Araba Logolarının Anlamları

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Türk erkeği için önemli olan şeyler at, avrat, pusat diye öğrettiler bize.Tarih öyle demiş, öyle yazmış.Acaba sırası ile mi bu, bilemeyeceğim. Eğer öyleyse bayanları çok sinirlendirecek bir söz. Tabi artık günümüzde atın yerini araba aldı.Acaba bu sözde at bir yoldaş, sadık bir dost olarak mı yoksa mesafeleri kısaltan bir araç olarak mı görülerek mi denmiş? Ama benim görüşüm metalde olsa cansızda olsa bir erkeğin arabasından kopması çok zor. Sanki bilenmeyen bir mistik bağ oluşuyor erkek ile araba arasında. En azından ben de öyle 🙂

20.yy başlarında çok fazla otomobil markası vardır. Sayıları yüzlerce olan bu firmalardan çoğu battı veya başka bir motor kuruluşuna satıldı. Hatta öyle ki bazı  bildiğimiz markalar aslında sadece araba değil uçak motorlarında tank tasarımlarına, dozerden tekne motoruna kadar birçok ürün üretmekte.  Arabalara karşı ilgim var.Gürültüyü seven biri değilim ama kaput altından gelen motor sesine bayılırım. Tabi otomobiller sesleriyle değil isimleriyle piyasada varlar.Her ne kadar dikkat etmesem de amblemleri bile o markanın bazı özelliklerini yansıtır. Belki bu yazacağım şey birçoğunuza spam posta olarak gelmiştir. Benim çok hoşuma gitti. Paylaşayım istedim. İşte bazı markalar ve amblemlerinin anlamları…

ALFA ROMEO
İtalyan otomobil üreticisi ilk kez 1907 yılında Milanlı aristokrat bir aile tarafından kuruldu ve ismini şirketin kurucusu olan Nicola Romeo’dan aldı. Markanın ön ismi ise ‘Anonima Lombarda Fabbricca di Automobili’di. Amblemdeki kırmızı hac soyluluğu, beyaz zemin halkı ve köylüleri simgeliyor. Taç giymiş engerek yılanı ise soylu Viscoti Ailesi’nin armasından bir alıntıydı. Şirket 1986 yılından bu yana Fiat’ın bir parçası.

AUDI
Latince ‘Dinle’ anlamına gelen Audi, 1932’de Audi, DKW, Horch, ve Wenderer isimli dört bağımsız üreticinin birleşmesiyle oluşur. Amblemdeki halkalar her zaman olimpiyat halkalarına benzetilse de bu birleşmeyi gösterir. Amblem dört şirketin ayrılmaz birliğini ve farklı karakterlerinin buluşmasını simgeler. 1969 yılında en büyük motosiklet üreticilerinden olan NSU gruba katılmış olsa da bu dört halka değişmeden kaldı.

BMW
İsmi uzun şirketlerden biri BMW (Bayerische Motoren Werke AG-Bavyera Motor Fabrikası) ise uçak üretimiyle başladı. Daha sonra otomobil ve motosiklet üretimine gecen BMW’nin parçalı ambleminin mavi kısmı gökyüzünü, beyaz kısmı uçak pervanesinin dönerken oluşturduğu görüntüyü temsil eder.

