WESTERN DIGITAL MyBook World Edition 1TB (WDH1NC10000E)

wd1

160gb’lık 2.5” western digital markalı sabit diskimin kapasitesi bana az gelince artık büyük kapasiteli ve evdeki tüm bilgisayarlardan rahatça erişebileceğim taşınabilir diskler aradım. Aradığım başlıca özellik router’ıma bağlayabileceğim ethernet çıkışlı bir harici diskti. Hazır ö.t.v. indiriminden de yararlanabiliyorken yine western digital markalı Western Digital My Book World Edition 1TB hard diski aldım ve görüşlerimi paylaşayım dedim.


ÜRÜNÜN KUTU İÇERİĞİ VE ÖZELLİKLERİ

Ürünün kutusu oldukça şık ambalajlandığını diyebilirim. Kutunun içeriğine gelirsek
-WD 1TB Taşınabilir disk
-Güç Adaptörü
-Yazılım CD’si
-Türkçe Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu
-Birkaç dilde Hızlı Kurulum Kılavuzu (Türkçe dahil)
-Adaptör Piriz Bağlantı Ucu
-Sarı bir A4 uyarı kağıdı


10062009001

Kutu ve içeriği

10062009004

Adaptör Piriz Bağlantı Ucu


İlk bakışta ürünle gelen Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu cihazın değil, genel olarak tüm wd ailesine göre yazılmış olması insana kullanışsız, özensiz ve yetersiz kullanma kılavuzu vermişler dedirtiyor. Ama ürünle gelen cd’yi taktığınız zaman 150 sayfalık muazzam bir kullanma kılavuzuyla karşılaşıyorsunuz.

Cihaz 1TB kapasiteli 32MB Cache bellekli bir (WDC WD10EAVS-32D) sabit diske sahip. Ayrıca bağlantısını 10/100/1000Mbps Ethernet ara yüzü ile sağlamakta. Cihazın arkasındaki usb çıkışı başka bir taşınabilir sabit disk bağlayıp kapasitesini artırmaya yarıyor. Cihaz Windows Vista, Mac OS X Tiger veya Leopard işletim sistemlerini destekliyor.Ayrıca UPnP ve DLNA desteği de bulunmakta. Western Digital My Book World Edition II 2TB olan modeli aynı diskten 2 taneye sahip ve bu diskler arasında dilenirse raid 0 ve raid 1 yapılabiliyor.

Ürünün arka yüzünde açma kapama tuşu, ethernet ve usb kablosu girişi, adaptör girişi, reset tuşu bulunuyor.

10062009003

Cihazın arkasındaki açma kapama tuşuna 2sn basılı tutuyoruz. Cihaz açılınca önündeki led ışıklar yanmaya başlıyor. Bu ışıklar 3 kademe ve 3’de yanınca cihazın online oluyor. Online olması cihazın yaklaşık 1-1.5 dakika sürüyor. Kapamaya gelince bu sefer açma kapama tuşuna 4 sn basılı tutuyor.


Ürünü alıp router’a bağladığımız zaman sorunsuzca bilgisayarlar tarafından algılandı. Ürünle birlikte gelen yazılım cd’si içerisinde WD discovery Tool, Wd Anywhere Backup yazılımları bulunuyor. Wd discovery tool amatör kullanıcılar çin çok yararlı bir program. Program flash ara yüzü kullanıyor ve tek tuşla cihazınızı ağda bulup bilgisayarınıza ağ klasörü şeklinde tanıtıyor.

x

Eğer ben bu tür yazılımlar kullanmam diyorsanız bilgisayarınız biraz geçte olsa ağda cihazı bulup(en azından bende) cd’si içinden gereken sürücüleri yükleyip bilgisayarınızda kullanabilirsiniz.

