9’UNCU KOR. 109’UNCU TOP. A. K.LIĞI ERZURUM

12 ağustos 2010’da başlayıp 18 ocak 2011’de biten  159 günlük askerlik görevimden sonra tekrar blok sayfama bir merhaba yazısı ile devam edeyim. Acemiliğimi 109. Topçu alayında ve usta askerliğimde Bandoda yaptım.  Hala ilk günümü hatırlıyorum. O nizamiye kapısından ilk girdiğimdeki sıkıntıyı. Velhasıl bu yazımda asıl değinmek istediğim eğer askerliğiniz Erzurum’da 109. Topçu birliğinde yapacaksanız ne türü sıkıntılar sizi bekliyor ve ne gibi şeylere ihtiyacınız olduğu hakkında bilgi vereceğim. Ben internetten istediğim bilgileri tam ve derli toplu olarak bulamamıştım. Kendi deneyimlerimi paylaşmak istedim.

Öncelikle Erzurum’dan ve Erzurum halkından bahsedeyim kısa. Erzurum halkı genel olarak  muhafazakar bir kitleye sahip.  Ben açıkçası askerlere karşı en küçük bir kötülüklerini görmedim. Hatta küçükten büyüğe çok sevdiklerini gördüm.  Şöyle bir laf vardır “Erzurum’un 1/3 asker  1/3’ü öğrenci kalanı da Erzurum’un yerlisi”

Öncelikle Erzurum’da yapılabilecek en rahat askerliği yapmış şanslı kişilerden olmama rağmen şunu hiçbir zaman unutmayın hiçbir şekilde askerlik olay değil. En başta özgürlüğünüz kısıtlanıyor. 335. kısa dönem olarak Erzurum’un hem sıcağını (45 C gördüm.) hem de soğuğunu  (-21 C gördüm -40 C  gören çok var)  yaşadım.

109. topçu alayı Erzurum merkezinin 3-4 km dışında Susuzharmanlar‘da hemen Asri mezarlığın yanında  dağlar arasında bulunmaktadır. Yüzölçümü olarak oldukça büyük bir yer. Acemiliğimi burada topçu olarak 2. taburda (cehennem taburu) yaptım.

Yazın o sıcağından sadece 2. Taburun şansızlığından her gün ekstradan 2km yol uygun adımda yürütülüyordu. Yollar toprak olduğundan içimize çektiğimiz tozun haddi hesabı yoktu.Eğitim gördüğünüz yerlerde tozlu dumanlı bölgelerdi. Ne kadar tozlu dumanlı bir yer olduğunu anlatmam gerekirse; şakalarımız arasında klişe şakalarımızdan biri de “bir gün de burnumdan sıçmasam”.

40-45 derece sıcaklıkta kışlık kamuflajlarla yanıyorduk. Ne hikmetse diğer birliklerde yazlık kamuflajlar verilmişken biz de kışlık verilmişti.

Banyo olayı nerdeyse her taburda sorundu ama bizde daha da bir sorun. Çünkü acemisisiniz 10 aydır askerlik yapan  usta uzun dönem askerler taburun kontrolünü almış sizin sözünüz geçmez. Banyo düzgün yanmaz. 3-4 günde bir açarlar o da saat gece 2-3’de. Buna rağmen banyo süreniz 5 dakikadır ve suyun ısındığı nadirdir. Komutanın izniyle 28 günlük acemilikte 2 kere akşam 7-8 gibi yine soğuk diyebileceğimiz ılığımsı (nasıl bir kelime türettim ha) suyla duş yaptık.

Tuvaletler konusunda pek sıkıntı yok. Tek sıkıntı sabah traş olurken biraz sıkıntı oluyor. Umumi bir yere göre tuvaletleri iyidir. En azından işinizi yapabilecek kadar iyi. Çamaşırhanesi yok diyebilirm.

