Küçüklükten beri bilgisayar oyunlarını çok severim. 80 yaşına bile gelsem yine bilgisayar oyunlarını zevklen oynarım. Herhalde bu tutku, beni hayal dünyalarına sokmasındandır diye düşünüyorum. İlk aldığım oyun konsolu Trabzon Kemeraltı’ndan namı değer kara kutu. Sanırsam 9 yaşındaydım. Daha sonra bir adet daha kara kutu aldım. Sonra 2 kere micro genius aldım. Aileme bayağı masraflı oluyordum oyun konsolları konusunda :P. Sağolsun ailem ilk kişisel bilgisayarımı 14 yaşında iken aldı. Bundan sonra da benim oyun konsollarıyla olan bağlantım koptu. Nice Playstation’lar, Xboxlar, Sega’lar, Nintendo’lar geçti. Hiçbiri hakkında deneyimim olmadı. Ta ki geçen seneye kadar…
Bu yazımda anlatmaya çalışacağım konu bir pc oyuncusunun (yaklaşık 18 sene) konsola geçişindeki nelerle karşılaşacağını, oynanabilirliğin nasıl olduğunu gibi deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım . Nerdeyse 1 yıldır xbox konsoluna sahibim. Xbox nasıl bir cihazdır konusunda internette çok fazla inceleme bilgi bulabilirsiniz. Birçok internet mecrasında gibi Ps4-xbox kıyaslaması yapmayacağım. Konsol deneyimlerimi ve Xbox’ta karşılaştığım bazı soruların cevaplarını yazının altında kısa ve özet cevaplayacağım.
Neden konsol alma ihtiyacı hissettim?
Pc oyuncusu olmama rağmen iş hayatından dolayı artık ciddi derecede oyun oynama oranım azaldı. Haftada 4-5 saati geçmiyor. Çocukluğumda pc’de ayda aşağı yukarı 1-2 tane güzel oyun çıkarken şimdi bana göre indie oyunlar dahil herhalde günde 1-2 tane çıkıyor. Tabi oyunu kaliteli görsellerle oynamak için iyi bir bilgisayarda lazım. Malum dolar kurunun yüksek olması en büyük nedenidir. Bugün güzel bir oyun pc’si almak için benim görüşüme göre en az 7000 tl civarında toplanırken oyun konsolu 1250 tl’ye alınabiliyor. İşte burada küçüklükten beri beğendiğim Tomb Raider oyunu devreye giriyor. Witcher 3 oyununu dizüstü bilgisayarımla en düşük ayarlarda ve 1280×720’de oynadım. Oynarken senaryo beni gerçekten çok cezbetti. Ama ne yazıkki görseller en düşük seviyede idi. Tomb raider oyununu da bu (2013’te çıkanı) iyi kötü orta ayarlarda bitirdim. Ama Rise of the Tomb Raider oyunu artık laptop’ıma çok fazla geliyordu. Bende sırf oyunu güzel görsellerle oynamak için oyun pc’si kurmak veya dizüstü bilgisayarımı değiştirmek istemiyordum. Hem bu oyunu oynamak hem de oyun konsolları hakkında deneyim sahibi olmak için Xbox One’ı Tomb Raider’lı paketi ve 2. Kol ile birlikte aldım. Bu fiyat o zamanlar ki aşağı yukarı nvidia gtx 970 ekran kartı fiyatına denk geliyor.
Tercihim niye Xbox oldu?
Ben ekstrem bir oyuncu değilim. 7-8 saatlik oyunlar benim için 2 haftayı bulur. Beni oyundan daha çok oyun senaryoları cezbediyor. Tomb raider oyunun dışında, bu konuda beni xbox’a zorlayan en önemli sebeplerden biri, bir diğeri de xbox’ın gamepad’i oldu. Ps4’ünküne göre elime çok rahat oturuyordu. Diğer sebeplerden biri de xbox’ın Games with Gold programı adını verdiği oyunlar. Şu an ücreti yanlış bilmiyorsam 199 tl civarında. Yılda 1 kere bu parayı veriyorsunuz. Hem online alt yapıya erişime sahip oluyorsunuz. 24 tane yeni nesil 24 tane de eski nesil olmak üzere toplam 48 adet oyun size hediye ediyor. Hangi oyunları verdiğini wikipedia’nın bu sayfasından görebilirsiniz. Bu oyunlar içinde ciddi güzel ve kaliteli oyunlar var.
Oyun konsollarındaki oyun fiyatları pc’ye göre pahalı. Değer mi bu geçişe?
Bunun üzerinde birçok mecrada tartışmalar hatta kavgaların olduğu bir gerçek. Açıkçası burada ne istediğinizi bilmek çok önemli. Madde madde yazacağım.
