3G

3g

31 temmuzda Turkcell tarafından çekilişi yapılan iphone,blacberry ve htc marka kaliteli smartphone’ların sonuçları açıklandı. Belki çıkar dedik ama yedek listeye bile giremedim :).  Her neyse zaten bu şansla ancak o kadar olur. Malum 3g 8 sene sonra Türkiye’ye geldi (Motorola’nın 4g testlerini yaptıktan 1-2 ay sonra). Yakın zamanda da Amerika’da 4g başlıyor.Her taraf yerinden oynadı. Televizyonda Hidayet’in reklamını görmekten gına geldi. Son 1 aydır yapılan bu yoğun reklam çalışmalarının sonucu gördüğüm kadarıyla iyi alınmış. Hoş yurdumun cevval delikanlısı teknocanlar için yeni bir oyuncak. Peki benim gibi kullanıcılar için ne faydası var. Ama öncelikle 3g hakkındaki geniş bir kültür almak için wikipedia’nın 3g sayfasına şiddetle bakmanızı öneriyorum.

Türkiye’de hizmet veren üç operatör de abonelerine 3G uygulamaları için farklı paketler hazır. Bu paketler hakkındaki bilgileri ntvmsnbc sitesinden kopyaladım. Durup bir daha baştan yazmaya ne gerek var.

——————————————————————————————————————————————-

TURKCELL
Turkcell. 3G’de görüntülü görüşmeyi sesli görüşme ile aynı fiyattan sunuyor, aboneler görüntülü görüşme yaparken sesli görüşme yaptıkları tarifeye göre ücretlendirilecek, her hangi bir fark ödemeyecek. Abonelerin konuşma paketi varsa, paketteki dakikalarını görüntülü görüşme için de kullanabiliyor.

3G teknolojisi ile birlikte Turkcell; Görüntülü Görüşme, Mobil TV ve Turkcell 3G VINN gibi yenilik hayata geçiriyor.

3G ile geçmişe göre çok daha hızlı bağlantı kurulabilecek internet için de Turkcell’in çeşitli paketleri bulunuyor. İnternetten indirilen verilere göre bu paketler ücretlndiriliyor. Buna göre;

  • 100 MB’lık paket için 9.3 TL/65 kontör,
  • 1 GB’lık paket için 29 TL/210 kontör
  • 4 GB’lık paket için 39 TL/290 kontör
  • 8 GB’lık paket için 69 TL/510 kontör ücret ödeniyor.

Turkcell, düzenlediği ‘Faturalı 3G Kampansı’nda çerçevesinde ilk üç ay 4 GB’lık veri için 19 TL alıyor. 3G multimodem VINN ile de sabit ücret ödemeden evde, iş yerinde, 3G kapsaması olan her yerde mobil internete birden fazla kişi aynı anda bağlantı sağlanacak.

Turkcell Mobil TV’de çeşitli televizyon kanallarını cep telefonundan izlenebilecek. Aboneler Mobil TV’yi aylık 4.95 TL/35 kontör ya da günlük 1TL/7 kontör karşılığında paket olarak satın alabilecek.

VODAFONE
Turkcell gibi Vodafone da, görüntülü görüşmelerde, sesli görüşmelerden farklı bir ücret talep etmiyor.

  • İnternet bağlantılarında ise Vodafone ücretleri şu şekilde olacak;
  • Standart Tarife: 100KB=9 Kr ya da 150KB 1 kontör
  • Aylık 250 MB’lık tarife 10 TL/70 kontör
  • Aylık 1 GB’lık tarife 30 TL/175 kontör
  • Aylık 5 GB’lık tarife 45 TL
  • Günlük Limitsiz internet 5 TL/35 kontör

Vodafone’un Fatura Stop özelliğiyle aboneler, aylık paket ücreti de dahil toplam 100 TL/700 kontörlük harcamaya ulaştıklarında o ay için başka herhangi bir ücret talep edilmeyecek.

Vodafone Mobil TV Standart Paketini kullanmak isteyen Vodafone aboneleri, ayda 5 TL karşılığında bu servisten yararlanabiliyor. Bunun yanısıra Mobil TV servisi içinde 5 T’lik Spor ve Eğlence ile 7.5 TL’lik Süper paketi bulunuyor.

Vodafone Mobil TV servisinde, tüm paketlere abonelik 1 ay boyunca ücretsiz olacak.

