tertipler görüşelim izmirli yaşar çavuş

  10. Özgür K. avatarı
    Özgür K.

    Merhabalar;
    Öncelikle google da bir çok arama yapmamam rağmen böle detaylı bir yazı yazdığınınzdan dolayı çok teşekkür ederim. Çünkü kısa dönem olarak usta birliğim 9 UNCU KOR. TNK.TB. 2 NCİ TNK.BL. Sınıf: TANK / ERZURUM İSPİR / ERZURUM aralık ayında teslim olucam. Normalde sivil hayatta sivil havacılıkda öğretmenim. İzmirli ve izmirdenim. Bu karargaha gittiğimde ne görev alıcam. Erzuruma indiğimden buraya gitmek için ne yollar izlicem yol gösterirseniz öok memnun olurum. Teşekkürler.

  11. fatih durmaz avatarı
    fatih durmaz

    283 ATGM. Alay reviri psikolojik danismani.hey yavrum hey.o zamanki alay komutanimiz simdi korg.olmuş İhsan Uyar.İlk gittiğim gün dediki bana”bak psikolog,burada biri intihar eder ölürse arkasından seni gömerim”.ne diyeceksin abi
    Emredersin komutanim.O nizamiyenin dili olsa da konuşsa.3atgm aylarca 24saat nöbet tuttuk.24 saat nöbet 24 saat istirahat. 8 saat revir.arkasi nizamiye.ama Çiğdemlik gazinosunun hakkini vermek lazim.çok alkol tüketim oralarda.vay be 10sene geçti.
    Bu arada,alay,paşalik sirası bekleyen kurmay albaylarin sıçrama tahtasıdır ki burayi sorunsuz atlayan genelde paşa olur.bunun içinde sorunlu askerlerin bolca olduğu bir yerdir.allah herkese yardim etsin.hatta gecenin 3unde ölçme bölüğünün önündeki telsiz direğinden intihara kakisan askeri”etme yavrum,yapma yavrum diyerek indirmisligim vardır.eeee pabuç pahali yoksa alay komutanı Benide gomecek.denetlemesi bitmez…pffff

  12. Yasin BIYIK avatarı
    Yasin BIYIK

    Cep Çavuşu – Kardeşim beni kesinlikle tanımışındır Stinger takımındaydım en uzun ve en irisi Ünver teğmenin değimiyle rus boksör.unutmaki tatbikatta 36 derece tabelanın altında seninle fotoğrafımız var paylaşabilirim.CÜCÜK

  13. uğur doğan avatarı
    uğur doğan

    Kardeşim merhabalar ;

    Öncelikle verdiğin bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Ben 9 UNCU KOR. 109 UNCU TOP.A. ÖLÇME VE HEDEF TESPİT BL. / ERZURUM YAKUTİYE / ERZURUM ‘a ustaya gideceğim. Birliğim rahat mıdır görevim ne olur bilgilendirebilir misin ?

  14. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    ugur bey merhaba

    uzun zamandır siteme bakamıyorum. Aslında sorduğunuz şeyler yazıda geciyor. 3 sene oldu artık abzı şeyler iyiye gitmiştir umuyorum

    Hayırlı tezkerler

  15. yemliha eeren avatarı
    yemliha eeren

    merhaba. askerliğim 9 UNCU KOR. 109 UNCU TOP.A.K.LIĞI KIŞLA HİZ.TK. / ERZURUM YAKUTİYE ye cıktı ama yorumlardan pek birşey anlayamadım sanslımıyım degilmiyim sizce birde koguslar kaç kişilik vs bilgi verebilirmisin ben kısa dönem yapacağım acemiliği samsun çavus eğitim merkezinde yapacağım .

  16. hakan avatarı
    hakan

    merhaba emre bende diğer arkadaşlar gibi senden bilgi alacaktım benim esas birliğim 9 UNCU KOR. 109 UNCU TOP. A. KH. VE KH. BL. / ERZURUM YAKUTİYE / ERZURUM SINIF İKMAL BRANŞ boş bırakılmış bu yer hakkında bilgi alabilirmiyim ve neler tavsiye edersiniz. şimdiden tşk ettim .

