IPhone 3GS İncelemesi

iphone3gs

3.5 senelik hatta nerdeyse 4 senelik olmuş  eski kral nokia 6630 cep telefonumu değiştirmeyi düşünüyordum. Aylardır incelemediğim telefon, smartphone vs. kalmamıştı. Kafamdaki modeller samsung i8910, nokia n97 lg arena ve henüz çıkmamış olan lg louvre idi. Her modelde bir eksik bir kusur buluyordum. Biraz da aç gözlülüğün ve markanın cazibesine kapılan bilinçsiz tüketici modunda iphone 3gs 16gb siyahı aldım. Fakat çok mutluyum. Almadan önce yaptığım araştırmalardan edindiğim bilgileri ve 6 günlük bir iphone 3gs kullanıcısı olarak gördüğüm artı ve eksi yönlerini anlatacağım.

İphone’u almadan önce hiç kullanmayacağım düşündüğüm birçok özelliği vardı. Örneğin niye internete gireyim niye e-posta’larımı kontrol edeyim.  Bunları zaten laptop’tan yapabiliyordum. Fakat iphone’u alınca bu sefer gördüm ki nerdeyse tüm işlerimi elimdeki küçük bir aletle yapabiliyorum. Haber için kullandığım ntvmsnbc’den bankacılık işlemleri için iş bankasının sitesini, takip ettiğim forumları hatta bazılarını özel iphone sayfasını olduğunu bile gördüm. Sanırım gittikçe mobile bir yaşama girmeye başlıyorum. Eskiden pc nerde dünyam ordaydı sonra laptop ile dünyamın yerini değiştirebiliyordum. Fakat iphone ile dünyamın çoğunu yanımda taşıyabiliyorum artık. Demek istediğim ben bu özellikleri kullanmam diyeceğiniz birçok özelliği artık kullanıyorsunuz.

Evet iphone’umu güzelce iftara yarım saat kala teknosa’dan bir koşu aldım. Maliyeti 170$ olan bir cihaza bir servet ödeyerek aldım. (lüks neden abartılacak kadar pahalı). Eve geldim ve telefonun kutusunu açtım. Kutudan neler çıkıyor diyecekseniz size güzel bir youtube videosu ile cevap vereyim.

İphone’u bilgisayarda kullanmak için (ne yazık ki lanet olsun) itunes’u yüklemek zorundasınız.Şu an itunes’un alternatifi 1-2 çakma program olsa da bir yere kadar size hizmet verebiliyor ve ne kadar sağlıklı oldukları da düşünülür. Ayrıca itunes yüzünden arkada çalışan bir çok servise de gerek duyuyor (bonjour gibi). 85mb civarındaki programımızı yükledikten sonra telefonumuzu bağlıyoruz. Ve birde ne gördük yeni işletim sistemi çıkmış iphone’umun  işletim sitemi versiyonu 3.0.0 ve yükle dediğinin versiyonu  3.0.1. 300 mb’lık işletim sistemini çektik ve yükledik(bu arada eset smart security firewall’u programın yüklenmesine izin vermiyor. Yükleyecek arkadaşlar böyle bir sorunla karşılaşırsa firewall’u kapatsınlar). Yükledikten sonra sim kartımızı taktık ve iphone’umu hazır hale getirdim.

iphone_1

Iphone 3gs’te en çok merak ettiğim gps hızının nasıl olduğuydu. Daha önce babamın asus p750 smartphone’unda bağlantı genelde çok zordu. Buna rağmen iphone 3gs en geç 5sn içinde hemen yeriniz buluyor. Gps yazılımı olarak google maps kullanıyor. Fakat isteyen 120$ karşılığında “igo 2009 my way” yazılımını da apple store’dan alabilir. Pekte bir gereği olacağını sanmıyorum. Neden derseniz google maps 3 eylül 2009 itibariyle Türkiye’de yön bulma özelliğine destek verdi. Artık gideceğiniz yeri iphone size tarif edebiliyor. Ama tabi çok daha ayrıntılı bir harita isterseniz o zaman 120$ gözden çıkaracaksınız.