CİHAZIN WEB ARA YÜZÜ

Cihaza web ara yüzüne Wd Discovery Tool aracılığıyla da erişebilirsiniz. İlk kez bu ara yüze açıp kullanıcı adı ve parolanızı girdiğinizde size cihazın rutin ayarlarını ayarlattırıyor(saat,tarih cihaz ismi gibi). Bu ayarları daha sonrada değiştirebilirsiniz.

wd3

Cihazın web ara yüzünü açınca karşımıza çıkan menü (Türkçe dil desteği yok) Network Storage Manager, Downloader ve Copy Manager programlarından hangisine erişmek istediğinizi seçiyorsunuz. Öncelikle kullanma kılavuzu içinde kaybolmamanız için normalde cihazın menülerine erişebilmeniz için gereken parola ve kullanıcı ismi

-Network StorageManager ve Copy Manager için
Kullanıcı ismi: admin
Parola: admin
-Downloader için
Kullanıcı ismi: downloader
Parola: downloader

wd_2

wd

Network Storage Manager

Cihazın Network Storage Manager paneline girince temel modda açılıyor. Aşağıdaki resimdeki gibi bir ara yüzle karşılaşıyorsunuz.

wd4

wd5

Advanced’i tıkladığımız zaman çok detaylı bir ara yüzle karşılaşıyoruz. Yukarıdaki resimden görüldüğü gibi system, network, storage,media, users ve status sekmeleri çıkıyor. Sekmeleri şöyle kısaca gözden geziçirisek;

-System Sekmesinde

–General bölümünde sistemin genel ayarları(saat,tarih,cihaz ismi vs.) yapılıyor.
–Alerts settings; hataları pop up window şeklinde ya da eposta şeklinde size yollayabiliyor.
–admin password; yönetici parolası
–update; hem manuel olarak hem de kendi otomatik olarak yapabiliyor. Otomatik güncelleştirme çok kullanışlı
–Restore configuration; fabrika ayarlarına dönüş
–Advanced; SSH erişimi ve X.509.PEM formatında SSL sertifikası kodu ve Özel RSA anahtarı için gerekli kodu PEM formatında yazabileceğimiz benim sanmıyorum ki kullanacağım bir bölüm
–Shutdown Reboot; cihazı Kapatmak ve yeniden başlatmak için

-Network Sekmesinde

wd6


–Lan; Yerel Ağ ayarlarının yapıldığı bölüm
–Services; Cihaza webden erişim, ftp ve nfs desteğinin ayarlandığı yer
–Workgroup; cihazın çalıştığı çalışma grubunu veya hangi domain server’a ait olduğunu ayarladığınız yer
–Remote Acces; Mionet üzerinden erişme

Storage Sekmesi

wd7

–Disk manager; bağlı olan diskin kapasite ürün kodu gibi özelliklerini görebildiğiniz yer
–Volume Status; Diskinizin ne kadarı kullanılmış görüldüğü bölüm
–Folder Shares; Çok kullanışlı bir bölüm. Burada disk içinde yarattığınız klasörleri(klasörlerde buradan yaratılıyor) hangi metodlarla erişilebilir (CIFS,FTP,NFS,AFP) gibi ayarlamaların yapıldığı bölüm.
–USB Disks; Cihaza bağladığınız usb disk hakkında bilgi almanızı sağlıyor
–Quata; Kişilerin veya grupların kullandığı disk limitlerini veya ne kadar zaman kullanabilir gibi ayarlarını yapıldığı yer
–Downloads; Dowloader programının dosyaları nereye indireceği ve downloader programına erişmek için kullanılan şifrenin değiştirildiği yer

-Media sekmesi

wd8

— Media server olarak xbox360,ps3 ya da herhangi bir dlna 1.5 desteli aygıtlarla iletişimin yapıldığı yer. Ayrıca wmp11 ile’de ortam iletimi sağlıyor.
–itunes; itunes media server olarak kullanmak için bir nevi media server’ın itunes için dizayn edilmiş hazır modeli

-Users Sekmesi

wd9

Burada genel olarak hangi kullanıcının neye, ne kadar,hangi protokollerle erişebilme hakkının verildiği ve kullanıcı ve grupların yaratıldığı bölüm

-Status Sekmesi

wd10

Burada cihazın durumu ve yapılan işlemlerin tutulduğu kayıt defterini görüyoruz.