  17. onryng avatarı
    onryng

    9 UNCU KOR. 109 UNCU TOP.A. 1 İNCİ TOP.TB. 1 İNCİ 203/25 MM LİK ÇEK.TOP.BT. / ERZURUM YAKUTİYE / ERZURUM
    internette fazla yorum bulamadım buraya yazan arkadaşlara teşekkür ederim ben kısa dönem olarak aralık da gidiyorum sizce nasıl biyer beni bekliyor ?

  18. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Hakan Merhaba;

    Hakan şimdiden hayırlı tezkereler. Ben askerliği yapalı 4 sene oldu nerdeyseç O yüzden yukarıda yazdıklarımdan daha fazla hatırladığım birşey yok. sonuçta çok şey değişmiştir eminim. Güncel bilgisi olan biri sana daha uygun cevap verecektir.

  19. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Onur Bey Merhaba,

    Şimdiden hayırlı tezkereler. Size tek diyebielceğim şey iyibir soğuk sizi bekliyor bundan emin olun.

  20. Jsika avatarı

    Allah askina bunlari sikayet edebilcegimiz bir yer yokmu nisanlim askerde ve resmen kole gibi kullaniyorlarmis 1 hafta oldu ve ayni kiyafetlerle yatip kalkiyorlarmis resmen nazi kampi gibi bu ne boyle lutfen biri yardim etsin cok kotuyuz

  21. gökhan avatarı
    gökhan

    9 UNCU KOR. 109 UNCU TOP.A. 2 NCİ TOP.TB. 2 NCİ 203/25 MM.LİK ÇEK.OB.BT. / ERZURUM YAKUTİYE usta birliğim burasi beyler kisa donem gidicem burasi icin ne soyleyebilirsiniz ?

  22. emin avatarı
    emin

    Gökhan kardeşim kısa dönem olduğun için sadece şükret bu alay sürgün yeri normalde yani adam gibi adam pek yok
    ben 2010 da 109.topçu alayı 2 taburda askerlik yaptım
    uzun dönem 15 ay
    gerçekten lanet biyer gidene geçmiş olsun
    bide yeni gidecekler öle çanta manta terlik dis macunu yada fırça almayın hepsi veriliyo sadece kilot , atlet ,banyo havlusu yeter

  23. ERSİN OĞUZ avatarı
    ERSİN OĞUZ

    MERABA BEN ERSİN OĞUZ 94.4 TERTİP 2005-2006 YILLARINDA 109 CU TPÇU ALAYINDA HAVASAVUNMA TABURU 3 CÜ BATARYADA ASKERLİK YAPTIM 4 FİLAMA KAZANDIK ÇOK MUTLUYUM OZAMANKİ KOŞULLAR ÇOK İYİYDİ ŞİMDİKİLERİ BİLMEM ALLAH HERKESE HAYIRLISINI VERSİN EGE ÜNİVERSİTESİ GÖĞÜS PERSONELİ ERSİN HERKESE SELAMLAR

  24. gökhan avatarı
    gökhan

    Şuan 109 dayım arkadaşlar herşey süper söylediğiniz gibi degill… 10 numara safak atiyo atarsa 109 baskada yok 🙂

  25. rahman avatarı
    rahman

    Bahsedilen yer yani 2.tb.kh.ve hız. Bl.Nami değer cehennem taburunda uzun dönem askerlik yaptım. 88/4 tertip dönemini görmüş herkes hatta tüm tabur beni tanıR..efsane yazıcı onb.rahman..arkadaşın bahsettilerine kısmen katılıyorum. Bahsedilen yer bir sürgün tabur dur. Yani asker arkadaşlarınizin büyük çoğunluğu sivilde ceza evi görmüş yada henüz teşrif etmemiş piskopat kişilikli insanlar olucaktır. Tabi düzen degismedi İse. .ancak söylemeliyim ki alayın en güzel Taburu olmakla beraber en bakımlı ve temiz taburudur.yazın Palandöken dağının zirvesindeki kar erimemekle beraber ben hiç 40 derece sıcaklığa şahit olmadım. .bir izmirli olarak izmirde bile göremiyorum bu sıcaklığı ki kaldı erzurum..ancak kışın eksi 40 ı bizzat yaşamış biri olarak tüfeğin soğuktan elimize yapıştığıni,hatta ve hatta boyumuz kadar buz sarkitlarinin oluştuğuna bile şahit oldum. Yani kışın en yoğun döneminde yazihanenin camindan bakıp birdaha asla güneşi goremiyecegim diye oturup aglamistim..heryer 9 ay gibi uzun bi süreçte Bembeyazdi
    çünkü 🙂

  26. melih aydın avatarı
    melih aydın

    arkadaşlar merhaba 9. kor 109. topçu alayına usta birliğim çıktı acemi birliği antalya eylül başı gibi teslim olacağım kısa dönem yapacağım durumlar nasıldır yerimiz iyi midir bir de ben ne olarak yaparım askerliği kısa dönemlere genelde neler yaptırıyorlar bilgisi olan var mı?