iphone_3

Diğer merak ettiğim ve gördükten sonra  gerçekten takdir ettiğim safari web browser. Safari internet tarayıcısı bir smartphone’da şu an için en hızlı internet tarayıcısı. En büyük eksiği flash desteğinin olmaması. Ama emin olun ki şu ana kadar sadece 1 kere eksikliğin hissettim. Hatta olmaması avantajlı bile sayılabilir. Örneğin web sayfalarının daha hızlı çalışması, sıkıcı reklamları görmemek gibi. Tabi bunlar eksik değil daha çok kendini avutma sayılabilir. İnternet tarayıcısının hızı hakkında küçük bir bilgi için nokia n97 ile kıyaslamalı videosu.

iphone_2

Gelelim iphone’un teknik özelliklerine, kısa ve öz olarak buradan ve buradan ulaşabilirsiniz. ARM Cortex A8 600Mhz+PowerVR SGX535 cpu ve gpu’suyla çok güçlü bir cihaz.  Cihaz kullanım şeklinde mi tam bilemiyorum pili en fazla 2 gün gidiyor. Iphone 3gs’in iphone 3g’den daha fazla akım verebilmesine rağmen forumlarda da okuduğum iphone 3g’den pilini daha az dayanmasıdır. Bunun sebeplerinden biri olarak da işletim sisteminden kaynaklandığı söyleniyor.

iphone_3

Iphone bir smartphone’da olması gereken birçok özelliğe sahip. Ipod olarak kullanımıda bir o kadar güzel. Ses kalitesi hakkında söylenecek birşey yok.,gerçekten çok güzel. Ses formatı olarak AAC, Protected AAC, MP3, MP3 VBR, Audible (formats 2, 3, and 4), Apple Lossless, AIFF, and WA destekliyor. Video formatı olarakta (copy/paste yapalım üşendim yazmaya 🙂 ) H.264 video, up to 1.5 Mbps, 640 by 480 pixels, 30 frames per second, Low-Complexity version of the H.264 Baseline Profile with AAC-LC audio up to 160 Kbps, 48kHz, stereo audio in .m4v, .mp4, and .mov file formats; H.264 video, up to 2.5 Mbps, 640 by 480 pixels, 30 frames per second, Baseline Profile up to Level 3.0 with AAC-LC audio up to 160 Kbps, 48kHz, stereo audio in .m4v, .mp4, and .mov file formats; MPEG-4 video, up to 2.5 Mbps, 640 by 480 pixels, 30 frames per second, Simple Profile with AAC-LC audio up to 160 Kbps, 48kHz, stereo audio in .m4v, .mp4, and .mov dosya formatlarını destekliyor.

iphone_4

3.15Mp kamerasıyla auto focus özelliğiyle amatör bir kullanıcıya yetecektir. Fakat ön tarafta kamerası olmadığından görüntülü konuşma yok. Hatta tek taraflı da görüntülü konuşması yok (şimdilik).  Unutmadan flickr sitesine yollanan fotoğraflar en çok iphone ile çekilmiş.

Evet kısaca şöyle iphone ile olan görüşlerimi paylaşayım dedim. Bu telefonu asıl diğerlerinden ayrın en büyük özellik multi touch desteği olması. Şu an bu desteği verebilen telefonlar arsasında en büyük rakibi lg olsada ne yazık ki hiç biri iphone kadar hızlı tepkili ve sorunsuz değil. Ayrıca binlerce yazılım bulundaran iphone store2da iphone’u daha kullanışlı hale geitiriyor. Kesinlikle eğer maddi durmunuz yerinde ise iphone sizi hiç üzecek bir cihaz değil. Herkese tavsiye ederim.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.