Kia Rio (2012) 1.4 CRDI (Dizel) Fancy Test

 

Hızlı bir dönemem geçtiğimden uzun zamandır bloğuma yazı yazamıyordum. 2012 yılının başında satın aldığım Kia Rio 1.4 Fancy dizel aracımla 22000km yol yaptım. Hem aracı tanıtmak hem de deneyimlerimi aktarmak istedim.

İlk önce Kia Rio aracımın genel olarak özelliklerinden bahsedeceğim. 22000km boyunca araçtan memnun kaldığımı belirteyim.  Aracı alırken beni en çok cezben özellikleri; donanım zenginliği, 5 yıldızlı güvenliği, dizel olması (fiyatına göre) ve tasarımı oldu. B sınıfı bir araç içi gerçekten geniş. Malzeme kalitesi sınıfına ve fiyatına göre iyi. 6 vitesli şanzıman oluşu yakıt tüketimini  artı yönde etkilemekte. 1.4 90 dizel bg motor performansı  beni  memnun ediyor.  5 yıl 150000 km garantili olması da Kia’nın kendine güvenini gösteriyor. Unutmadan şunu da söyleyeyim aracı aldığımda araçta yanık kokuları geliyordu. Acaba debriyaj balatası mı hassas dedim. Meğer ki araç deniz aşırı ülkelerden geldiğinden bir malzeme ile mumlamışlar onun kokusuymuş. İlk 3000km’de zaman zaman bu koku geliyordu. Ayrıca araç ile ilgili izlediğim test yorumları da pozitif yönde.

Tasarım, Malzeme Kalitesi ve İşçilik

Peter Schreyer’in tasarımında katkıda bulunduğu Kia Rio yolda dikkat çektiriyor. Aracın hem içi hem dış tasarımı benim hoşuma gidiyor. Özellikle iç kısmının tasarımını çok ergonomik olduğunu söylemeliyim. Ön konsolda kullanılan plastik sert olmamakla beraber yumuşak da değil. Konsolun dizaynı güzel, çevremdeki insanlarında yorumu da bu yönde. İşçilik ve malzeme kalitesi olarak gördüğüm kusurlar var. Bunlardan birincisi ön direksiyonun deri kılıfının soyulması ikinci olarak da çıkartılabilen bagaj zemininin üzerine ağır yükler koyulduğu zaman biraz esnemesi. Aracın içlerinde krom kullanılarak güzelleştirmeler yapılabilirdi. Şu an bu krom parçaları Kia ayrı satmakta, umarım ileri de aracın üzerinde doğrudan gelir.  Keşke karter korumada olsaydı diyorum.  Çünkü motorun altı boş ve kaputun bile çamurlandığı oldu.

 

Yol Tutuş ve Performans

1.4 dizel 90bg motordan çok ciddi bir ivmelenme beklememek lazım. Maksimum hız olarak eğimli bir yolda 190 km/h gördüm ve 200km/h hıza çıkabilirdi. Ama yokuş yukarı çıkarken dip gaz durumunda 120km/h göremediğimi de bilirim. Sanırsam katalog verisi maksimum hız 170km/h civarı yazıyor.160km’den sonra aracın hızlanması artık ciddi derecede yavaşlıyor.

Hızlanma konusunda aracın tepkileri biraz farkı. Eğer yüksek viteste giderken bir sebeple yavaşladınız ve vites düşürmediyseniz, turbonun gaz basıncı düşüyor araç 2000 devir altında ise özellikle 1500 civarı bazen aracı hızlanması için 2 vites düşürmek bile gerekiyor. Bu turbo gecikmesi ayrıca aracı düşük devirde sürerseniz de başınıza bela olabiliyor. Örneğin 3. Viteste 1500 devirde giderken biraz dik bir yokuşa geldiğiniz zaman 1. Vitese almak ya da sabırla 2. Viteste çıkmak gerekiyor. Daha önce kullandığım hdi motor teknolojisi düşük devirlerde daha hızlı tepki veriyor.

Hızlanma konusunda beğendiğim bir olay ise 2000 devirden sonra araç birden hızlanıyor ve 2000-3000 devir arası tüm gaz tepkilerine çok iyi cevap veriyor. Örneğin yaklaşık olarak6. Viteste  motor 2000 rpm yaparken 110km/h hız yapıyor.  Her sabah işe giderken aracı ortalama 100-150km/h arası hız yapıyorum. Araç bu hız aralığında dizel olduğunu unutturuyor. Önceden de dediğim gibi araç 2000-2250 rpm arsında bir yerde birden bir ivmelenme yaşatıyor. Bu tepki sürerken insan gerçekten zevk veriyor.

Süspansiyonlara gelince,  Kia Rio’nun süspansiyonları sert. Araç asfalt yolda yüksek hızlarda ok gibi giderken Arnavut taşlı  bir sokakta 30km hızla böbrek taşı düşürmesi garantili. Açıkçası şehir içi kullanıma uygun üretilmiş  bir arabada yumuşak süspansiyonu, sert süspansiyona tercih ederim.