CITROEN
Cıtroen’i yapan bu kişinin asıl amacı o zamanlar Mercedes gibi büyük firmalara kafa tutmakmış. Sırf bunun için yaptığı arabada çok sıradışı özellikler varmış. Mesela yaptığı otomobilin dört tekerleğinden herhangi biri çıkarılınca araba diğer 3 tekerlek üzerinde çok rahat bir şekilde hareket edip yoluna devam edebiliyormuş.Ayrıca bu arabanın mucidi yaptığı arabasının maksimum hızdayken bile virajın sertliği ne olursa olsun hiçbir virajda hiçbir şekilde kesinlikle savrulmayacağını iddia ediyormuş, öyle ki söylediği o maksimum hızda diğer otomobil şirketlerinin arabalarının savrulmaması imkânsızmış.(Mercedes bile savruluyormuş). Ardından bu adam söylediği o maksimum hızda arabasını savuran biri olursa o kişi arabadan sağ çıktıgı takdirde o kişiye bedava araba yapıp verecegini de idda edip herkesin dikkatini çekmeyi başarmış. Bu derece güveniyormuş yaptığı arabaya.Epey bir insan denemiş ama savurmayı başaramamış hiçbiri. Sonunda bu adamın oğlu denemeye karar vermiş. Oğlu da askeriyede ÇAVUŞMUŞ. Adamın oğlu denemiş ve savurmayı başarmış. Ama sonuçta savrulmanın etkisiyle çok feci şekilde can vermiş. Adam günlerce üzülmüş ağlamış. En sonunda oğlunun anısına oğlunun askeriyedeki rütbesi neyse artık( çavuş) rütbesinin işaretini bu arabaya logo yapmış . Fransızların çift açılı çavuş amblemi, daha önce başka bir Citroen ürünü olan dili çarklarda kullanılıyordu… 1919 yılında araba yapımına başlayan Fransızlar, ürettikleri ilk arabalarında da çift açılı amblemi kullanmayı uygun buldular.

FERRARİ
1929’da Alfa Romeo’nun yarış takımı olarak kurulan Ferrari’nin hikâyesi, kurucusu olan Enzo Ferrari’nin yaşam hikâyesi olarak kabul edilir. Ferrari, İtalyancanda ‘nalbant’ demektir. İtalyan kontesin 1923’te Enzo Ferrari’ye hediye ettiği at maskot, Ferrari’nin amblemini oluşturur.

FIAT
Kökleri 1899’a dayanan Fiat, Giovanni Agnelli tarafından Torino’da kuruldu. İsmini ‘Fabbrica İtaliana Automobili Torino’ kelimelerinin baş harflerinden aldı. Bu ismin kısaltması olan amblem, 60 yıl aradan sonra 1990’da defne ağacı çevreli daire içine yerleştirildi. Defne firmanın uzun geçmişini simgeliyor.

FORD
1903’te Henry Ford’un 11 yatırımcıyla birlikte kurduğu Ford, 1908’de piyasaya sürülen Model T ile üne kavuştu. Şirketin logosu ise süslü bir el yazısından oluşuyor.

HONDA
Honda Başlıca ürünleri otomobil, kamyon ve motosiklet olan bir Japon otomotiv markasıdır. markanın ismi kurucusunun soy isminden gelmektedir. Sohiciro Honda ve Taico Fujisawa.. Ambleminin anlamıysa bilinmemektedir.

HYUNDAI
Hyundai, Güney Koreli otomobil üreticisi ve çelik sanayicisi firmadır. Kore dilinde Hyundai şimdiki zaman, asri zaman anlamındadır. Hyundai, aralarında inşaat müteahhitliği, otomobil, gemi yapımı, sigortacılık, elektronik, lojistik de bulunan pekçok alanda etkinlik göstermektedir.

JAGUAR
William Lyons ve William Walmsley tarafından motosiklet sepeti üretimi için kurulan şirketin logosu en hızlı kedigillerden olan Jaguar. Şirket, otomobillerinin motor kaputunun üstünde yer alan zıplayan jaguar figürünü, olası kazalarda yaralanma riskini azaltmak için Jaguar resmini logo olarak kullanıyor.

LANCIA
Mızraklı amblem direksiyon ile bir bayrak İtalyan arabası Lancia’nın bütün zarifliğini ortaya çıkarıyor. Mızrak şeklindeki amblemin, firmanın kurucusu, yarışçı Vinceno Lancia’nın soyadı ile ilişkili. Italyanca Lancia’nın Türkçe karşılığı mızrak anlamına geliyor.

MASERATI
Dünyanın en prestijli otomotiv firmalarından Maserati’nin logosunda şirketi yaratan kardeşlerin doğduğu Bologna’da bulunan fıskiyeli havuz kullanılmış. Havuz, denizlerin tanrısı Neptün’e ithaf edilmiş. Neptün’ün sembolü üçlü çatal da logo olarak seçilmiş.

MAZDA
Renault’a büyük benzerliği nedeniyle, açılan davayı kaybeden Japon araba üreticisi Mazda, yeni bir amblem oluşturmak zorunda kaldı. Mazda, kanatlarını açmış bir kartal figürünü amblem olarak kullanıyor.