Copy Manager

copy

Burada usb’den cihaza bağladığımız disk ile cihaz arasında kopyalama işlemlerini yapabiliyoruz.

Downloader

downloader

Cihazın en kullanışlı özelliklerinden biri. Cihaz bilgisayar kapalı olsa bile sadece internet bağlantısıyla internet üzerinden dosya indirebiliyor. Şöyle çalışıyor, önce indireceğiniz linki downloader programında gerekli yere yazıyorsunuz eğer kullanıcı adı şifre istiyorsa bunları da gerekli yere yazıyorsunuz. Ne zaman çekmesini istiyorsanız çekiyor dosyayı. Rapidshare üzerinde yaptığım denemede olumlu sonuç oldu. Şu an tek kusur linkleri tek tek girmek. İleride belki basit bir firmware ile toplu linkler girilip daha da kullanışlı hale gelebilir.

Cihazın Performans Testleri

Cihazı elimde temiz kurulu bir bilgisayar olmadığından ve gerekli yazılımları yükleyemediğimden kendi imkanlarımla birkaç test yaptım. Test sistemi
İntel q9300@3.0ghz (stok fan)
4 GB 1066 Mhz Ram
Asus P5Q-PRO (atheros ar8121/ar9113 pci-e Ethernet controller 1000Mbps)
Vista x64 (Windows update’den tüm güncelleştirmler yapılmış hali)
Seagate 500gb 32mb cache (ST3500320AS) Son firmware yapılmış

Test sistemi temiz bir sistem değildir. Ethernet kartının ayarlarıyla hiç oynanmamış fakat gelen ayarlarda flow control vs açık olup olmadığına bakılmamıştır. Pc ile cihaz birbirine direk bağlanmıştır arada router yoktur. Test sisteminde eset smart security yüklü olup firewall test esnasında kapatılmıştır.

7.5 gb’lık 1 dosya Pc’den Hd’ye
Imagewd13

7.5gb’lık 1 dosya Hd’den Pc’ye

wd15

1.7gb’lık 7600 dosya Pc’den Hd’ye

wdx

1.7gb’lık 7600 dosya Hd’den Pc’ye

wd16

Hd’ye kopyalama performansı olarak açıkçası beni pek memnun etmedi. Ama tabi bunda benim sistemimin katkı payı da var. Artılarına ve eksilerine gelirsek.

Artıları
-Kolay kurulum, kullanım
-Çok güzel hazırlanmış bol içerikli Türkçe kullanım kılavuzu
-Kolay ve basit kullanımlı yazılım
-Şık tasarım
-Çok rahat kullanımlı ve detaylı hem amatör ve hem profosyonel kullanıcılar için geliştirilmiş web arayüzü
-Downloader ile pc’den bağımsız dosya indirme
-DLNA Desteği

Eksileri
-Performans olarak daha iyi olabilir.(benden de kaynaklanabilir)
-Usb,esata,firewire gibi girişleri olabilir.

Sonuç olarak Wd beni fazlasıyla memnun eden bir cihaz. Fiyat olarak bana 380 liraya mal oldu. Herkese tavsiye ederim.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

