Microsoft Windows Vista

Yıldız tarihi 5.10.2008, inatla ve bilgisizce piyasada hala Windows vista’ya çamur atan insanlarla dolu. Çıkalı iki sene oldu ve hala dos tabanlı işletim sistemleriyle kıyaslanması ayrı bir komik. Bunca hata var demelerine rağmen kaç kişi bilir ki Windows Vista ilk çıktığında Microsoft tarafından kabul edilen sorunların sayısı Windows xp’den daha azdır. Hala net. framework kavramını anlayamamış insanlar dx10 üzerinden muhabbete gidiyorlar. Yıllardır eskiye saygı, inançlar ve elde edimi kolay olana şeyler insanımız çok daha yatkın. Şu ana kadar çıkan diğer işletim sistemleri de çıktığında aynı çamur atmalar yakınmalar vardı. Şöyle biraz hatırlatma yapayım.

 Windows 95 çıktığı zamanWindows 98 çıktığı zaman

O zamanlar dos 6.22’de oyunlarımız vardı. Dos’tan tıkır tıkır çalışırdı. Windows 95 geldi, oyunlarımız çalışmaz oldu. Sırf bunun için msdos 6.22 üzerine windows 95 kurar f8’den girer oynardık. Ünlü win95 mavi ekranını görmek sıkardı, sırf iki tane oyun için mscdex.exe ile uğraşmam mouse.com kurmam, ess688 chipset’li ses kartımı dos’a tanıtmak tam bir eziyetti. Oysa windows95 sağladığı kolaylıkları 13 yaşındaki çocuk zekasıyla anlayacak kafa yoktu.Gerçekte windows 95 tam bir devrimdi.

 

O zaman hatırlıyorum, Türkiye’de çok sükse yapmıştı. Çünkü Türkiye’de bilgisayar kullanıcılarının çoğu windows 98 ve 28.8k modem ve aoe 2, o zaman ki malum pc reklamları sayesinde pc ile tanışmıştılar.(exper, escort, veezy falan). O günün dergileri windows 98’e sallıyorlardı, ne günlerdi be. Şimdi gülünecek durumları vardı. Bazı dergiler cd verip birde yazarlardı “şu programları yükleyin windows 95’iniz bedava windows 98 yapın” diye . Bir de active desktop vardı windows 98’de; ayrı açılırdı. Fakat açınca pc’yi çok zorlardı hele ki eski model bir pc’de imkanı yoktu. O zaman dergileri takip ederdim her ay. Aynen şöyle bir yazı, active desktop gereksiz, tutmaz falan dediler. Şu an active desktop windowsla bütünleşik.
Daha da ötesi windows xp’den bile çok daha iyi diye piyasadaki malum  kullanıcılar ve “o” tip insanlar tarafından kabul görürdü.
Windows ME çıktığı zaman
Aceleyle sallanmış bir işletim sistemi dediler. mavi ekran görme konusunda üzerine yok dediler. :Yanlış hatırlıyor olabilirim ama wdm olayı ilk kez windows ME’de geldi sanırım (belki windows 98 second edition’da olabilir ama sonuçta bu olay bu işletim sisteminde tam manasıyla). Xp çıkınca da windows ME ne kadar güzel dediler, xp hem kasıyor hem hiçbir şeyi açmıyor. Oysaki windows Me küçük bir ram booster’la çok temiz çalışabilen bir programdı. 128mb ram ile xp hayalden öteye gitmiyordu
Windows XP çıktığı zaman
Microsoft’un sözde devrim diye sürdüğü işletim sitemi. En uzun piyasada kalan işletim sistemi bu bildiğim kadarıyla. Fakat malum çıktığı zaman ne sürücü vardı ne de uygun bir yazılım. Nt tabanlı olduğundan eski programların nerdeyse hepsi hatalı çalışıyor ya da çalışmıyordu. Elle ayar çekmekte resmen program yazmak gibi bir şeydi. Windows Xp çıktığı zaman milletin ağzında bir laf.” win2k pro+win me birleştirip sattılar” 16mb ekran kartı istiyor çok ram yiyor, baksana daha çıkmadan bilmem kaç ay önce piyasa versiyonu raflarda diye. Açık üstüne açık win2k service pack 2 (ya da 1) çok daha güvenlik konusunda iyiydi dediler. Ama malum bizim bu türkiye’de anlamıyorum üniversiteye gelen çömezler eşek şakası yapılır bizde de yeni bir şey çıkınca çamur atılır. Ve şimdi xp için söylenenler ortada hala tapanlar var.
Windows Vista çıktığı zaman
Herkesin beklentisini bilemiyorum nasıl birşey isityorlar. Dx10’unu eski sürümlere yapılmamasını anlarım ve en büyük ayıbı diye görüyorum ama şu laflara bana mantıklı gelmiyor.
-Windows Vista hiçbir sürücüyü tanımıyor. (bu vista’nın sorunu değil üreticini sorunu ki ben ve çevremdeki vista sahibi olan insanlarda çok ciddi sürücü problemleri göremedim. Kimini bluetooth’un benim yazıcımı kiminin telefonunu falan tanımadı.)