  27. Necati Kahreman avatarı
    Necati Kahreman

    Selam. 109.topcu alayi 4.kundsgi motorlu topcu taburunda 94/95 yillari arasinda 2. batarya cavusu olarak askerligimi yaptim. Guzül günlerimiz oldugu kadar zor gecen gunlerimizde oldu. Zor günlerimizin gecmesinede sebebiyet veren subaylara hakkimi helal etmiyorum. Ayrica Erzurum halkinada sonsuz tesekkürlerimi sunuyorum.

  28. mehmet çetin avatarı
    mehmet çetin

    emre kardeşim benm uzun dönem acemi birliğim manisa ustabirliği erzurum susuz harmanlar orası da mı acemi birliği yani acemi alıyomu ben usta birliğim orası

  29. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Mehmet Bey Merhaba;

    Şimdiden hayırlı teskereler. Evet susuz harmanlarda hem acemi hem de usta askerler bulunmaktadır.

  30. Melih Ö. avatarı
    Melih Ö.

    Merhaba Emre kardeşim bir sorum olucak usta birliğim 9. kolordu tank taburu karargah bölüğü Erzurum/İspir çıktı fakat ispirde böyle bir askeri birlik yok jandarma dışında nerede askerlik yapıcağım hakkında bilgin var mı?

  31. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Melih kardeşim hayırlı teskereler şimdiden.

    Açıkcası Erzurum’da birçok nokta var askerliğini yapabileceğin. Çok bilgim yok ama umarım şehir merkezinde yaparsın.

  32. 319 KD avatarı
    319 KD

    Ben 2007 aralik 2008 mayis arazi 319 KD olarak askerlik yaptim. Lafta cavustuk. Ama 60 kişilik birlikte 20 çavuş varsa 20 de Ariza varsa çavuşluk ise yaramaz. -39 da devriye attim kar firtinasinda. O gece -42 gören olmuş. Orasi hakkında yazilacak çok seyvvar ama sinirlenuyorum aklima gelince. Carsiya cikmak zor eğitim zor. 6 ayda 4 denetleme gördük. Hazirligi pis. Tek eğlenceli yani atis takimindaydim. Obüs lebde atom top komutanı olarak benim obusumun nisancisi bendim kidemli cavuslar obüs sayisindan fazla olunca bizide komutan yaptilar komutan dediğine bakmayin amele. Ayni zamanda g3 afiş takimindaydik. Zevkli ateş etmek. Rahatliyon. SUNU BİLİRİM -30 DA SAATLERCE BEKLETİP GECE PARMAGİMİN DONDUGUBU ATİSİ Z,OR YAPTİGİMİ. ANLATACAK COK NSEY VAR AMA İNANİN BİRDAHA OLSA ORAYİ İSTEMEM. COK CEKTİRdiler… Son anlatacağım su olsun. Erzuruma ilk geldim. 3 kişi indik. Neresi dediler palandöken oh yatarsin diğer arkadaşa neresi dediler nene hatun tarafi ona da ohh gezersin. Bana dediler neresi topcu taburu yandin dediler taburun neresi 2 tabur 2 batarya dedim ya.agi yedin dediler… Aynen yasadim bu olayi..

  33. Gokhan avatarı
    Gokhan

    Askerlik iyidiiirrrr bakmayin siz soylenenlereee 🙂 en pis yerde yaptim ama cok temiz askerlik yaptım. Sabirli olun yeter.

