Voyo v3 (Mini PC) İncelemesi

voyomain

Uzun zamandır bloğuma yazı yazmıyordum. Kardeşim küçük bilgisayarlara meraklıdır. Bizim için olmazsa olmaz değil ama hem teknolojiyi yakından görüp kullanmaya hem de  kendimizi geliştirmemize yardımcı olmuyor da değil. Raspberry  Pi2+ den sonra bu minyatür sistemi satın aldı. Voyo v3 ülkemizde pek bilinmesede yurt dışında  kendi sınıfında popüler bir cihaz. Bende biraz kurcaladım ve deneyimlerimi buraya aktarıyım dedim.

VOYO V3’ün Teknik Özellikleri

Voyo v3’ün kısaca  teknik özelliklerinden bahsedersem

  • Intel atom x7-z8700 (Cherry Trail, 14nm, 2.4ghz)
  • 4 GB LPDDR3 Ram (2×2 1600mhz)
  • Intel Hd Graphics (hdmi 2.0 4k)
  • 128 GB M2 Sata Hd
  • 2xUSB 3.0 1xUSB 2.0, 1xUSb Type C
  • 1x Micro SD-XC
  • Realtek 150Mbs wifi
  • Windows 10 Home x64

Voyo v3’ün gücünü ölçmek için sentetik bir benchmark yapmadım. Bu yazımda grafikler tablolar vs. olmayacak. Eğer gücünü sentetik yazılımlarla görmek isterseniz anadtech’in bu yazısını inceleyebilirsiniz.

Voyo v3’ün en güzel özelliği cihaz tamamen sessiz çalışması. Atom işlemci kullandığından fansız çalışan küçük boyutlu şık mini bir PC. Aşağıdaki resimlerde boyutlarını görebiliirsiniz.

IMG_2368

IMG_2370

Voyo V3 Satın Alma Deneyimimiz

Açıkçası başta da dediğim gibi cihazı ben satın almadım. Kardeşim aldı. Cihazı birkaç şekilde elde edebilmenin yolu var. Gittigidiyor’da 1200-1500 tl civarında fiyatlardan geziyor. Amazon.com’da 300$ seviyesinde satılıyor. Fakat kardeşim bunu Çin’den geekbuying.com sitesinden 210 dolar gibi bir fiyata kargo dahil aldı. Gümrük vergisi olarak da 0.6 tl (bildiğimiz 60 kuruş) ödedi. Burada geekbuying sitesinin büyük payı var. Cihaza 30$ fiyat etiketi basıp, açıklamasında tvbox dediğinden gümrükte bir vergi alınmadı diye düşünüyorum. Eğer bu cihazı alacaksanız size tavsiyem 2 kat para vermeden geekbuying.com adresinden almanız. Fakat sitenin bir kötü tarafını diyeyim alışveriş yaparken göz önünde bulundurun. Tahmin ediyorum site Çinli mantığıyla çalıştığından belirli bir sayıda sipariş toplayıp kargoya verdi.Cihaz bize 2 ay sonra ulaştı. 😛 Yanına da küçük bir gece lambası hediye etti 🙂

Voyo V3 Kurulum, Kullanım ve Deneyim

Voyo v3 kutusundan sade ve şık olarak çıkıyor. Kutu içeriğinde Amerika prizine uygun adaptör, Avrupa prizine çevirmek için gerekli aparat, mikro hdmi-hdmi  kablo (40cm civarında ), garanti belgesi, ve küçük bir kullanım kılavuzu çıkıyor.

Cihaz üzerinde bir adet usb type-c portu bulunmakta. Bu port üzerinden enerjisini alıyor. Ne yazık ki bu güzelim port sadece elektrik bağlantısı olarak kullanılmakta. Niye böyle birşey yaptıklarını bilemiyorum. Bunun yerine 12v adaptör girişi koysalardı fazladan bu port da kullanılabilirdi. Fakat özel bir kablo ile hem usb portu hem de güç girişi olarak kullanabilmek mümkün. Ama ben böyle bir cihaza ekstra bir bağlantı yapmak istemem. Bu cihaz küçük, hafif ve şıklığıyla değer kazanıyor. Sağıdan solundan bir kablo uzantısı pek hoş olmaz diye düşünüyorum.