Yemekler konusunda şansızdık. Çünkü istihkakımız verilmemişti (nasıl bir organizasyon yapılmış anlayamadık) . Bizde diğer askerlerin yemeklerini paylaşıyorduk ki bu yemeklerin miktarı tahmin edemeyeceğiniz kadar azdı. Patlıcanın her şekilde önünüze konduğu yemekler genel olarak beğenilse de yanmış pilav ve tatsız çorbalarla pek doyulmuyordu. Dediğim gibi zaten yemek azdı. Kantinde sigara dahil her şey vardı yalnız kantin yine bir uzun döneme verildiğinden kendi ne zaman isterse o zaman kantini açıyordu arkadaş. Yemek olarak ayrıca kendi kafesi de bulunuyor. Kafe dediğime bakmayın 10m2 bir yer. Tost, hamburger ve hazır pizza dışında pek bir şey gelmiyor. O da yine arada bir açılır bir kapanır.

İş olarak koğuş temizliği ve ne yazık ki yazın oradaysanız ot yolacaksınız ki bu ot yolma işini tahmin bile edemezsiniz. 1 günde çift damperli bir kamyonu doldurduğumuzu bilirim. Elleriniz yara para içinde kalırcasına ot yolunuyor.  Güneş altında dudaklarınız çatlayacak, kulaklarınız kabuk bağlayacak ve her biriniz en son derece yanacaksınız. Bunlar konusunda garanti veririm.

Er gazinosu olarak vasat. Lig tv var ama 200 tane askerin olduğu yerde tv izlemek zor oluyor.

Acemilikte komutanlar sizlere sert davranmıyorlar. Ama sonuçta sanırsam sosyal hayattan ayrı olduklarından mı bilemiyorum değişik kişiliklere sahipler.  Bu da size çeki düzen verdiriyor. Yazın sıcaktan her gün atlet değişiliyordu. Unutmadan nizamiye kapısının tam yanında iş bankasının atm’side var. Para oradan çekebilirsiniz.

Kantinde atlet ve kilot satılıyor. Ayrıca usta askerler size meydandan istekleriniz alıyor alıyor.  Kısaca acemilikte 109. topçuda öğreneceğiniz şey pislik ve yokluk içinde sabırla nasıl yaşanır?

Peki askere gideceğim ne gerekiyor sorusunun cevabına gelince şu laflara pek kanmayın. Askerde her şey  var oradan alırsınız  lafını geçin. Askerde her şey her yerde olmuyor. Örneğin ben usta askerliğimi 9. Kolordu  Bando Birliğinde yaptım. Kantini yoktu. O yüzden her şeye hemen sahip olamıyorduk.

Askerde ne lazım?

1)      En az 10 tane don ve atlet. Eğer yetmezse ve imkanınız varsa sonradan alırsınız. Ama asla daha az olmasın. Haki yeşili renginden tabi ki.

2)      Tıraş köpüğü ve en iyisinden tıraş bıçağı. Her gün tıraş olacaksınız. En iyisinden de tıraş kremi veya kolonyasını da unutmayın.

3)      Diş macunu ve diş fırçası. Her ne kadar askeriyede bu bize verilmişse de  (bazı yerlerde alamayanda var) kesinlikle iyi bir diş macunu alın.

4)      Dudak kremi (şeffaf), deodorant ve en az 40 faktörlü bir güneş kremi. Güne kremimi almadığımdan ne kadar çok zara gördüğümü tüm tabur görmüştü. Kesinlikle ve kesinlikle alın.

5)      Büyük bir banyo havlusu, banyo mayosu, tıraş havlusu, şampuan, sabun, el kremi de alın. El kremi hariç diğerlerini bize verdiler. Ama tabi ki kullanışsız.

6)      Terlik verdiler ama siz kendi terliğinizi de getirin her ihtimale karşı. Bana azlım olmuştu.

7)      Mavi beyaz  renkli tıraş kutusu olacak illaki. Askeri malzemecilerde bulursunuz.

8)      Boyundan askılı cüzdan. Çok lazım olacak.