  34. 295 KD avatarı
    295 KD

    Ah ,109.alay ah…Emre bey yazdıklarının çoğuna katılıyorum

  35. 295 KD avatarı
    295 KD

    Emre bey, 2003 Aralık ta teslim oldum, kışlaya girdiğim gün yerde kar vardı..Mayıs ta terhis olurken yerde yine kar vardı..2.Topçu taburu 1.batarya kışlanın en sıkıntılı bölüğüydü..Sorunlu askerlerin sanki biriktiği yerdi..Acemi birliğimi 1 ay yaptıktan sonra usta birliğim de aynı yerdeydi..Malum aralık ayı..2.taburun önünde geniş bir tören alanı ve trübün vardı..Bilmiyorum şimdi duruyor mu? O zamanki Alay komutanı aynı zamanda Erzurumdaki tüm kısa dönemlerin yemin törenlerinden sorumluydu..Yemin günü palandökene gitmiştik..Oraya 9.kolordu komutanı korgeneral de gelmişti..Lafa geri dönersek acemilikte 1 ay boyunca yerde kar var..Hava soğuk..Bu arada kar yağmayua devam ederken hergün yemin töreni için yürüyüş talimi..Başımızda kısa dönemrlerden sorumlu ölçme bölüğünde görevli üssteğmen onun altında asteğmenler, yanılmıyorsam 10 takım vardı..Her takımda 1 asteğmen ,4 eğitim çavuşu vardı..Herbir çavuş takımda 1 mangadan sorumluydu..Bu arada yaklaşık bu 400 kadar kısa dönem asker adayı içinde hepsi topçu değildi..Erzurum un herbir yerine dağılacak topçu,tankçı,ve diğer sınıflara ait askerler..O değilde yemin töreninde 9.kolrdu komutanının öünden düzgün geçmek adına 1 ay o sğukta ve karda sabahtan akşama kadar yürüyüş talimi..O kadar asker içinde yanlış yürüyenler yüzünden üsteğmen bize sık sık istikamet vermişti..İstikamete asteğmenler,çavuşlar da dahildi..O zamanki alay komutanı yanındaki emri askeri söylemişti.. Günde 3 saat 3 uyuyor ben de 3 saat demişti..Yani şikayetçiydi..Alay komutanı daha sonra Afganistan a ULUSLAR ARASI BARIŞ GÜCÜ KOMUTANI olarak görevlendirilmişti..Denilene göre trafik kaza süsü verilerek 2009 yılında Afganistan da ölmüştü..Biz asker iken Kurmay albay dı..Paşalığa geçmek için uğraşıyordu..Tabii paşa olmak YAŞ ta yani Yüksek Askeri Şura da karara bağlanıyor..2004 te biz terhis olurken Kurmay albaydı..5yıl sonunda yine kurmay albaydı.. Dönelim usta birliği günlerine..Her sabah 6 da kalkıp traş hazırlık sonunda 6.30 da tabur içi veya dışında içtima saat 7 ye kadar mıntıka temizliği ,spor kahvaltı derken saat 8 de evlerinden gelen uzman ve astsubayın da hazır olduğu batarya ( bölük) içtiması..Tabii batarya subayı yüzbaşına tekmil..Biz nöbetçi çavuş isek önce yüzbaşıya tekmil veriridk..sonra nöbetçi uzman veya astsubya tekmil verirdi..Bölük komutanımız ordu millli, takım güreşçisi olduğu için sporu ağır yaptırırdı..Şimdilik son kez şunu yazayım; beraber askerlik yaptığmız uzun dönem askerlerin bir kısmı , uzman çavuş ve astsubayların bır kısmı biz kısa dönemleri sevmez diş bilerdi..Biz de onları sevmedik..

  36. 295 KD avatarı
    295 KD

    2.Topçu taburunda karargah,1.batarya,2.batarya ve 3.batarya bölükleri vardı..Bu 4 bölük içerisinde hatta alay içerisinde sıkı eğitimi olan batarya bizim de olduğumuz 1.batarya idi..Her sabah akşamdan üzerini koruma kılıfı ile kapattığımız obüsleriin kılıfını kaldırırdık..Akşama kadar hiç boş bırakılmaz mutlaka bişey ile meşgul edilirdik..Akşam da en az 2 saat nöbetimiz olurdu..Hem de çavuş olduğumuz halde..Bir keresinde bana bölük yazıcısı aynı gece 4 saat nöbet ve 2 saat devriye nöbeti yazmıştı..Nöbetçi tabur komutanı ve nöbetçi alay komutanına çıkarak 4 saat nöbetimi iptal ettirmiştim..El insaf yazıcı..Akşama kadar eğitim akşam 6 saat ayakta olmak..Hatta öyleki bölük yazıcısı bir keresinde ben çavuş olduğum halde er ile bana nöbet yazmıştı..Er ile beni nöbet kulübesine nöbetçi çavuş kolluğu takan onbaşı götürmüştü..Böyle garabet durum..Aslında bu durumu bölük komutanına söylemem gerekiyordu..

