Renklerin Dünyası

colours

Bugün bir arkadaşıma eşlik etmeye gezmeye gittim. Sıradan bir gündü. Ama günü sonuna doğru Karadeniz fıkralarına iyi sermaye çıkardı 🙂 . Arkadaşım dediğim çok eski bir dost, Trabzon’un yetiştirdiği en büyük temaşa sanatçılarındandır kendisi :). Klasik Trabzonlu edasıyla bugün yine estirdi. Konu başlığı aslında dostuma hitaben bilgi vermek amaçlı açılmıştır. Daha önceden de böyle bir konu açmak istiyordum. Kısmet bugüneymiş.  Ama önce arkadaşımla yaşadığım anıyı  anlatayım. Artık bu işin eğitilmede ilgisi olmadığını gördüm. Trabzon’un havasından mıdır kara lahanasından mıdır nedir bir inatlık var 🙂 . Aslında ekşi sözlükteki Trabzonlu olmak başlığını buraya taşımak lazım ama neyse..

Olayın gelişim şöyle. Forum Trabzon’da gezinirken vitrinde bir takım gördüm. Dedim ki bu elbisenin rengi çok soluk. İnsanın çok ezik, dışlanmış gösterir. Arkadaşım birden klasik muhalefet havası ve temaşayla beraber der ki:

Yahu ne alakası var elbisenin rengini insanın kişiliğiyle ilgisi. Ben şimdi bunu giysem içime kapanık birimi olacağım. Renklerin insan kişiliğiyle ne lakası var, dış görünüş insanı belli etmez falan filan.. 

Sohbet uzar. 

 15 dakika sonra….Yer: K.T.Ü. de araba içinde hava alanı manzaralı kimya bölümü yanı

Karşından bir çocuk geçer. Cevap aynen şöyledir.

Şimdi şu karşıdan geçen %99.9 (her zaman bu kullanılır. Bir şey ya %99.9’dur  ya da hiç 🙂 )tam bir o.ç. tipten, giyimden belli 🙂

Her neyse renklerin insanın iç dünyasını, zevklerini kişiliğini gösterdiği bir gerçek (Kimileri katılmasa da ki içten katıldığı biliniyor ama o klasik Trabzon delikanlısı lafın altında kalmaz misali kıvırır 🙂 ). Örneğin bir arabayı düşünelim. Aynı özelliklerde olsun . fakat herkes aynı rengi alamaz. Nedeni o renk ona hoş gelmediğinden. Bunun sebebi de insanın kendi doğası. Kimisi dikkat çekici kırmızıyı seçer, kimisi ağır başlı asi siyahı kimsisi muhafazakar griyi kimide çılgın cırtlak pembeyi (pembe araba hayatımda görmedim maksat örnek olsun ). Her neyse şimdi renkler konusnda yazacağım bazı bilgiler bağlantılar dışındaki www.msxlabs.com ve www.guzeldunyam.com sitelerinden alınmıştır. Daha geniş bilgi için bu siteler bakabilrisiniz.

 

Kırmızı: Kullanıldığı mekanda heyecanlandırıcı, uyarıcı bir etki yaratır. Beyazla karıştırıldığında cana yakın bir etki uyandırmaktadır. Kırmızı enerji ve gücü ifade eder

Bu renk canlılık ve dinamizmle ilgili bir renktir. Mutluluğu temsil eder. Kırmızı renk, fiziksel olarak; ataklığı, canlılığı ve duygusal bağlamda; bir işi sonuna kadar götüren azmi ve kararlılığı gösterir. 

İştah açar. O yüzden dünyadaki gıda firmalarının çoğu logosunda kırmızıyı kullanır. Kırmızı tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır. Yanlış bir inanış vardır; boğaların kırmızıya saldırdığı sanılır. Oysa boğalar renk körüdür. Kırmızıya değil, kendilerine sallanan koyu renkli beze saldırır. 

Kırmızı, sıcak, ateş, kan, şehvet, ask, samimiyet, güç, heyecan ve agresiflik gibi kavramları simgeler. Kan basıncını ve solunumu hızlandırabilir. İnsanları çabuk karar almaya                        ve beklentileri arttırmaya teşvik edici bir etkisi vardır. 

Kırmızı, dikkat çekici bir renktir. Kırmızı renkteki kelimeler ve objeler insanların dikkatini hemen çeker. Dekorasyon ve dizayn yaparken kırmızı cisimlerin mükemmel olması önemlidir çünkü insanlar bu objeleri hemen fark edecektir. Arabalar konusunda kırmızı renk ile hırsızlık oranı arasında pozitif bir korelasyon vardır. 