9)      En az 10 çift siyah çorap. 3 tane kirli ve temiz çamaşır torbası.

10)   En büyüğünden bavulla gelin. Çok faydasını görürüsünüz. İçine mevsimlik ve kışlık montunuzu da koyun. Ayrıca çarşı izni alacağınızdan giyeceklerinizi hem yazlık hem kışlık koymayı unutmayın.

11)   Çamaşırlarınızı yıkatmak için çamaşır filesi.

12)   Pijama ve spor için eşofman takımı

13)   Zaman geçirmek için kitap.

14)   Kulak temizleyici

15)   Ustalıkta kullanmak için düdük ve cep feneri.

16)   Dikiş seti ve çengelli iğne çarşaflar için.

Aklıma gelenler bunlar. İyisiyle kötüsüyle askerlik bitti. Askerlik anılarınız ve arkadaşlıklarınız unutulmayacaktır. Şimdiden hayırlı tezkereler. Emre Kıyakoğlu TRABZON EMRET KOMUTANIM

Buradan modüler asker Hakan Bekir Pehlivan’a, kıro Orhan Güçlü’ye, puşt Muhammed Özben’e, çakma çavuş Cemal Armağan’a, toprağım Fatih Kutlu’ya, biseksüel Ahmet Fatih Koçak’a , Tosun Çağlar Akyüz’e, Sezer Kılıç’a Erhan Akman’a ve Ömer Yıldırım’a da selamlar.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

“9’UNCU KOR. 109’UNCU TOP. A. K.LIĞI ERZURUM” için 57 cevap

  1. Can avatarı
    Can

    Selamlar,1 Kasım’da teslim olacağım,varsa gidecek olan yabancılık çekmemek için ulaşabilirsiniz.0536 510 20 52 Can Aladag

  2. Mehmet avatarı
    Mehmet

    Burak kardeşim;
    Öncelikle selamnn aleyküm. Ben 92/3 tertip olarak askerligimi hava savunva taburunda yapmıstım. Nizamiyeden iceri ilk girip kaydımi yaptırıp teslim oldum. Rutin Bi valiz canta arama yaptılar ve burda beklememi arac geleceğini söylediler. Bende koguslar bolgesi uzak bi yer diye tahmin ettim. Neyse askeri arac unimog geldi arkasına bindim. Dediğim gibi uzak bi yere gidecez diye arkada sigara yaktim ve meğerse nizamiye ve koguslar bolgesi arası 500 metre var yok :)) Neyse hemen sigarayi söndürüp valizimi cantamı alıp aractan indim. Beni goren herkes nerelisin memleket neresi gibi vs. Sorular sormaya başladılar. Kogusumu ogrenip gecyim yerlestim. Tertiplerle tanışıp muhabbet sohbet derken. Guzel gunler gecti. Mesleğin Varsa rahatsin Ben orda berbelik kantincilik ve son olarak yemekhane cavusluğu yapmıştım. 2 tane nöbet klubesi var. Biri tabya nöbeti (malzeme mühimmat deposu) diğeri mezarlık boyu nöbeti. Uzatmaya gerek yok kardeşim tertiplerin iyi olursa askerliğin orda muhtesem gecer. Ama aci bi gercek var çok aşırı soğuk oluyor. Ben -39 gördüm gece nobete giderken. Ama soguk olmasina ragmen kolay kolay hasta olmuyorsun. Varsa aklina takilan bi sey sorabilirsin kardeşim

  3. Hasan Mertcan avatarı
    Hasan Mertcan

    HAZİRAN 5 DE TESLİM OLUYORUM VİRÜS TESTİNDEN SONRA Bİ SIKINTI ÇIKMAZSA YAZARIM . SÖYLENENLERE GÖRE USTA VE ACEMİ BİRLİK AYNI YERDE YAPILIYORMUŞ GİDİP GÖRECEĞİZ UNUTMASSAM YAZARIM HERKESE HAYIRLI TESKERELER SAYGILARIMLA