  37. 295 KD avatarı
    295 KD

    Biz kısa dönemleri taburda bölüklere paylaştırdıklarında hele ki 3.bataryadan astsubay sorumlu idi..3.abataryadaki arkadaşlar tam yatıştaydı..Öyleki biz sürekli eğitim alanındayken mesai saatleri içinde arkadaş kendi eğitim bölgesinde oturp çay içerler,muhabbet ederler elbiseleri rahattı..Radyo dinlerlerdi..

  38. 295 KD avatarı
    295 KD

    Biz kısa dönemleri taburda bölüklere paylaştırdıklarında hele ki 3.bataryadan astsubay sorumlu idi..3.bataryadaki arkadaşlar tam yatıştaydı..Öyleki biz sürekli eğitim alanındayken mesai saatleri içinde arkadaş kendi eğitim bölgesinde oturp çay içerler,muhabbet ederler elbiseleri rahattı..Radyo dinlerlerdi..Taburda yemekler iyi çıkmazdı..Yemek iyi olmadığı gibi taş gibi ekmek ile az yemek verilirdi..Yemek dağıtımı biittikten sonra kalan yemekleri köpeklerin önüne dökerlerdi..

  39. 325 kd 1. tb avatarı
    325 kd 1. tb

    merhabalar. yazları sıcak vs olabilir. ben 325 kd olarak aralık ayında istanbuldan gittim. bir kısa dönem için en kotu yerlerden biridir diye tahmin ediyorum. heleki aralık ayında gidenler için. kalabalık 360 kişi falan kısa dönem olarak gitmiştik. bataryada 17 kişi kısa dönemdik. haliyle koğus temizliği bulaşık mıntıka vs. herseyi yaptık. her gece nobet tuttuk. eğitimlerin en borusunu yaptık. bir sürü dde ( gidince görürsünüz :)) denetleme vs. geçirdik. -20 lerde dahi içeri alınmadık eğitimlere devam ettik. pentatlon bomba atma koşu vs. rezillikti. banyolar pis sular akmazdı. bizim zamanımızda yemek bol ve etliydi. baska turlu deayakta durmak cok mumkun olmazdı herhalde. uzun dönemler olabildiğince yavşaktı. sırt çantası beyaz kar kıyafetleri beyaz kar ayakkabıları ile eğitimler denetlemeler olurdu. gaz maskesi kürek vs. hepsi üzerimizde olurdu. çarşıya kolay kolay cıkamazdık. toplasan 10 falan cıkmısımdır. 8 mart kadınlar günü diye carsılar iptal olmustur. aponun yakalanısının yıl donumu diye iptal olmustu. denetleme var diye iptal olmustu. habire birsey için iptal ediyorlardı. simdi komutanlar değişmiştir durumlarda değişmiş olabilir bilmiyorumama zamanında en az uzun dönemler kadar askerlik yaptığımı biliyorum

  40. 87/4 avatarı
    87/4

    87/4 1.tabur karargah bölüğü o günler unutulmaz yaşanılır anlatılmaz

  41. Muhammet avatarı
    Muhammet

    9.uncu kor.tnk tb. 1inci tnk. Bölüğü erzurum/Laleli nasıl bi yer bilgisi olan varmı arkadaşlar.

  42. Hüseyin avatarı
    Hüseyin

    Kardesım bu bahsettiğin yerde yaptım askerliğimi hiç bir şekilde böyle bi sıkıntılar yok 6 ay askerlik yapmışsın pöm pöm atıp insanları korkutma.

  43. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Hüseyin Bey Merhaba

    Yazı üslubunuz hoş değil. Aslında onaylamayı bile düşünmüyordum. Siz benimle aynı zaman mı yaptınız da yaşadıklarımı “pöm pöm atma” diye yazıyorsunuz. Yazılanları okuyunuz. Kimseyi korkuttuğumuz yok. Yorumları okuyunuz. İsterseniz yazıda ismini verdiğim arkadaşları bulun sorunuz. Sonra da dersiniz ki “pöm pöm atma”. Yazdıklarınıza hiçbirini yaşamadım derseniz düzügün uslupla biter. Nitekim diyen arkadaşlar da var.

