2.5 saat Esp/Asr Deneyimi (45 dakika kesintisiz)

22.01.2010 unutamayacağım bir gün. Kardeşimin bölümüne fotokopi çekmeye gittik. Meteorolojinin havalar bozacak demsin rağmen Kocaeli’nde sahil kesimlerinde yollar araba sürebiliyorduk. Nerden bilebilirim ki 420m rakımda kar fırtınası olacağını, yolların buz tuttuğunu 🙂

Dik bir yokuşu tırmanmaya başladık. Yavaş yavaş havada sis belirdi, sonra kar fırtınası geldi derken baktık ki artık geri dönüşte yok. Buzlu, sisli bir yolda yokuş yukarı en az 3-4 km yolumuz olduğu belliydi. Hazırlıksız, zincir olmadan 45 dakika aralıksız esp ışığı sönmeden çıkmaya başladık. Öğrendim ki esp/asr sistemi mükemmel bir şey. Ne kadar gaz versem da mazot pompasını yavaşlatıp arabanın devir almasını engelliyordu. Araba kayamaya başladığı an devreye giriyor ve ne olursa olsun sizin istemediğiniz yönde arabayı sürüklemiyor. Fakat bazen trafikte durmak zorunda kaldık o zamanlar işte kalkmak çok zor. Arabanın patinaj sistemi devreye giriyor ve araba yavaş yavaş kalkmaya başlıyor ki bu hız saate 0.1 km civarında tahminim.

Bu arada yollarda neler görmedik ki, yengeç gibi yan yan 1-1.5 km giden ve sonra bariyerlere çarpan doğan, yolda kalan transporter, yoldan çıkan sorento jeep, zincir takmaya çalışan corolla vs. Şükürler olsun ki kazasız belasız atlattık. Bu arada öğrendim ki böyle durumlarda 2. Vites 1. Vitesten daha iyi oluyor çekiş için. Velhasıl 40 dakikalık sürecek toplam gezintiyi 3 saat içinde bitrdik.

İki kere arabadan kardeşim ve arkadaşına arabayı ittirdim ki hızlı kalkalım diye. Bir kerede frene bastım yandaki çelik tellere ramak kala araba durdu Zincir olmadığından ve asr devreye girdiğinden kalkış çok yavaş oluyor. Ve ne hikmetse hiçbir yerde 225/55×17” lastiğe uygun bir zincir yok. Bu olaydan sonra zincir almaya gittiğimizde herkesin sorusu aracınız minibüs mü? Jeep mi? Pikap mı? Cevap olarak normal araba.

Sonuç olarak akrdeşim ve bize çok güzel bir deneyim oldu. Eğlenceli adrenalin dolu bir gündü. Tek üzücü şey ise okula boşa gttik çünkü okul kar yağışı nedeniyle tatil oldu 🙂 Bu arada resimler yol açıldığı zaman çekilmiştir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.