  4. Necmi ŞEN avatarı
    Necmi ŞEN

    9 UNCU KOR. TNK.TB.KH. VE KH.BL./LALELİ

    Burası hakkında pek bilgi edinemedim yorumlarda. Yardımcı olmak isteyen tertiplerim veya gidenler bana instagram üzerinden ulaşabilirler mi? Çok teşekkür ederim. İnstagram kullanıcı adı necmininhesabi

  5. Kenan avatarı
    Kenan

    Merhaba Gençler ( Nerdeyse tüm yorumlari okudum. Bana göre hepiniz gençsiniz)
    Ben 1981-82 yıllarında 1961/1 tertip Topcu Çavuş olarak (12,7 mm. Uçs. Mk. Tf.) Susuzharmanlar’da askerliğimi yaptım. Kars istikametinde, Şehitliği geçince sağdaki nuzamiye ana giriş idi. O zamanki adı 9.Kor. Topçu Gurubu, 3. Topçu Tb. 3. Bt. yada görevimi tamamladım. Şu an 60 yaşımın icindeyim ve iki oğlumdan küçüğünü bir hafta önce Amasya 15. Piyade Tugayına uğurladım.
    Susuzharmanlar’da ( Halk arasındaki adı ile Cirit Meydanı idi) bilenler bilir sabah sporuna çıkardık. Termometreler -20 dereceye düşmeden belden yukarısı çıplak, M-1 tüfekleri çapraz tutuşta, türküler ( baldız askerde meşhurdur) söyleyerek o alanda iki tur koşardık. Tam 40 yıl öncesinden bahsediyorum arkadaşlar, kardeşlerim, evlatlar. Iki haftada bir, oda bir karambol olmazsa, çarşı izni gelirdi. Telefon vs. doğal olarak hak getire. Gelen mektuplarimiz bile en erken 15 günde bize ulaşırdı “ER MEKTUBU GÖRÜLMÜŞTÜR” kaşesi yiyerek tabi. Çarşıya cikarken o zamanki Mahallebaşı denen gecekondu tarzı binaların olduğu bir mahalleden gecerdik, sonra çifte minare, tasmağazalar, Cumhuriyet Caddesi, Havuz başı, Erzurum/Merkezde olurduk. Askere girişin serbest olduğu meşhur bir Lâle Pastanesi vardi Cumhuriyet Caddesinin Havuzbaşina Ulaştığı noktanın hemen solunda. Havuzun karşı tarafinda 9. Kolordu Komutanlığı. Memleketlerinde evlerinde telefonu olanlar Postaneden evleri ile görüşür, yemek vs. ihtiyaçlar giderilir, çarşı izni sırası gelmeyen arkadaşların siparişleri temin edilir ve akşam içtimasina gec kalmamak icin telaşla geri donulurdu.
    Ben kendi adima kayda değer bir sorun yaşamadan Erzurum’da, Karskapi”da, Su an 109. Topçu Alayı denilen birlikte, O zamanki adı 9. Topçu Gurubu idi. Askerliğimi yaptim.
    Askerliğini yapıp hayatına devam edenlere geçmiş olsun, benden once, benimle birlikte, benden sonra gorev yapıp, Başta sehit olanlar olmak üzere tüm yitirdiğimiz canlarimiza rahmet diliyorum.
    Bir hafta evvel evladını gururla askere yollamış bir baba olarak, Silah altinda bulunan tüm Mehmetçik’lerimize hayırlı teskereler, Komutanlarımıza başarılar diliyorum.
    1961/1 Tertip Topçu Çavuş
    Kenan DEMİR

  6. Sêdât kozak avatarı
    Sêdât kozak

    Ben de yarından sonra gidiyorum Erzurum susuzharmanlar eğer bunu görüp bilen olursa beni arasın 05459247018

  7. Yurek avatarı
    Yurek

    Usta birliği nereye düşüyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.