“WESTERN DIGITAL MyBook World Edition 1TB (WDH1NC10000E)” için 67 cevap

  1. bülent fitoz avatarı
    bülent fitoz

    Merhaba,
    Yazılanları tek tek okudum ve bir kısmını sorunum için uyguladım. Fakat hala başarılı olamadım. Sıkıntım şu ki: Daha önceden Asus marka wireless modem kullanıyordum. Harddisklerimi bu modeme bağlıyor ve bluray oynatıcımda dosyaları rahatlıkla görebiliyordum. Sonra superonline’a geçtim. Eve ağ üzerinden bağlanan birkaç cihaz daha alınca netgear marka hub aldım. Tüm cihazları ve diskleri buraya bağladım. Media oynatıcım ve pc rahatlıkla görüyor fakat bluray oynatıcım twonky media server gibi birşeye dönüştü ve sadece ordan görüyor. Dosyaları görse iyi artık hiçbirşey görmüyor. Diskleri hubtan söküp direk modeme bağladım ama nafile. Yukarıda yazılan resetlemeleri, kill kodu girerek twonky ve mionet durdurma çalışmalarını yaptım fakat başarılı olamadım. Zengin bir menüsü olan cihaz. Mutlaka bir yerlerde ayarı var fakat benim bilgim yetersiz kaldı. Yardımcı olabilecek varsa sevinirim. Saygılarımla

  2. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Bülent Bey Merhaba

    Bülent bey acaba süperonline fiber interneti routerdan çıkartıp daha sonra wd nas ve bluray oynatıcınızın asus router’ınıza bağlayıp ve switch’i de router’a bağlamadan asus router’ın güç kablosunu söküp takın. Bir böyle deniyebilir misiniz? kısaca asus router’da sadece blueray player ve wd nas olsun. bir de blueray oynatıcınız da ağ bağlantılı cihazlara mı yoksa medya oynatıclılarına bağlan şeklinde mi bağlanıyorsunuz?

  3. Umut Ergin avatarı
    Umut Ergin

    Merhaba Emre Bey
    Öncelikle sitenizde paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim.
    Yaklaşık 2 aydır ofiste Western Digital My Book World Edition II 2TB cihazını kullanıyoruz. Son bir haftadır cihaza bağlanma sorunları yaşıyoruz.Örneğin sabah cihaza ulaşabilirken 1-2 saat sonra ağ üzerinden bağlantı kuramıyoruz.(Ne firefox ile arayüzüne nede ağ üzerinden harddiske) Tekrar bağlantı kurabilmek için cihazı birkaç defa kapatıp açmak zorunda kalıyorum.(Arkadaki butondan). Ayrıca WD Discovery programı ile de bağlantı kuramıyorum. Bu sorunu çözmek için önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler

  4. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Umut Bey Merhaba;

    Yorumlarınız için teşekkür ederim. Biraz geç cevap veriyorum kusura bakmayın. Umut bey öncelikle spesifik bir sorunsa size yardımcı olmam çok zor ama genel olarak aklıma gelen şeyleri yazayım.

    -Öncelikle eğer deneyebilme ihtimaliniz varsa temiz ve basit bir ağ sistemine bağlayarak deneyin.(pc,wd,router gibi) Sorunun donanımsal mı yoksa yazılımsal mı olduğuna bakalım. Eğer sorun devam etmiyorsa o zaman yazılımsal bir sorun var.

    -Router bağlantısı ile belki sorun olabilir. kabloalr dahil herleşy, bir kontrol edin. Dhcp server yerine mybookworld’e elle adres verin. Belki bir çakışma söz konusu olabilir.

    -Güvenlik programları sorun çıkarabilir.Mesala benim kullandığım eset smart security //mybookworld yazdığımda alete bağlattırmazdı. Onun yerine illa ki ip adresini yazacaktım.

    – Aletin ve kullandığınız tüm programların son firmware’i yama vs. yükleyin.

    – Media server açıksa belki sorun çıkartabilir. Kapatın mümkünse.

    – Gereksiz protokolleri kapatın ftp,cifs vs..

    -Mionet kullanmıyorsanız kapatın.

