Stargunner

 

Eskiden tam bir oyun canavarıyken oynadığım unutamadığım bir oyun Stargunner.  Parayla internetten satın aldığım ilk oyun (40$ mı neydi fiyatı). 1997 yılında  bunu aldığımda babamdan yediğim azarda cabası. ama ne yazıkk ki kendi hatamdan dolayı 4-5 kere oyunu satın almıştım :). neyseki sonra kurtardık parayı. Bu aralar can sıkıntısından eski oyunlara bir göz atıyordum ki stargunner’ın artık bedava olduğunu gördüm. Apogee şirketinin yaptığı bu oyun  güzel müziklere ve zamanına göre çok güzel grafiklere sahip olan shoot’em up. Bu oyun beni tekrar pc’ye bağladı. Buna benzer bir oyunu daha sonra hiç görmedim. Çok zevk alarak oynadığım bu oyunu tanıtayım dedim. Dilerseniz bu yazıyı okurken 40mb’Lık oyunu da buradan indirebilirisniz.

 

Oyundan kısaca bahsedersek havada,denizde, uzayda(uzayda gidebiliyor ama karada gidemiyor) 🙂 gidebilen bir mekiği kontrol ediyorsunuz. Önünüze çıkan düşmanları vurup para ve puan alıyorsunuz. Aldığınız paralarlan daha sonra mekiğinize yeni silahlar, mekik için motor, bomba vs. satın alıyorsunuz. Oldukça basit ve eğlenceli bir oyun. Her aşama sonunda bir patron (boss) oluyor ve onu öldürüyorsunuz. Unutmadan oyun üç farklı mekanda oynanıyor ve bir tanede hepsinde oynanan scout mission görevi var. Hepsi bu kadar…

 

 

 

Tabi oyunun ana menüsüne baktığımız zaman çok eskilerden bir yazı görüyoruz  “quit to dos”. Şimdi Windows 7 hem de 64 bit’lik işletim sistemlerinde bu 16 bitlik oyunu nasıl oynayacağız sorusuna cevap dosbox.  Dosbox Windows altında çalışabilen eski dos oyunları windows’ta oynamamıza yarayan oldukça kullanışlı bir program. Dosbox’ı sitesinden indirip kurmak gerekiyor.

Dosbox’ı açtığımız zaman karşımıza alttaki gibi bir ekran çıkıyor.

Öncelikle bilgisayarınızdaki bir klasörü yada sürücüyü dosbox’a sabit disk diye tanıtmamız gerekiyor. Karşımıza çıka ekrana şu şekilde bir komut yazıyoruz.

“mount g: c:\games\”

Burada g: dosbox’a tanıttığınız sürücü c:\games ise bu sürücü içindeki dosyalar oluyor. Ayrıca şu anki sistemler eski sitemlere göre daha hızlı olduğundan ve eski dos oyunlarının kötü kodlamalarında dolayı oyunlar aşırı derecede hızlı oynanıyor. Bunun önüne geçmek için  başlat>dosbox>options>dosbox options’ı tıklayın. Çıkan not defteri uygulamasında şu satırları bulun.

core=auto

cputype=auto

cycles=auto

burada cycles satırını cycles: fixed 20000 yapın. Böylece hız sorununuz düzelecektir. Eğer yavaş veya hızlı gelirse ctrl+f11 ve ctrl+f12 ile hızını azaltıp artırabilirsiniz.

 

Sonuç olarak stargunner benim beğendiğim ve görüdğüm oyunlar arasında türünün tek örneği. Bu güzel oyuna benzer yeni oyunların çıkmasını ümit ediyorum.  Yazıyı da burada bitiriyorum

 

 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

“Stargunner” için 6 cevap

  1. Gökhan BOZKURT avatarı
    Gökhan BOZKURT

    Selam Emre,

    yazını okudum ve oyunu da şu anda indiriyorum. Seninle aynı duyguları paylaşıyorum. 90 lı yılların en güzel oyunuydu. Ancak daha sonra ne kadar arasam da oyunu bulamamıştım ve umudumu kaybetmiştim. Bu gün tekrar aklıma geldi ve belki birileri yüklemiştir dedim. Karşıma sen çıktın. Emek vermişsin, çok teşekkürler. Küçük oğlumun rahatlıkla oynayacağı zararsız bir oyun, o yıllarda benim aldığım zevki alacağından hiç şüphem yok. Tekrar teşekkürler.

  2. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Gokhan Merhaba

    Gokhan yorumların icin teşekkür ederim. Bu oyunu hatirlayan kisi sayisi azdir. Gercekten zamanında cok zevkle oynadığım bir oyundu tipki senin gibi. Eminim ki oğlunda cok zevk alacaktır.

  3. orhan avatarı
    orhan

    Oyun için çok teşekkür ederim. Belki 100 yaşına gelsem gene bu oyunu unutmam

  4. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Bı oyunu hatırlayanları görmek insanı sevindiriyor. İyi oyunlar Orhan bey

  5. orhan avatarı
    orhan

    Emre kardeş oyunu yükledim söylediklerinizi harfiyen yaptım. oyunu oynadım fakat oyun çok yavaş hızlandıramıyorum. tuşlara bir kere basınca bir kaç kere basıyor o da 1-2 sn sonra işliyor. cycles değerini 1500000 bile yaptım hiç bir işe yaramadı

  6. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    orhan bey cycles değerini max yapın eğer sorun yine olmuyorsa işlemci yerini auto yapın ve tekrar deneyin. yine olmazsa 386, 386_slow, 486_slow, pentium_slow, 386_prefetch değerlerini sırayla deneyin. tabi cycles değeri max olsun. eğer yine olmaz sa core değerini değiştirin. kısaca şunları teker teker deneyin.

    core: normal, simple.
    # cputype: auto, 386, 386_slow, 486_slow, pentium_slow, 386_prefetch.
    # cycles: fixed #number, max

    bence
    cpu type:386
    cycles: fixed 20000
    core normal veya simple yapın auto işe yaramaz ise

    işe yaraması lazım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.