Cihaz üzerinde ethernet portu yok. Bence en büyük eskisi. Her ne kadar üzerinden wi-fi olsa da bir ethernet portu olması gerekir diye düşünüyorum. Usb ethernet adaptörü satın alınabilir ama bu tür cihazlara ekstra birşeyler takılması bana göre  pek uygun olmuyor. Wi-Fi performansı gördüğüm kadarıyla iyi değil. Cihaz ile router arasında 10 cm yok, 72mbps ile router’a bağlanıyor. Acaba mum dibine ışık vermez misali mi değer düşük yoksa tek antenli wi-fi kartından dolayı mı bilemiyorum. Çok da incelemedim kafama takmadım açıkcası. Sonuçta evin en uzak köşesinden de bağlandımda cihaza sorun çıkarmadı. Belki şu an 150mbps ile bağlanıyor olabilir. 😛

İşletim sistemi olarak Windows10 Home x64 İngilizce sürümü geliyor. Windows 10’un Single Language olarak gelmemesi gerçekten iyi olmuş. İsteyen böylece Windows 10’u istediği dilde kullanabilir.

voyo

Voyo v3’ü açtığımız zaman tüm ayarları yapılmış tüm sürücüleri yüklenmiş, UAC (User Account Control) kapatılmış olarak geliyor. Tabi cihaz Çin’den geldiğinden, UAC kapalı olduğundan acaba kötü amaçlı bir yazılım var mı içinde düşündüm. Eset Samrt Security yükleyip test ettim. Hiçbir şey bulamadı.

Cihazı kurcalarken şunu gördüm. Örneğin intel’in sitesinden otomatik sürücü bul dediğimde sürücüleri buluyor, fakat yükleyemiyor. Cihazın donanım tasarımı büyük ihtimalle standarttan farklı. MyVoyo.com (cihazın resmi sitesi) adresinden cihazın sürücüleri indirilebilir.. Sürücü sayfası Çince olduğundan bulmak çok zor.

İlginç bir hata açma kapama tuşu pek mantıklı çalışmıyor. Örneğin cihaz açıldığında açma tuşu üzerindeki led yanıyor kapandığında kapanıyor. Ama bazen bu ışık yansa bile cihaz açılmıyor. Bu da sinir bozucu çünkü cihazda hiç ses yok cihaz açık mı, kapalı mı ,göçtü mü, durdu mu anlayamıyorum.

Cihazı kurcalamaya devam ederken cihazın bios’unu incelemeye başladım. Bios’a enteresan bir şekilde Esc tuşuyla girdiğini öğrendim. Karşıma öyle bir BIOS çıktı ki herhalde en pahalı en kaliteli hız aşırtma (overclok) anakartlarında bile bu kadar ayar yoktur. Çinli kardeşlerimiz sağolsun hiçbir ayarı kısmamışlar.

voyobios

Cihazın çalışırken windows güç ayarları dengeli (balanced) seviyesindeyken ciddi derecede cihaz ısınıyor. Birçok kez 80 dereceleri gördüm ve 85-90 arasında kapanıyor. Cihazın altı alüminyum üstü plastik kaplı ve hiçbir yerinde hava deliği yok. Cihazın termal güvenlik önlemlerinden biri bios’tan kapalı geliyor. Her ne kadar işlemci ısındığında pc kapansa da bu ayarı açmanızı öneririm. bios’ta Advanced->CPU Thermal Configuration->DTS enabled etmeyi unutmayın. Aşırı ısınmayı çözmek için  bir de windows güç ayarlarından güç tasarrufu ayarını seçtim böylece cihaz 12 saat boyunca açık bırakmama rağmen hiç kapanmadı ve hiç bir iş yaparken de üzmedi.

voyo2

Cihaz ile internette gezmek, youtube’dan video izlemek gibi günlük küçük işlemleri yaparken 4 çekirdekli işlemci olmasına rağmen genelde cpu çalışma yüzesi %50 civarlarında geziyor. Yani işlemci atom işlemci olduğundan basit uygulamalar bile işlemciyi yoruyor. Fakat size en küçük bir durma takılma vs. hissettirmiyor. Bu da acaba bu işlemcinin ömrü uzun oaacak mı diye düşündürmüyor da değil beni. Medya oynatıcı olarak kısaca diyeyim ki MP-HC ile her türlü 1080p dosyayı açarsınız. İşlemciye benim gördüğüm kadarıyla %30 bile yük binmiyor. 4k hevc x265 kodlu 50mbps’lik bir dosya denedim onu kaldıramadı. Ama izlerken şunu gördüm bir tık daha güçlü olsa hani onuda halledecek. Belki ileride bir yazılım güncellemesiyle olur.

