Mistik ve Sevimli Yaratıklar: Kediler

seriouscat

Çok uzun bir ara geçti yazı yazmayalı. Bunun başlıca nedenleri iş yoğunluğu ve benim üşengeçliğim. Başlıktan da belirttiğim gibi bu ciddi bir yazıdır.Arkadan Londra Promenade orkestrasının Evarg Grieg ‘in  2 no’lu norveç dansı çalmasına rağmen.  Öyle kedi dedi emre şimdi gene yumuşayacak falan sanmayın. Kediler hakkında garip bilgiler ve ünlü videoları paylaşacağım. Hep demişimdir  dünyadaki en güzel yüz kedilerinkidir.  Ne zaman bir kedi görsem yüzümde bir gülücük oluşur. Hele ki yavru bir kedinin size yaklaşımı, etrafını tanıma esnasındaki davranışları, masumiyeti, sizinle oynama istemesi çok huzur verici bir duygu. Sanırım kedileri bu kadar yıldır sevmemin nedenleri rahmetli eski kedim yüzündendir. Her ne kadar kedim desem de bize ait değildi. Hem ev yaşantısını hem sokak kediliğini çok iyi bilen nerden baksanız 20’ye yakın yavru büyütmüş bir kedi. Her sabah okula giderken beni uğraması ve her akşam eve gelirken bana eşlik etmesi çok hoştu. Hem onu severken kendini teslime dişi sanki “kaşı beni okşa beni besle beni” tarzı mırıldaması huzur verirdi. 

 

Her neyse benim sizin ilginizi çekmeyecek anılarımı bırakıp gelelim asıl konuya. Evet kediler hakkında bilinmeyenler ve ünlü kedi videoları ta da ta da…

Evet youtube’da en iyi kedi videosu diyebileceğimiz bir çift kedi videosuyla başlayalım.

Kediler kimi insanlara çok gizemli gelmişlerdir. Hatta çok enteresan batıl inançlar vardır kedilerle ilgili. Mesala

 

-Yüzünü patileriyle silen kedi demek yağmur yağacağına işarettir. Bazıları da bunu yakında gelecek olan sevgiliye işaret eder. 

-Mitolojide kediler tanrıların yeryüzüne gönderdikleri yıldırımların kedi görünümünde, rüzgarın ise köpek görünümünde olduğu görülür. Hatta İngilizcedeki “it’s raining cats and dogs”  atasözü buradan gelmiş olabilir.

 

-Denizcilerde de şöyle bir batıl inanç varmış. Uzun bir yolculuğa çıkmadan önce güverteye kedi getirirlermiş. Eğer kedi usluca durursa yolculuğun iyi geçeceğine, uzun miyavlarsa zor bir yolculuk olacağına işaret edermiş.

-Amerika göç eden Hollandalılar eğer çocuk istiyorlarsa beşiğe bir kedi bırakırlarmış. Hindularda da kedi çocuğun simgesi imiş.

 

-Orta Avrupa’da kedi tekmelemek romatizma yapacağına, kedi öldürmenin o yıl  iyi hasat olmayacağına işaretmiş.

 

-Japonlar kedi öldükten sonra yüce bir ruha dönüştüğüne inanırlar. Hata şeytan filminden mi etkilenmiştirler bilemem yaşayan bir kedinin bir insanın ruhunu rahatça ele geçirebileceğine inanırla.

 

-Hıristiyanlık kültüründe rüyada kedi görmek iyi değildir denir, daha doğrusu orta çağdaki Avrupa fakat daha önceden bunu tam tersidir.

 

– İngiltere’de ilköğrenim gören çocuklar arasında hala beyaz kedilerle ilgili bir batıl inanç varlığını sürdürür. Beyaz bir kedi gören öğrenci o günün kötü gideceğini düşünür ve kötü gidişatı tersine çevirmesi için sırtını dönüp çapraz işareti yapması gerekir. Ama İngilizler arasında kedilerin şans getirdiğine inananlar da vardır. Bunların başında 1640 İngiliz Devrimi’nin lideri Cromwell tarafından idam ettirilen I. Charles gelir. Siyah kedisinin uğur getirdiğine inanan I. Charles kedisinin kaybettiği gün tutuklanmıştır.

-İskandinavlara göre kedi bolluk ve berekettir.

 

Bir söz vardır, ”İnsan tüm hayvanları evcilleştirerek onlarla beraber yaşayabildi.Fakat kedi ise insanlarla yaşamayı kabul etti ve insanlarla beraber yaşamaya başladı”.Uyuşuk, tembel ve bencil bir hayvan olmasına rağmen eğlenceli, cilveleriyle hala en sevdiğim hayvandır.

Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

“Mistik ve Sevimli Yaratıklar: Kediler” için 2 cevap

  1. fulya köse avatarı
    fulya köse

    Merhaba,
    Ben Kedici Dergisi Art direktörü Fulya KÖSE
    Yukarıdaki yazınızı yeni çıkacak sayımızda yayınlamak istiyoruz.
    Sizinle nasıl irtibata geçebilirim?

  2. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Fulya hanım merhaba

    Teklifiniz için teşekkür ederim. Tabi yazımı paylaşabilirsiniz. Açıkçası onure de oldum. Yazınızda alıntı yaptığınızı belirtseniz yeter. Size kişisel e-mail adresimi veririm.

    İyi çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.