Kendi üzerinde gelen Kumho lastiği beğenmiyorum. Lastik boyutları 195/55/16 ve bazen dik yokuşlarda kalkarken yere tutunamadığı oluyor. Buna rağmen araçta sert virajlara girdiğimde bile hiç şu ana kadar bir yatma, kayma vs bir durumla karşılaşmadım.

 

Güvenlik

 Euroncap testinde 5 yıldız almış Kia Rio, natty modelinden sporty modeline karar her modelde güvenlik donanımları aynı tutmuş. Ebd,esp,tcs,abs, yan hava yastıkları ve perdeleri, yokuş kalkış destek sistemi standart. Esp ve tcs çok hızlı devreye giriyor. Yokuş kalkış destek sistemi işe yaramasına rağmen alışmak biraz zamanımı aldı. Tam olarak ne kadar eğimde çalıştığını bilemiyorum. Aracı yokuşta 3-4 sn tutuyor ama gaza bastığınız gibi bırakıyor aracı.


Yakıt Tüketimi

Yakıt tüketimi konusunda kağıt üzerinde 3.8 lt yazsa da ben 4.5 altında düşürmenin sabırla olacağına kanaat getirdim. Aracı her zaman klima açık sürüyorum. Ankara-Trabzon arası 2 kişi  uzun yolda genelde 110km/h sabit hızla 4.7lt/100km gibi bir değer elde ettik. Eğer bazı yerlerde trafiğe kalmasaydık 4.5 lt/100km değeri rahat yakalanırdı.  Rio’yu 90km/h’ten daha hızlı kullandığınız zaman benim deneyimlerime göre yakıt tüketimi artıyor. En ideali 70-90 km/h arasında doğru viteste sürmek. Ortalama şehir içi-dışı yakıt  tüketimi benim 5.4-5.8 lt/100km. 3km yolu 1 saat kadar bir zamanda gittiğimi biliyorum. Bu esnada rio 7.2lt/100km’yide görmüştü. 8’e kadarda yolu vardı.  Yakıt deposu bildiğim kadarıyla 43 lt.

Konfor ve İç Hacim

Araç B sınıfı araçlara göre konforlu. Bagaj hacmi 280 lt civarı. Belki biraz daha iyi olabilirdi. Kia rio’nun verdiği yedek lastik, lastik demeye dilim varmıyor (bu otomobil endüstrisi de artık nerden kısacağını şaşırdı), vasat. Arka koltuklar yattığı zaman bagaj hacmi 107 ekran LED tv alabilecek kadar genişliyor. İç hacmi daha önceden dediğim gibi geniş.  Uzun yolda bizi hiç yormadı.

Otomatik yanan falar, yağmur sensörü, bluetooth, ön kol dayamağı, soğutmalı torpido gözü, ısıtmalı ve katlanabilen aynalar, otomatik klima, usb destekli müzik çalar gibi donanımlar mevcut.

Müzik çaları iphone ile bağlantı sağladığını belirteyim. Usb üzerinden şu an bağlı olan 8gb fat32 formatlı belleğimi okuyabiliyor. Ayrıca Windows phone 6.0 işletim sistemli telefonu da usb’den görüp içindeki müziklere erişebiliyor. Bluetooth üzerinden iphone ile bağlantı sağlıyor. 4 hoparlör ve 2 tweeter bulunuyor. Ses kalitesi olarak beni tatmin ediyor.

Konfor olarak olması gerekenler gelince, C sütunun kalın olmasında dolayı arka cam küçük kalıyor. Park sensörü yok. Park sensörünün standart olması lazım. Şu an sadece arka park sensörü taktırdım. Keşke ön-arka görüntülü park sensörü standart donanımda olsaydı. Işık kıran dikiz aynası yok. Yol bilgisayarı fancy modelinde kullanışlı değil. Belki Sporty modelindeki daha kullanışlıdır.  Cruise kontrol yok. Umarım gelir. En büyük eksiği bence bu. Eğer çıtanız yüksekse konforda daha da çıkabilirsiniz. Ama 40000 TL’lik bir arabada her türlü konforu beklemek doğru olmaz kanaatindeyim.

Ses konusunda beni rahatsız eden tek olay çamur, taş, çakıl ve kar parçalarının lastiğin yerden koparmasıyla oluşan ses. Sanırsam lastiğin üzerindeki saclardan geliyor. Dayanılacak bir ses değil. Belki de lastikten kaynaklanıyordur bilemiyorum.

15000km Bakımı

Temmuz ayında yaptırdığım 15000km bakımı yaklaşık 1.5 saat sürdü. Toplam da 335 TL’ye patladı. Yapılanlar ve tutarlarını aşağıdadır.