Oyun konusunda tek deneyimim Candy Crush oldu. Bu oyunda bir sıkıntı çıkarmadı. Candy crush’ta test etmemin tek sebebi cihazı aldığımda yüklü olarak bu oyunun gelmesi oldu. Sonuçta bu cihazdan oyun konusunda birşey beklememek lazım.

Cihazı yeniden yüklemek istedim. Microsoft’un sitesinden Windows 10’u çektim usb’ye koydum, yükledim. Karşımda hiçbir şeyini bulamayan bir windows 10 ile karşılaştım. Aygıt yöneticisinde 10 civarında aygıtın sürücüleri yok. Cihazın ethernet portu’da olamdığından internete bağlanamıyorum. Wi-fi kartı sürücüsünü de tanımadı. Cihazın sitesi de Çince olduğundan sürücü bulmak neredeyse imkansız. Daha sonra başka bir bilgisayardaninternette araştırıken, voyo v3’ün sürücü paketini buldum ve çektim. Sürücülerin herbirini manuel yükledikten sonra bu sorun da çözüldü. Eğer voyo v3’ün windows 10 home sürücülerini arıyorsanız buradan indirebilirsiniz.

Voyo v3 Windows 10 Drivers

Umarım ileride bu sürücüler windows update’e gelir ya da site adam gibi bir tasarıma geçerde sürücülerde güncellemelere hemen erişebiliriz.

Voyo v3 evimde hep açık tutmak istediğim bir cihaz. Cihazın ne kadar güç çektiğini kendim bir güç ölçer ile test ettim. Idle mod’da yani sadece windows açık hiçbir şey yapmazken 3-5 watt arasında gezdiğini gördüm. En ağır yükte 11 watt’ı göremedim. Cihaz enerji tasarrufu konusunda gerçekten iyi. Intel x64 mimarili bir PC’de bunu sağlaması gerçekten çok başarılı bulduğumu da söylemeden geçmeyeyim.

Voyo v3 çok iyi bir medya oynatıcı, medya sunucu, ağ diski, torrent istemci, küçük bir home server olabilir. Hatta kendim IIS kurup vpn’den router’a gerekli yönlendirmeleri yaptığımda bile web server olarak bile kullandım. Ve bu esnada hiç sıkıntı çıkarmadı. Şu an sorunsuz kullanıyorum. En büyük sorunu ısınma sorunuydu bununda araştırmalarımız ve çabalarımız sonucu (kardeşim ve ben) üstesinden geldik. Şu an salonumda stabil şık ve sessiz küçük bir home server’ım oldu diye bilirim  😛

IMG_2378

Tekrar artılarını ve eksilerini özetlersem

+Artıları

  • Sessiz ve kompakt tasarım
  • Windows 10 Home
  • HDMi 2.0 ve 4k çıkış desteği
  • Kutudan micro hdmi-hdmi  kablo çıkması (kısa olsada beklemiyordum)
  • Uygun Fiyat

-Eksileri

  • Ethernet girişi olmaması
  • Termal tasarımının yetersiliği
  • Web sitesinin yetersizliği
  • Açma kapama tuşu tutarsızlığı

Ben bu cihazı sevdim ve gönül rahatlığıyla önerebilirim. Bu cihaz oyun oynamak, render, analiz yapmak, datacenter server vs gibi uç işler için değil yazıda anlatmaya çalıştığım gibi kullanmak istiyorsanız gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

“Voyo v3 (Mini PC) İncelemesi” için 2 cevap

  1. Cemil avatarı
    Cemil

    Merhaba,

    Üründen ben de almayı planlıyorum. Acaba lcd ekran görüntüsünü 90 derece döndürmek mümkün mü bu cihaz da? Yani standart windowslarda yapılabildiği gibi?

  2. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Cemil Bey Merhaba

    Cemil Bey intel’in kendi uygulamasından ekranı çevirebilirsiniz. 90 veya 180 derece saat yönünde saatin tersi yönünde çevirme ayarı mevcut.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.