AVEA


Avea görüntülü konuşmanın bedelini dakikası 10 kuruş/1 kontör olarak belirledi. Bu ücret tüm tarifeler için geçerli. Ancak AVEA aboneleri 31 Ekim’e kadar her yöne 15 dakika ücretsiz olarak görüntülü konuşabilecek.

AVEA 3G için üç özel paket hazırladı. Buna göre;

3G Hoşgeldin Paketi
Ayda 7 TL karşılığında, 30 dakika her yöne ücretsiz görüntülü konuşma, 1 saat ücretsiz Mobilvizyon, 100 MB data ve Seçİzle servisinden 1 içerik,

3G Standart Paket
Ayda 17 TL karşılığında, 60 dakika her yöne ücretsiz görüntülü konuşma, 3 saat ücretsiz Mobilvizyon, 250 MB data ve Seçİzle servisinden 2 içerik,

3G Süper Paket
Ayda 27 TL karşılığında, 150 dakika her yöne ücretsiz görüntülü konuşma,5 saat ücretsiz Mobilvizyon, 500 MB data ve Seçİzle servisinden 3 içerik alınabilecek

Paket alınmadığı takdirde 1 MB 7.3 TL ya da 10 KB 1 kontör ile ücretlendiriliyor.

Aboneler ayrıca 5 TL’den başlayan paketlerle sınırsı TV izleyebilecek ya da izledikçe ödeyecekler.

AVEA’nın 3G hizmetlerinden, Seçİzle hizmeti ile aboneler dizi, film, belgesel ya da müzik kliplerini cep telefonlarına 18 SMS / 3.5 TL’den başlayan fiyatlarla cep telefonlarına indirebilecek ya da indirmeden anında izleyebilecek.

——————————————————————————————————————————————-

Bunların dışında turkcell ve vodafone’un  24 ay gibi taahhüt göstererek bazı kampanyalardan faydalanma şansınız var. Ben bu kapmayanları mantıklı bulmuyorum. Benim görüşüme göre rekabet artıkça internet paketlerinin fiyatı ya da kapasitesi artacaktır. Çok büyük fiyatlar altına imza atmanın pek mantıklı olduğunu sanmıyorum.

Reklamlarda 3g bize ne diye lanse edildi. Üç şekilde , ilk olarak görüntülü konuşma, ikinci olarak hızlı internet bağlantısı son olarak da mobil televizyon. Teknocanlar bunların hepsini kullanacaktır. Bu konuda bir sıkıntı yok.

İlkinden  başlarsak 3g “göz göze görüşelim” Bond filmlerinde bizi hayran bırakan bu özellik acaba gerçek hayatta  bu kadar kullanılacak mı merak ediyorum. Sokakta yürüyorsunuz ve elinizde telefona bakarak konuşuyorsunuz. Biraz kaba ve ergonomik olmayan bir yürüyüş biçimi. Genelde pek kullanılan bir şey değil ama bizim milletimiz bağıra bağıra kullanırsa hiç şaşırmam. Bana göre mms gibi bir şey olacak. Yani şu an ki deneyimlerimden bunu gördüm.

İkincisi hızlı internet bağlantısı tam bir komedi. Her ne kadar paket fiyatları veya kontratlı teflon fiyatları uygun olsa da gecikme zamanlarının çok yüksek olması nedeniyle şu an bırakın net uygulamalarını web sitelerini bile açmamız can sıkıcı. Şu an 3g hızı bölgeden bölgeye değişse de gördüğüm en hızlı net bağlantısı 3504ms gecikme zamanlı 1.2Mbps, ki bu genelde 0.3-0.4 kbps.  Açıkçası şu an ki alt yapıyla edge’den 1.4 kat hızlı bir bağlantıya sahibiz.

Gelelim mobile tv’ye. En komiği hangi adam 0.04MP görüntü kalitesinde ligtv izler hem de 2” ekranda. Tabî ki teknocan.

Peki 3g’nin getirisi nedir. Bana göre insanların bilişim teknolojilerine daha verimli kullanmasına yol açacaktır hele ki bu reklamlarla((merak ne güzel şey güzel şey merak ama ne demiş büyüklerimiz insanın başına gelen kötü şey  ya meraktan ya .araktan gelir 🙂 ).  Belki bizi ttnet rezaletinden kurtarır kim bilir…


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.