Kırmızı, duygusal olarak oldukça yoğun ve aşırı bir renktir. Kırmızı kıyafetler ruhu canlandırıcı olabilir. Bazı durumda kırmızı kıyafet enerji ve güç mesajı gönderir ama ayni zamanda çatışmalara davet çıkarabilir. 

Kırmızı, hakimiyet kuran bir renktir. Zemin olarak değil, vurgu yapmak için kullanılmalıdır. 

Kırmızı, odalar insani huzursuz eder fakat kırmızı renklerin dağınık olarak kullanıldığı odalar insanların zamanı unutmasına yol acar. İşte bu yüzden barlarda ve gazinolarda kırmızı renge ağırlık verilir. Ayrıca iştah açma etkisi nedeniyle restoranlar sık kırmızı rengi dekorasyon için kullanırlar.

<–>

Sarı: Sarı zeka, incelik ve pratiklikle ilgilidir. Toplumsal yaşamı ve birlikte çalışmayı yansıtan bir anlamı vardır. Geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin sembolüdür. Dikkat çekiciliğinden dolayı dünyada taksiler sarıdır. Sarı ayrıca hüzün ve özlemin rengidir. Sonbaharın tüm hüzünlü güzelliğinde onun her rengini izlemek mümkündür. 

 

Kullanıldığı mekanda uyaran, neşelendiren, dikkat çeken bir etki yaratmaktadır. genişlemeyi, iletişimi ifade etmektedir

Sari, parlak limon sarisi gözü en çok yoran renktir. Bu parlak renkten yansıyan ışık gözleri aşırı derecede uyarır ve rahatsızlığa yol acar. Ayni zamanda sâri renk metabolizmayı hızlandırır. Odayı parlak sarıya boyarsanız bebeklerin ağlamasına ve büyüklerin sinirlenmelerine yol açarsınız. Ayrıca sari sayfalı not defteri ve bilgisayar ekranında sari renkli arka fon pek iyi bir fikir değildir; beyninizi uyararak konsantrasyonu arttırabilir fakat gözleriniz için zarar vericidir. 

Sâri, az miktarlarda kullanıldığında parlaklık ve sıcaklık hissi verir. Şakacılığı, aydınlığı, yaratıcılığı, samimiyeti ve hayata karşı rahat bir tutumu simgeler. Tıpkı güneşli bir gün gibi davet çekicidir. Sari güneş ışığı gibidir: kendinizi iyi hissetmek için orda olmasını istersiniz ama gözünüzün içine girmesini istemezsiniz. 

Sari, rengin pek çok farklı tonu vardır. Saf sari bütün diğer tonlar arasındaki en neşeli ve güneşli olanıdır. Fakat bir parça koyulaşmış haline bakmak daha keyiflidir. Soluk sari dikkati, çürümeyi, hastalığı, kıskançlığı ve hilekarlığı simgeler. Sari söz konusu olduğunda seçilen ton oldukça önemlidir. 

Sari, bu neşeli güneş rengi dikkat toplayan bir renktir. Bütün renkler arasında en gözle görülen ve dikkat çeken renktir. 

Sari, pek çok dinde ilahi varlığı simgeleyen bir renktir. 

<–>

Mavi; vücudumuzda boğaz bölgesini yansıtan bir renktir. Mavi renk gökyüzünün ve geniş ufukların, denizin simgesidir. Sınırsızlığı ve uzak bakışlılığı simgeler. Huzuru temsil eder ve sakinleştirir. Araplar mavinin kan akışını yavaşlattığına inanır, nazar boncuğu o yüzden mavidir. Batıda intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar. Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yaptığı saptanmıştır. 

Mavi;  Koyu tonlarda ya da yoğun olarak kullanıldığında moral bozan, kasvet veren bir etki, açık tonlarda kullanıldığında veya beyazla karıştırıldığında yatıştırıcı ve güven veren bir etki yaratmaktadır.
Mavi sindirmeyi ve korumayı sembolize eder.

Mavi, yalnızlığı, üzüntüyü, depresyonu, bilgeliği, güveni ve sadakati simgeler. İs görüşmelerine mavi giyerek gitmek kararlılığı ve bağlılığı ifade eder. 

Mavi, en popüler renklerden biridir. Fakat yiyeceklerle ilişkili olarak mavi kullanılacağında dikkatli olmak gerekir çünkü mavi doğal bir iştah kapatıcıdır ve bazı durumlarda itici etki yaratabilir. 