    Aklıma gelenler bunlar. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  5. bekir avatarı
    bekir

    Emre Bey Merhaba,

    herşeyden önce bukadar yardımsever olmanızdan ötürü tüm içtenliğimle teşekkür etmek isterim.

    bende wd mybook world edition 2 satın aldım kendi ağımda ve ipad cihazımda problemsiz bir şekilde kullanıyorum fakat filezilla programı ile bir türlü bağlantı kuramadım.

    ipad de 3. parti uygulamalarla ftp serverda ip ve sifremi yazarak hdd ulaşabiliyorum.

    mybook cihazımın ayarlar bölümüne tarayıcımda 192.168.x.x yazarak bağlanıyorum bu ip aynı cihazın ip adresi mi oluyor ?

    tarayıcımda aynı ip adresini başına ftp:\\ yazarakta bağlanabiliyorum fakat aynı ip yi filezilla programında yazdığımda bağlanmıyor.

    kısacası mybook’a uzaktan nasıl bağlanarak dosya download ve upload edebilirim.

    yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

  6. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Bekir Bey Merhaba;

    Bekir Bey yorumlarınız için teşekkür ederim. Bekir Bey şu an ev taşıdığımdan cihaz koli içinde. O yüzden resimle size şu an gösteremeyeceğim. 1 hafta sonra ancak resimleri gösterebilirim. Sorularınıza gelirsek;

    Tarayıcınıza yazdığınız ip adresi cihazın ftp adresidir. Örneğin 192.168.10.50 sizin cihazınızın adresi. eğer bilgisayarınızda güvenlik duvarı filezillayı engellemiyorsa ve kullanıcı isminizi ve şifrenizi büyük küçük harf hassasiyetine göre yazıyorsanız sorn olmaması lazım. Ama sisin dediğiniz ben iş yerimden evdeki cihazıma nasıl bağlanırım diyorsanız onu yukarıda anlatmıştım. 8 nolu cevaba bir bakın. orası size belki bilgi verebilir. Olmazsa bir de cuteftp programını deneyin. Belki programınızda bir çakışma vardır.

    umarım yardımcı olabilmişimdir.

  7. bekir avatarı
    bekir

    Emre bey Merhaba,

    Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

    Söz konusu filezilla programı ile bağlanamamıştım sizin önerdiğiniz bir diğer program olan cuteftp programı ile bağlantı sağladım dosya alıp gönderdim.

    Fakat şuan kendi ağımda sorunsuzca bağlanabiliyorum işyerimde aynı şekilde bağlanmak istediğimde bağlantı kuramadım daha önceki yazılarınızda okuduğum kadarı ile port yönlendirme yapmam gerekiyor fakat yapamadım. modemim INCA IM-204 M

    http://imageshack.us/photo/my-images/97/modemw.jpg/

    http://imageshack.us/photo/my-images/268/modem2a.jpg/

    yukarıdaki adreslerde modemimin port yönlendirme ara yüzü var, burada hangi işlemleri yapmam gerekiyor.

    Yardımlarınız için şimdiden teşşekür ederim.

  8. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Bekir Bey tekrar merhaba

    kusura bakmayın. Zaman ayıramıyorum siteme. Şu adresten nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz.Modeminiz hakkında bilgim olmadığından cevap veremiyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

    http://www.pclabs.com.tr/2008/07/16/dinamik-dns-ile-evinize-her-yerden-ulasin/

  9. akın avatarı
    akın

    merhabalar
    wd my book world edition II 2 tb sahibiyim, diskleri Jbod olarak göstermiştim. suanda disklerden biri %95 oranında doldu fakat kalan 1 tb lık diski bir türlü açamıyorum.
    [url=http://bit.ly/c25MCx][img]http://d1202.hizliresim.com/u/9/2kjhr.jpg[/img][/url]

  10. akın avatarı
    akın

    sorunumu çözmüş bulunuyorum, yine de teşekkürler…. 🙂

  11. Ceyhun Keklik avatarı
    Ceyhun Keklik

    Aslında çok araştırdım bir çözüm bulamadım ama belki bir fikriniz vardır diye sormak istedim. Benim yapmak istediğim root veya başka bir yerdeki dizinler olabilir farketmez, ben bir dizinin belli iplere read-only olmasını istiyorum. Bu ip’ler lan içerisinde sabit durumdalar ve sadece okuyabilmeliler. Bunun için bir çözüm önerebilirmisin?

