Catia ve Solidworks Cad Deneyimlerim

Son bir aydır cad programlarına ilgili bir heves sardı beni. 10 yılı aşkındır cad programları kullanan biri olarak autocad, mechanical desktop ve solidworks ile süren bu serüvene ünlü catia, inventor’ı da kattım. Bir pro-e kaldı onu da aradan çıkarırım zaman bulursam :). Zaten bir programı  bilince diğerleri sizi pek zorlamıyor. Ama 6 senedir kullandığım solidworks’ten sonra bu nam-ı değer catia’ı çok merak ediyordum nedir ne değildir diye ve sonra cad tarafına bir giriş yaptım. Üniversite zamanlarında söylenen catia şöyledir böyledir uçar kaçar, catia’yı herkes öğrenemez gibi vs. söylemlerden dolayı catia’dan kaçtık. Lakin catia’ya başlayınca pekte öyle uçar kaçar olmadığını gördüm. Hem solidworks hem de catia’da olan deneyimlerim ilen bir kıyaslama yazısı yazayım dedim.

Şimdi alttaki iki resimde catia v5.20 ve solidworks 2011’den aynı boyutlarda çizilmiş ve render alınmış halidir. Catia altından, soldiworks ise titanyum alaşımlı bir malzemeden yapılmıştır. Render olarak solidworks photoview üzerinden daha fazla ayar yapılabildiğinden Catia’dan daha kullanışlı. Sanırım resimlerden bu da belli oluyor.

Diğer bir dikkatimi çeken ise ara yüz. Catia’nın ara yüzü şu an kadar kullandığım en garip ara yüz. Bir kere solidworks ribbon ara yüzü ile catia v5.20’ye açık ara fark atıyor. Nedendir anlamam Catia’da zoom in, out yapmam için fareyle niye savaşacağım. Farenin topu nasıl olurda bir tasarım programında zoom yapmaz kardeşim.Belki ayarlanır ama kabul edilen neden değildir anlayamıyorum. Ayrıca her farklı bir modüle geçişte (part,assembly,generative sahpe design vs.) ikide bir ara yüz değişir. Bunlar zamanla alışılıyor ama insan tasarım yaparken tasarıma odaklanması lazım programa değil. Bu yüzden catia bu konuda geride bence.

Catia yapay zeka olarak çok gelişmiş değil soldiworks’e göre. Örneğin solidworks’teki Pierce komutu catia’da yok ve bunu yapmak çok sıkıcı oluyor. Solidworks ara yüzü sayesinde çok dinamik. Ölçülendirmek ve kısıtlamalar daha gelişmiş. Ama iş manuel kullanıma gelirse catia daha ince ayrıntıya girebiliyor. Özellikle surface ara yüzünde farkı bariz görüyorsunuz. Tabi bu demek değil k solidworks’te çizimi yapamazsınız ama catia sanki belirli özel sorunlara özel modüller yapmış gibi kişiye kontrolü verebiliyor.

CAE  ve CAM tarafında pek fazla konuşamam. Hiç CAM deneyimim yok ama CAE olarak ikisinin de üzeceğini sanmıyorum. Velhasıl işin kısacası catia ve solidworks ikisi de güzel tasarım programları. Birini bildiğiniz zaman diğerini öğrenmeniz rahat olur. Ama tavsiyem kolay olsun diye inventor veya solidworks’ten başlayın.Daha sonra catia ile uğraşabilriisniz. Catia sizi bira sinir edebilir.

 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.