Mavi, bütün renkler arasında en iştah kapatıcı renktir. Doğada mavi renkli yiyecek çok ender bulunur. Mavi yiyecekler insana itici gelir çünkü ilk cağlarda atalarımız yiyecek ararken zehirli yâda bozulmuş yiyeceklerden uzak durmayı öğrendiler. Genelde bu yiyecekler mavi, mor ya da siyah olarak görünüyordu. Deneyler sırasında katılımcılara mavi boya katilmiş yiyecekler ikram edildiğinde hemen hepsi iştahını kaybetti. 

Mavi, sinir sistemini rahatlatır. Kırmızının aksine zihni rahatlatan bir etkisi vardır ve insanların biraz daha düşünceler içine dalmasına yol açabilir. Huzurlu ve sakin bir mavi yatak odası için ideal bir renk olabilir, çünkü vücudun sakinleştirici kimyasallar salgılamasına yol acar. Fakat mavinin daha koyu tonları soğuk ve iç karartıcı gelebilir. 

Mavi, ile boyanmış ortamlar, çok koyu renkli olmadığı surece üretimi arttırır. Araştırmalar gösteriyor ki, öğrenciler mavi odalarda daha yüksek notlar almakta ve halterciler daha ağır yükleri kaldırabilmektedir. Ayrıca insanlar mavi renkle yazılmış yazıları daha fazla akılda tutabilmektedirler. 

<–>

Yeşil; duygusal olarak bizi en çok etkileyen bir organımız olan kalp organının , bu rengin yaydığı enerji alanında olduğu düşünülür. Doğanın ve baharın rengidir. Güven veren renktir. O yüzden bankaların logolarında hakim renktir. Yeşil yaratıcılığı körükler. Bu yüzden büyük lokanta mutfaklarında yeşil tercih edilir. Hastanelerde de yeşil rahatlatıcı özelliği nedeniyle kullanılır. Yeşil alanda insanların daha az mide rahatsızlığı çektiği saptanmıştır. 

Yeşil, kullanıldığı mekânda sakin, barışçıl, hassas, yumuşak bir etki yaratmaktadır. Neşe ve sükûneti ifade etmektedir.

Yeşil, pek çok kavramla ilişkili olarak gelir, bunların içinde en güçlüsü ve evrensel olanı doğadır. Buna bağlı olarak ayrıca yasamı, gençliği, yenilenmeyi, ümitleri ve dinçliği simgeler. Bazı kültürlerde orta yaslardaki gelinler, doğurganlığı simgelemesi için yeşil giyer. 

Yeşil, gözler için en rahat renktir ve görme gücünü arttırır. Sakinleştiricidir ve sinir sistemi üzerinde doğal bir etki yapar. Televizyona çıkmadan önce insanlar oturup sakinleşmek için yeşil renkli odalara alınırlar. Yeşil ayni zamanda hastanelerde de popüler bir renktir çünkü hastaların rahatlamasını sağlar. 

Yeşil, rengin farklı tonları farklı mesajlar iletir:

Koyu Yeşil — soğukluk, erkeksilik, tutuculuk ve zenginlik kavramlarını ifade eder. 
Zümrüt Yeşili — Olumsuzluk. 
Zeytin Yeşili — Barış. 
Sârimsi Yeşil — Tüketicilerin en son tercih ettiği renk. 

Yeşil, ayni zamanda Amerikan kültüründe parayı simgeler. 

 

Devamı gelecek…


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

“Renklerin Dünyası” için bir cevap

  1. whisper(anladın sen onu:) avatarı
    whisper(anladın sen onu:)

    sevgili dostum şunu belirtmeden başlamak olmaz beklediğimden daha iyi bir site olmuş yalan yok tebrik etmek boynumuzun borcu…öncelikle şunu açıklamam lazım deminden beri bahse konu olan “kazma” benim:) zaten daha başlıktan olayı anladığım için her kelimesini özenle okumaya dikkat ettim. aslına bakılırsa tartışma sırasında hiç de fena sayılmayacak örneklemelerle beni sıkıştırmış olsan da yine de yeterince ikna olmadığımı belirtmek isterim çünkü verdiğin ve vereceğin her örneğe karşılık bir örnekte ben verebilirim ve o gün verdim de:) ayrıca hani bahsetmişsin ya trabzon insanı,inadı vb. yazdıklarını okuyunca olayı ne kadar kendi ağzından anlattığına tanık olmuş ve bunun bile aslında seninde üzerinde durduğun trabzonlu olmanın getirdiği haklılık duygusunun bilinç altına yerleşmiş bir imaresinden başka birşey olmadığınıda gözlemlemiş olduk.. ne cümle kurdum beee…uzun lafın kısası dostum aslında yok birbirimizden farkımız sadece ifade ediş şekillerimiz biraz farklı ee o kadar da olacak biz üniversite kampüsünde büyümedik tabi:)) çakma entellektüel seni:))

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.