  12. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Ceyhun Bey Merhaba;

    Ceyhun Bey direk ip’lere yetki atama özelliği yok. Mecburen kullanıcı ismi olmak zorunda.

  13. bekir avatarı
    bekir

    Emre Bey merhaba,

    Daha önceki problemlerimde yardımcı olduğunuz için birkez daha teşekkür ederim.

    Sormak istediğim;

    Mybook World 2 kullanıyorum modemde port yönlendirme var ip adresimi bildiğim sürece istediğim yerden ftp:// ile erişim sağlayabiliyorum aynı işlemi ninamik dns ile yapmak istiyorum

    http://www.dinamikdns.com sitesinde alan adı ve ip adresimi yazdım ftp sunucu şıkkını işaretledim modemim inca modemde dinamik dns işlemcisi kısmında bağlantı ISS_2 DDNS sunucusu dyndns ddns client secili ve dinamikdns.com sitesindeki alan adım kullanıcı adım ve şifremi yazarak bu alanı tamamladım

    http://xxx.dinamikdns.com/ yazdığımda tarayıcıda modem arayüzü çıkıyor modem arayüzü değilde ben mybook world e ftp gibi erişmek istiyorum nasıl yapabilirim

  14. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Bekir Bey Merhaba;

    Anladığım kadarıyla dışarıdan ip yazınca girdiğiniz fakat ddns ile giremediğinizi belirttiniz. Atıyorum ftp istemcinize 85.67.12.163:21 yazdığınız zaman girebildiğinizi fakat ddns adrsinizden giremediğinizi anladım.

    Bekir Bey modeminizin panelini bilmiyorum ama ip yönlendirmesi yapıyorsanız sorun olacağını sanmıyorum. Cihazda 21 nolu port herhangi bir firewall tarafından engellenmiyorsa virtual server kurarak (modeminizde bir yerde vardır) dışarıdan hangi porttan geliyorsanız diğer porta geçebilirsiniz.

    Büyük ihtimalle yazdığımı yaptınız belki hizmeti veren şriketin ayarlarında başka bir ayar vardır bilemiyorum.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  15. ahmet avatarı
    ahmet

    merhaba
    my book world edition 1 tb cihaz bozuldu. hdd yi söküp xp yüklü bilgisayara taktım, bilgisayarıma sağ tıklayıp yönet dediğimde disk yöneticisinden gözüküyor ancak bilgisayarımdan hdd yi göremiyorum. içindeki bilgiler çok önemli, kurtarabilmenin bir yolu varmı acaba.

  16. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Murat bey merhaba;
    Smize çok geç cevap vermiyorum. Kusura bakmayın. Laptobumdakı bir sorun yüzünden su an tablet izlerinden cevap verıyorum.

    Murat bey oncelıkle sunu diyeyim eğer wd digital mybook uzerındeki harddıskınızın sağlam olduguna emirseniz 3. Bir program ya da şiniz ile bağlayacaksınız. Benim hd bozulunca yerine wd digital green edition bir harddisk taktım. Eski harddiskin formatı yanlış hatırlamıyorsam xfs idi. http://Www.runtime.org‘dan ya da linux’tan hd’nizi mount edip sorununuzu çözebilirsiniz. Benim tüm dosyalarım bozutu. Ubuntu üzerinden mount ederek bakmıştım.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir

  17. Samet avatarı
    Samet

    Emre Bey Merhaba;
    Daha dün aldığım 1tb’lık WD harddiskimi bilgisayar görmüyor. İlk taktığımda düzgün çalışıyordu ancak 2. defa farklı bir bilgisayara taktım aygıt sürücüsünü düzgün yüklediğini belirtti. Fakat ne bilgisayarımda ne de disk yönetiminde gözükmüyor. Sadece aygıt yöneticisinde gözüküyor. Hiçbir darbe de almadı.

    En kısa sürede yardımcı olursanız sevinirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.