-Bana aero demeyin umrumda değil (oldu o zaman dos 6.22 siyah ekranıyla ömür geçmez. Grafiklere gelince bu oyun o oyuna berbat diyen,(herkes Salvador Dali) konsol kavgaları eden adamlar gelmiş aero gereksiz diyor :S. Fıstık gibi bir kullanıcı ara yüzü var alışması benim için 2 gün sürdü sadece)

-Ya ne bu güvenlik açıkları bitmek bilmiyor.(üstte de anlattığım gibi windows vista şu an en güvenli işletim sistemi açıkları var kapatılıyor.Çok çok da bir ie security alıp kurarsınız 30 günlük deneme sürümü diye. değişik markaları deneyince 6 ay falan oluyor:D. )

-Lan aldıkları gibi kırdılar windows ne kadar uydurukmuş(diğer işletim sistemleri piyasaya çıkmadan kırılıyordu ayrıca kayıt yapmayacaksanız zaten windows vista kayıtsız 120 gün kullanılabiliyor alır kurarsınız 4 ay sonra atarsınız bir format.Kırılmayan bir şey olamaz.Malum bu işten ekmek yiyen insan çok dünyada)

Windows Codename Fart çıkacağı zaman tahminlerim

-o winfs ne lan hd’yi raid yaptım yavaşlıktan ölüyor yerim search’ünü database mi bu ne yapayım hızlı aramayı güvenliği hardiskte .nerde fat32’nin hızı nerde winfs

-Lan ne bu hiçbir şey çalışmıyor. 512mb ekran kartı mı olur lan ne çalıştırıyor mu. dx 11 içine edeyim. hiçbir adam akıllı getirisi yok zaten oturması 1 seneyi rahat alır. dx11’de Vista da olmayacak zaten

-Bu ne kadar güvenlik açığı. Flood yapsan çökecek. Nerde o duvar gibi vista nerde bu yazık paraya. 10 ayrı versiyon da çıkarmış hayvan herifler. Kafa karıştırmaktan başka işleri yok.

-16gb ram olmadan bu çalışmaz ne bu böyle 64 bit. Benim tüm yazılımlarım,sürücülerim 32 bit. Ne olacak bu ben p4 3.0 ghz 2gb ram ile vista’yı çalıştırıyordum, şimdi ne olacak bu işlemci açmaz ki hiçbir şeyi. 64bit dediğin ne fuzuli ram yemek için. Havadan başka bir şey değil. Koca işletim sitemindeki tek fark 64 bit olması geri kalan her şeyi ben vista’da yapıyordum zaten.

-Lan nerde start menusu ne bu böyle pofuduk ekran 3 boyutlu garip arayüz hiç sevmedim. Vista’nın ki sade ve kullanışlı idi

-Bismillahirrahmanirrahim. Ne o öyle lan daha çıkalı 30 dakika oldu ne çabuk kırdılar lan. yavaş azcık emeğe saygıda yok. ee tabi haklı bu kadar güvensiz işletim sistemini dedem de kırar

yazın buraya bunları hepsi bir bir denecek 😀

Şu program çalışmıyor, oc ettim çöküyor, vista tam bir eziyet abesle iştigal. Programın çalışmaması vista’nın mı programcının mı sorunu bilemem. Hele ki benim kullandığım tüm programlar çalışırken kıytırık donanım üreticileri veya sourceforge’daki kişisel yazılımların çalışmaması, ya da bilmem hangi programın crack’inin çalışmaması normal. Sonuçta büyük yazılım ve donanım şirketleri hepsi windows vista’ya uygun yazılım yazıyor. Overclock bir hobi, eğlence. Hiç kimse uzun bir zamanda ciddi iş yapacağı pc’de oc yapmaz.

Ben vistadan çok memnunum. Kullandığım pc’ler amd athlon 64 3400+/ 1gb ram/ nvidia 6800+,intel q9300/amd hd4850/4gb ram, t7200/2gram/nvidia 7300go. Sorulması gereken soru bence vista’nın %2-3 yavaş olması gibi konular değil, pc’nin 2 dakikada açılaması ile 30sn’de açılması arasındaki fark çok mu önemli? 2gb ramlık sistemde 1gb ram kullanan vista çok mu gereksiz duruyor, Boşta ramın durması karlı mıdır, gibi dolu soru sorulabilir.

Nerdeyse 2 yıl oldu hala vista vista diye muhabbetler dönüyor anlamıyorum. İnsanımızın bilgiyle değil de her konuya inançla yaklaşmasını hala kavrayamadım. Eski bir sisteme yeni bir işletim sistemi yüklemek eğer o sistemde verimi düşürecekse yüklemeyin ya da sonuçlarını bilerek ona göre yükleyin. Bir laf vardır eski kadını ne kadar süslersen süsle yeni kadın gibi olmaz. Kalkıp da güncel bir pc’ye de yeni biri işletim sistemi yüklememek sadece kişini inadı veya bilgisizliğinden öteye geçmez.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.