-Konsol oyunları pc oyunlarına göre ciddi pahalı. Hele ki humblebundle tarzı sitelerde 1-2 sene sonra zamanının 200tl’lik oyunlarına 20 tl’ye alabiliyorken kaliteli bir konsol oyunu o fiyatlara bulmak zor diyebilirim. Kendimden bir örnek yazarsam. Quantum Break pc’de 60 tl gibi fiyatta iken xbox’ta dijital indirme 220 tl gibi fiyatta. Ben 110 tl’ye D&R’dan bluray diskine sahip oldum. Bundan daha uçuk bir kampanya bulmanız zor. Buna rağmen yine 2 katı fiyat verdim. Eğer ki uç (ecnebi deyişiyle hardcore) bir oyuncu iseniz, yani ayda en az 7-8 oyun bitiriyorsanız konsol size fiyat olarak pahalıya mal olacaktır. Ama yok benim gibi boş zaman bulabilirseniz ve ayda ancak 1 zorlasam 2 oyun bitiriyorsanız konsol size daha uygun gelecektir.
-Eğer uç bir oyuncu iseniz ve herşeyi en üst kalitede oynamak istiyorsanız ve paranızda varsa açık ara bilgisayar almanız gerekecektir. Şu an için bilgisayar oyunlarındaki grafik kalitesini hiçbir konsol oyununda almanız mümkün değil (teoride olabilir ama pratikte değil). Bugün en güncel konsol ps4 pro 2000 tl civarı bir fiyata alınabiliyorken siz sadece bu fiyata işlemci (7700k muadili) alırsınız. İlk yatırım maliyeti pc’de çok fazla ama tabi ki pc’de her şeyi yapabilirsiniz. Konsol ise asıl amacı oyun olan bir cihaz. Sadece ekstra bazı işlevler eklenmiş. Pc’deki özgürlüğü bulamazsınız.
Oyun konsolunda oynanabilirlik bilgisayara göre nasıl?
Bir bilgisayar oyuncusu olarak he avantajı hem de dezavantajı olduğunu söyleyebilirim. Burada aslında beklentiler ve yetenekler işin içine giriyor. Xbox one’de birkaç oyun bitirdim. Bunları oyun türlerine göre maddeler halinde yazayım. Bu yazıyı , uç değil rahat ve normal bir oyuncunun deneyimleridir. Yetenekli ve hırslı bir oyuncu zaten her cihazda normal üstü oynar. Burada oyunları kıyaslarken klavye ile gamepad düşünerek yazacağım. Tabiatıyla PC’de de gamepad ile oynayabilirsiniz. Ayrıca büyük ekran bir Tv ile normal bir pc monitorü kullanan biri olarak deneyimleri aktaracağım.
-Spor Oyunları Deneyimlerim: Fifa 17 demoyu indirip denemiş biri olarak yazayım.Çok fazla konsol deneyimim yok spor oyunlarında ama hem pc’de hem de konsolda oynayan birisi olarak diyebilirim ki konsolda spor oynamak zor değil. Hatta daha rahat diyebilirim. Eğer ki basketbol ve futbol oyunlarını konsolda nasıl oynarım diyorsanız alışmanız hiç zor olmayacakır.
–TPS Oyunları Deneyimlerim: Recore, Quantum Break, Gears Of War 4, Rise of Tomb Raider gibi oyunları oyanmış ve şu an Quantum Break hariç diğerlerini bitirmiş biri olarak diyebilirim ki (şu an Quantum Break oynuyorum yoksa elimden kaçmaz 🙂 Yakında bitiririm) TPS oyunlar rahatlıkla oynanabiliyor. Nişanlama yardımcısı (Aim asist) olmasa bile oynadığım TPS oyunlar oyun mekanikleri gereği sizi hareketli bir savaşa sokmuyor. Tam tersine planlı ve dikkatli oynatıyor. PC’de konsola göre daha rahat oynayabildiğimi diyebilirim. Ama oynadığım TPS oyunlar konsol için yapıldığı belli. Gamepad ile oynarken kafa karışıklığı yaratmıyor. Bir de büyük ekranda oynamanın zevki başka bir güzel.
-Platform Oyunları Deneyimlerim: Rayman, Assasian Creed Chronicles China gibi oyunları bitirmiş biri olarak diyebilrim ki 2d platform oyunları konsolda PC’dekinden daha zevkli. Oynanabilirlik konusunda da gamepad ile oynamak hiç zorlamıyor.
-Yarış Oyunları Deneyimlerim: Forza Horizon, Grid, The Crew gibi araç simülasyonu-arcade oyunlarını denedim. Hatta crew’i de bayağı bir oynadım. Aslında en çok NFS türü arcade bir oyun oynamak istedim ama imkan bulamadım. Oynanabilirlik konusunda pc’deki gibi kolay ve büyük ekrandan dolayı daha eğlenceli.