-Motor yağı 5.3 lt                                                            110.5 TL

-Yağ Filtresi                                                                       24.10 TL

-Hava Filtresi                                                                    20.30 TL

-Polen Fitresi                                                                   47.78 TL

-Yağ Tapası                                                                        5 TL

-Karter Yağ Tapa Pulu                                                   1.40 TL

-Cam Suyu                                                                        2.5 TL

-Genel Temizlik Malzemeleri (Spreyli)                   6.5 TL

-İşçilik                                                                                  75 TL

Sonuç olarak Kia Rio  şu ana kadar beni üzmedi. Umarımda üzmez. Herkese tavsiye ederim.



Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

“Kia Rio (2012) 1.4 CRDI (Dizel) Fancy Test” için 60 cevap

  1. ilker avatarı
    ilker

    iyi günler emre bey tüm yorumları okudum ve çok kafam karıştı rio alıp almamakta bende 2012 1.4 crdi fancy 86000 km de bi araçla ilgileniyorum ilk aracım olacak acaba alırken nelere bakmalıyım ayrıca kartel koruma yok demişsiniz bu büyük bi sorunmu fiesta ve clio tarzı araçlarada bakıyorum bu araçlarda da kartel koruma yokmu bilginiz varmı cevabınız için teşekkürler şimdiden

  2. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    İlke Bey Merhaba

    Email sistemimde bir sıkıntı olduğundan yazınızı şimdi gördüm. Aracım 178000 km’de çok şükür bir sorunu yok. Bildiğim kadarıyla diğer araçlarda da yok. Karter koruma büyük bir eksik değil ama olması faydalı olur. 90000km’de kia rionun büyük bir bakımı var.Bu bilgiyi vereyim size bu da yaklaşık olark 2000tl civarı olabilir(servis fiyatı). Ben debriyajı 150000’de değiştirdim. Debriyajda sorun olacağını sanmıyorum.

    İyi günler

  3. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Uğur Bey Merhaba

    Uğur Bey mail sistemimde bir sorun var o yüzden çok geç cevap veriyorum. Şöyle deyim. Kendi aracı 2102 model kia rio fancy kardeşiminki 2016 model kia rio concept yaklaşık olarak 0.4-0.5 lt fark var yakıt tüketiminde. EURO6 motorlar daha az yakıyor.(5.8l/100km)

    İyi günler

  4. Muhammed avatarı
    Muhammed

    Emre Bey merhabalar,

    2012-2014 model 1.4 fancy rio almaya karar vermiştim ki burada yazılanları okuayana dek 🙂 Yakıt ve aracın içine ses alma konusu kafamda fazlasıyla soru işaretleri uyandırdı. Alternatif olarak ford fiesta düşünüyorum yakıt ve performans olarak karşılaştırma yapabilir misiniz ? tasarım , donanım vs için zaten Rio nun bu konuda daha üstün olduğunu düşünüyorum.

    Teşekkürler, saygılarımla.

  5. Murtiii avatarı
    Murtiii

    Merhaba emre kardeş
    Yeni 2012 Kia Rio aldım 1.4 dizel
    Dediğiniz gibi ses ve yol bozukluğu durumunda ses yapıyor ama bir önce 2013 Linea ya bindim onla kiyaslarsam Kia rionun daha keyifli gösterişli bı araç olduğunu soyleyebilirim

    Şimdi soruma geleyim
    Aracı aldığım kişi yağ bakımlarının 15.000 km de bir yapıldığını söyledi
    Kaç lt yağ alınır
    Ne marka olur
    Bunlarla alakalı yardiminiza ihtiyacım var

  6. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Murtii Merhaba

    Çok geç yazıyorum ama yine de cevap vereyim kusura bakma. Aracın yağ kapasitesi 5.3 litredir. Fakat yağın tamamı boşaltılmadığından 5litre bile fala gelmektedir. Benim tavsiyem 4.5litre yağı döküp daha sonra yağ çubuğuna bakmak. Yağ çubuğundan en düşük seviyenin biraz üstüne çıkana kadar kontrol ederek koyabilirsin.

    Kullanılacak yağ tipi 5w30 acea-c3 şartnamesini karşılamalıdır. Ben 120000 km kadar mobil esp 5w30 kullanıyorum. Castrol edge 5w30 c3,shell veya başka da marka olabilir modeli de kullanılabilir.

    İyi günler

  7. Fırat avatarı
    Fırat

    İyi günler emre bey 2012 kia 154.000 binde üç kapı değişeni var fiyat 47.000 nasıl normalmal mi

  8. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    İyi gnler fırat bey

    2. el piyasası hakkında birşey bilmiyorum. yardımcı olamaycağım

  9. Mustafa avatarı
    Mustafa

    Şuan o kadar gülerek okudum ki gerek 40 bin liralık arabalara gerekse 2.5 TLlik antifiriz suyuna Ya biz gerçekten o günleri görmüş müyüz ya. Ben daha yeni 2013 Rio ya 98bin verdim içime oturdu şuan

  10. Sercan avatarı
    Sercan

    Mustafa bey benide şuan siz güldürdünüz. Gerçekten 98 bin liraya araç aldığımız günleri görmüş müyüz ya. Bende daha yeni 2012 Kia Rio ya 269 bin lira verdim içime oturdu şuan :)) .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.