MERCEDES
Mercedes ve Benz firmaları 1926 yılında birleşir. Daimler’in ortağı olan Emil Jellinek’in kızı Mercedes ve Karl Benz’in soy isminden türeyen bir isimdir Mercedes-Benz. Mercedes’in İspanyolca anlamı ise Mars gezegeni. Yıldız, motorlu araçların ‘karada, suda, havada evrenselliğini simgeliyor. Bu arada Mercedes figürü dünyanın en çok çalınan amblemi.

MITSUBISHI
Japoncada Mitsu üç, Hishi ise elmas anlamında kullanılıyor. Amblemin anlamı ise Samuray erdemi. Üç kanatlı baklava şeklindeki amblemde, Samuray armasından esinlenilmiş. 

NISSAN
Güneş ve dürüstlük. Markanın, daire içine yazılmış ismi, güneşin doğuşu ile Japon bayrağındaki beyaz zemin içindeki kırmızı noktayı simgeliyor.Amblem, dürüstlüğü ve samimiyeti sembolize ediyor.

 


OPEL
Opel, 21 Ocak 1863 tarihinde girişimci Adam Opel tarafından kuruldu. İlk zamanlarında dikiş makinesi ve bisiklet üreten bir firma olan Opel, otomobil üretmeye 1899 yılında başladı. Opel’in ambleminde tekerleğin ortasında bir şimşeğe yer veriliyor. Amblemdeki tekerlek güveni, şimşek ise hızı simgeliyor. General Motors’a (GM) bağlı olan Opel’in bugün beş kıtada 170’den fazla ülkede otomobil ve ticari araçları satılıyor.

PEUGEOT
1887’de Fransa’da kurulan şirketin asıl işi testere üretmekti. ‘Bir aslan gibi güçlü’ sloganıyla satılan bu ürünlerdeki aslan amblemi, daha sonra üretilen arabalarda da kullanmaya başlandı. Armand Peugeot’nun kurduğu şirket otomobil, bisiklet ve motosiklet üretiyor.

PORSCHE
Amblemdeki siyah at, Almanya’nın Stuttgart şehrinin armasından, geyik boynuzu ile kırmızı-siyah çizgilerse Wurttemberg köyünün flamasından alınmış. Şirket Volkswagen Beetle’i da yaratan Ferdinand Porsche tarafından 1931 yılında kuruldu.

RENAULT
Renault baklava şeklinin bulunuşu 1930’lu yıllara dayanıyor. Amblem klasik ve durgun şekli ile geleceği simgeliyor.Kurucusu olan Louis Renault’un soy ismini alan şirketin amblemi, 1992 yılında küçük değişikler geçirerek bugünkü halini aldı.

ROLLS ROYCE
Sevimli emilyLüks marka Rolls Royce’un kaputundaki zarif şekil 1911 yılından geliyor. Şekil, tasarımcının sevgilisini temsil ediyor. Orijinal adı “Spirit of ecstasy”(yeniliğin ruhu). Şekle, halk dilinde “emily” adı verildi.

ROVER
Rover (MG Rover Grubu) Birmingham`da yer alan Britanyalı otomobil üreticisiydi. Nisan 2005`te borcundan dolayı iflas etti. Temmuz 2005`te Çinli Nanjing Otomobil Grubu tarafından satın alındı, fakat henüz üretime tekrar başlanmadı.

SAAB
Anka kafası İsveç araba yapımcısı amblemde vatan severliğini ortaya çıkartıyor. Amblemde, firmanın merkezinin bulunduğu Schonen eyaletinin amblemindeki taç giymiş “anka” kafasına yer veriliyor.