–FPS Oyunları Deneyimlerim: Birkaç tane fps oyun denemişliğim var Kısaca diyebilirim ki FPS oynamak gerçekten zor. Zamanla insan alışıyor. Eğer aim asist olmazsa yetenekli olmanız gerekiyor diyeyim. Farcry, Doom gibi oyunları deneme şansı buldum. Adamı hareket ettirmek ve bu arada nişan almak aim asistsiz çok zorluyor. Alışmak zaman alır gibi geliyor ama diyeceğim şu ki FPS PC’de oynanır. Güncel oynadığım FPS oyunu Overwatch. Twitch’den Overwatch oyunlarını izliyorum bazen. Konsol oyuncuları olmasına rağmen çok iyi nişan alan kişileri gördüm, hareketleri iyi ama genel itibariyle oyun esansında fuzuli bir karmaşalık görüyorum. Youtube’da gerçekten konsol da çok iyi FPS oynayan oyuncular var. Ama bana göre pc’de oynamak çok daha verimli. Eğer sizde benim gibi sıradan bir oyuncuysanız ve bilgisayarda FPS oyunları oynadıysanız, konsolda FPS oyunlara alışmanız zaman alacak emin olun. Hatta benim gibi tercih etmeyeceksiniz. Belki zamanla reflekslerim alışırsa bende oynayabilirim. Ama aim asist olmadan oynayabileceğimi sanmıyorum. Oynarken gamepad hassasiyetini neredeyse sıfıra indiriyorum. Ancak o zaman biraz becerebiliyorum. Kısaca FPS yeri bilgisayardır.
FRP ve RTS oyunları deneyimlerim pek yok. Witcher3, Fallout 4, GTA 5 gibi oyunları hiç oynamadım ama gördüğüm kadarıyla menülerde gezmek dışında hiçbir zorluğu gözükmüyor. RTS olarak ise şu an çok merak ettiğim Halo Wars 2 oyunu piyasaya yakın tarihte sürülecek. İnşallah bir demosu çıkarda o zaman bu oyunu görürüm. İnternetten görüdüğüm kadarıyla single player olarak oynaması rahat ama Pc’deki gibi Starcraft 2 deki kapışmaları konsolda beklemek bence büyük bir hayal. Oyun PlayAnywhere olmasına rağmen multiplayerın pc’de daha çok oynanacağını düşünüyorum.
XboxOne’da bir beğendim özellikte pek kullanmasam da Windows 10 da gelen Xbox programı. Bu program sayesinde hesabınızı kullanarak eğer xbox’ınız ile pc’niz aynı ağa bağlıysa xbox’daki oyunu pc’nizde kablosuz oynayabiliyor olmanız. Bu yazımdaki ekran görüntülerinin hepsini windows 10’daki xbox programı sayesinde aldım. Oyunlarda aşağı yukarı ne kadar bandwith kullandığınız görülüyor. Kendi deneyimlerimden gördüğüm 25 mbps net hızda bir bağlantıda görüntü kalitesinin çok yüksek olduğu ayarda sorunsuz oynarsınız. Gecikme konusunda da hiçbir sorun yok. Fakat görüntü kalitesinde düşme var. Bunu da not olarak geçeyim.
Evet deneyimlerimi paylaştıktan sonra şu bilgiyi de paylaşıp yazıma son vermek istiyorum. Xbox’ta PlayAnywhere konseptli oyunlar var. PlayAnywhere’in açılımı kısaca aldığınız oyun isterseniz pc’de isterseniz konsolda oynayabilirsiniz. Benim aldığım 3 tane xbox medyası var. Üçü de PlayAnywhere konseptli. Eğer benim gibi xboxone medyası aldıysanız bu oyunlar PlayAnywhere olmuyor. Ayrıca oyunun medyasını alıp buradan yüklediyseniz konsolunuza, oyun esnasında her zaman medyayı istiyor. Medyayı sadece kontrol için bakıyor. Oyun yükleme sürelerini dramatik bir şekilde etkilemiyor. Kesinlikle medyadan yüklediğiniz oyun sizin olmuyor. Yani ileride satabilirsiniz. Bu medya ile pc’de oynayamıyorsunuz ve oyunları ilk kez yüklerken de neredeyse medyadan yüklediği kadar datayı bir de internetten güncelleme namına çekiyor.
İşte kısaca deneyimlerimi bahsettim. Tabiki pc’de hiçbir zaman oyunu bırakmacyağım ve pc oyunculuğu hiç bir zaman bitmeyecek. Eğer ki bilgisayardan konsola geçmek düşünceniz varsa umarım bu yazım size yardımcı olmuştur.
Bir cevap yazın