  44. 93/2 onbaşı Mustafa avatarı
    93/2 onbaşı Mustafa

    Ben de 93/2 olarak yaptım +40dan -40 a kadar gördüm kazancı olarak askerlik yapmama rağmen gece kazana sarıldığım günler oldu bazıları bol keseden sallıyor. Oraya gidip de normal bi şekilde çıkabilmek için kısa dönem askerlik yapmak gerek. Çünkü adamların yatakları yapacakları işler herşey önceden hazırlanmış oluyor. Komutanlar nedense kısa dönem aşığı özellikle alay karargah bölügunde. Uzun dönem…… mahkum arkadaşlar kimse orda güzel günler yaşayacağını sanmasın psikopat yuvası zaten normal giden de manyak çıkıyor kendim en büyük ornegim:-)

  45. Yunus avatarı

    Pekii Memlekette Aldigimiz Raporlar Faxlamamizz Şartmi Benim Acemi Biti Usta Yerim 109 Topcu Alayi

  46. Volkan avatarı
    Volkan

    Ben 109.topcu alayı alay karargâhtaydım hem kaliteli insanlar hemde rahat askerlik vardı 12 ay kaldım santralciydim hartuc1 çok güzel anılarımız hala aklımda.. ama taburlar için aynı şeyi söylemek mümkün deil orada da çok tanıdığımız vardı hiç kolay askerlik yapmadıklarını söylüyorlar di sayılı gün gecer diorum ve herkezin görmesi lazım die dusunuyorum askerliği

  47. Sebahattin ÜSTÜN avatarı

    Arkadaşların bir çoğu,TSK’nın Askeri yapısını,disiplinini sorgular ,suçlar yorumlar yazmışlar bunlar Kısa dönem Çavuşlar,4 yıllık Fakltesi mezun ları.Bu Fakülte mezunları,sanırım Askeri kışlaları eğlence mekanları zannediyorlar ,Diskotek salonları zannediyorlar,sanki Askeri kışlalara keyif çatmaya gidiyorlar.Askerliğin ne olduğunu bilmiyorlar.
    ” Jsika
    26 OCAK 2015, 16:57
    Allah askina bunlari sikayet edebilcegimiz bir yer yokmu nisanlim askerde ve resmen kole gibi kullaniyorlarmis 1 hafta oldu ve ayni kiyafetlerle yatip kalkiyorlarmis resmen nazi kampi gibi bu ne boyle lutfen biri yardim etsin cok kotuyuz ” jsika rumuzlu, bir bayanın bu paylaşımı,resmen Askeri disiplini ile savaş gücüyle Dünya da ün salmış TSK’ya hakaret,müdahale içeren,Türk Askerliğinin içine eden bir paylaşımdır.Bir defa şu hususu ifade edeyim,Askerlik,salon da eğlenme,eğlence partilerinde sosyal bir etkinlik olayı ,Balo salonlarında balo yapma olayı değildir.Askerlik,bir savaş sanatıdır,Askerlikte zorlu,fedakarlık gerektiren eğitim vardır,disiplin vardır,emir Komuta zinciri vardır,nasıl savaşacaksan öyle eğitim mantıkı vardır,emirlere mutlak itat vardır,yok öyle her şeye itiraz,yok öyle sivil yaşamdaki başı bozuk tavır ve de hareketler,yok öyle sivil yaşamdaki keyfilikler Askeri kışlalarda.Askerliğinde içine edildi ülkemizde malesef.

  48. Emre avatarı
    Emre

    s.a. arkadaşlar. 92/2 109. topçu alayı 1. tabur 3. bataryadaydım. s3 yazıcısıydım. 3 batarya aşırı rahattır. halen öylemi bilmiyorum. diğer bataryalar için söylüyorum.alt devre gelince rahatsınız…

  49. Emre avatarı

    Merhaba benimde askerliğim orası çıktı askerliğimi 6 ay yapicam erzurum acemi mi? Yoksa usta birligi mi ?

  50. Burak avatarı
    Burak

    Merhaba ben 1 ay sonra teslim olacam ama nereye gideceğimi bilmiyorum
    Birlik Adı
    9 UNCU KOR.HV.SVN.TB.KH. VE KH.HİZ.BL./SUSUZHARMANLAR
    Aranızda burayı bilen arkadaşlar varmı bir kaç bişeyler anlatsalar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.