SCANIA
Tır, kamyon, otobüs ile deniz ve endüstriyel motorları üreticisi firmadır. Tüm dünyaya yayılmış fabrikaları ile özellikle ağır dizel motor üretimi sektöründe önemli markalardan biridir. Anka kafası İsveç araba yapımcısı amblemde vatan severliğini ortaya çıkartıyor. Amblemde, firmanın merkezinin bulunduğu Schonen eyaletinin amblemindeki taç giymiş “anka” kafasına yer veriliyor

SEAT
İspanyol’un S’si ilham verdi. 90’lı yılların başında VW ile birleşmesiyle İspanyol araba yapımcısı, VW amblemin üstüne prestij, ilericilik ve dinamikliği simgeleyen büyük S harfini yerleştirdi

SKODA
Çek sembolü. Skoda’nın daire içindeki kanatlı ok, hayal etmeyi, itina göstermeyi, hız ve ilerlemeyi sembolize ediyor. Firma, kullandığı amblemle, bütün arabaların bu vasıflara sahip olduğunu göstermek istiyor

SUBARU
Subaru’nun amblemi, 6 Japon araba üreticisinin birleşmesi ile ortaya çıktı. Oval içindeki 6 yıldız, bir araya gelen firmaları sembolize ediyor.

 

SUZUKI
Logosu için yarışma düzenlendi. Suzuki amblemi,300 güzel sanatlar akademi öğrencisini katıldığı bir tasarım yarışmasıyla ortaya çıktı.Firma yetkilileri, “Uzlaştırıcı” buldukları büyük “S” harfini, yüzlerce amblem arasından seçti. Amblem, 1961 yılından bu yana Suzuki markasını temsil ediyor.

TOYOTA
Japon firmanın kurucusu Kirchiro Toyoda, 1937 yılında üçlü elips kombinasyonu ile güçlü markasının amblemini oluşturdu.Elipsler, araba ile müşteri arasındaki sıcaklığı, ekip ruhunu ve modernizasyonu temsil ediyor.

VOLKSWAGEN
Şirket Almanya’da, 1938’de Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (Nazi) tarafından Alman Otomotiv Birliği’ne kurduruldu. Volkswagen (VW) adı Almancada ‘halkın arabası’ anlamına geliyor. Amblem, Porsche mühendisi Franz Xaver tarafından yaratıldı. Logonun iki harfi Almanya’nın Wolfsburg şehrini simgeliyor.

VOLVO
İsveç’in savaş tanrıçası Volvo arabalarını, Isveç’in çeliğini sembolize eden daire ve ok süslüyor.Amblemin yaratıcısı, demir silahlarla donatılmış savaş tanrısı Merih’i simgelediği figürde, aynı zamanda markanın sağlamlığına işaret ediyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

“Araba Logolarının Anlamları” için 7 cevap

  1. ibabul avatarı
    ibabul

    mitsubishi’yi düzelt baba.. bişe yabaysın doğru yap

  2. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    😀 Nesi hatalı ismail söyle düzeltelim.

    Düzenleme: Evet düzenledim :D.

  3. halit avatarı
    halit

    Scanıa nın ambleminin bayan tayt olduğunu söylüyorlar. Bu bilgiui doğrularmısın
    Araştır ve gerçeği yaz kardeş

  4. Murat Yazlık avatarı
    Murat Yazlık

    Scania amblemi çirkin bir kral kızının külotunu temsil eder, kral bu amblem ile “kızım çirkinsin ama bütün dünya adeta sana tapacak” demiş ve külotunu ambleme resmetmiştir..

  5. Hasan Şen avatarı

    İlginç bilgiler olmuş.

  6. Ilknur avatarı
    Ilknur

    Sn. MURAT YAZLIK , scania nin amblem tarihcesi bence bildigin gibi degil , bana gore asli su ; SAAB – SCANIA zaminda ortakmis , ortaklarindan biri karisini sekreteriyle aldatiyor , karisi adami bosarken yuklu bir tazminat aliyor ve scania hisselerine ortak oluyo , iddaa su ki kamyon ureticileri oradaki yuksek ve sarp bir dagin zirvesine yaptiklari kamyonlari cikarmak , ama daha hicbirinde basari yok , aldatilan kadin muhendislere talimat veriyor ve super guclu bir kamyon yaptirip bu iddaa yi kazaniyor ve de iddaa dan once soz verdigi gibi sekreterin tangasini ambleme koyduruyor , ve bu olayida tum dunya bilecek diyor sirf kocasindan intikam almak icin….

  7. enver özkara avatarı

    bir türk olarat sizdeğerli büyüklerimden ailem ile gezi ve sizlerin reklam amaçlı olarak bir otomobil istiyorun saygılarımla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.