Dijital Yayıncılığın Geleceği ve Paralı İçerik

Teknoseyir

Uzun yıllardır teknolojiye olan merakımı internet üzerinden yayın yapan yabancı sitelerden tomshardware, anadtech, techreport, xbitlabs Türkiye’den de darkhardware başta olmak üzere birçok (eski tabirle donanım şimdiki tabirle teknoloji siteleri)  gideriyordum. Yıllardır bilgi konusunda bu siteleri sömürüken onlara tek kattığım banner reklamları izlemek ve forumlarında yazı yazmaktan başka birşey değildi. Daha sonra darkhardware paltformundan bildiğim Levent Pekcan’ın teknsoeyir de Murat Gamsız ‘la yaptığı bir söyleşide 15 sene sonra dijital yayıncılığın nerelerde olduğu hakkında konusunca artık taşın altına biz okurlarında koyması gerektiğini belirtti.

Yukarıdaki videoyu ilk çıktığında daha izlemeden amand edim yoksa internette takip ettiğim siteler arasında en çok beğenerek izlediğim teknoseyir kapandı mı sorusu aklıma geldi. Ama video’yu izledikten sonra Allah’a şükür böyle birşey yokmuş dedim. Videoyu tek cümleyle özetlemeye çalışırsam kaliteli yayın yaparak (en azından benim anlayışıma göre) para kazanmak çok zor. Video da bu olay çok daha geniş ve temiz bir biçimde anlatılıyor.

Teknoseyir ilk zamanlarından beri  maddi konuda zorlandıklarını hep söylemişlerdir. Bu haftaki gündem değerlendirmesinde (5-10 Mayıs 2014) yukarıdaki videodan sonra gelen cevaplar üzerine bu işin maliyeti hakkında az çok bir bilgi elde ediliyor. Kendilerinin demesiyle aylık 10 tl yi geçemeyecek ve sms,havale,kredi kartı vs. ödeme türleri ile Teknoseyir + üyeliğe geçilecek

Teknoseyirin yeni  tasarımı şu an gördüğümüz kadarıyla ekibe yeni katılan Hamdi Kellecioğlu’ sosyal platform tarzı forumdan uzak bir alt yapıyla karşımıza çıkacak. Bu haftaki  gündem konusunda söz edilidiği üzere 12.05.2014 tarihinde ilk beta teknoseyir acılacak.  O zaman bu yazıya belki ekleme yapabilirim.

Benim düşüncelerime gelirsek;

-Öncelikle Teknoseyir+ olayı gerçekten çok iyi bir düşünce olmuş Gördüğüm kadarıyla youtube üzerinde 60000’e yakın takipçileri bulunuyor. Benim tahminim kemikleşmiş 1000 takipçi en az aylık 10 tl’yi verecektir. Düşündüğümüz zaman 1 sinema biletinden az, 1 paket sigara parası kadar. İçi boş bir çok platforma aylık bunun 3-5 katı aha fazla para veriliyor. Bence 10 tl’yi verecek çok kişi çıkacaktır. Tabi ki merak ettiğim acaba onların çarkı çevirmesi için aylık kaç aboneye ihtiyaç duydukları.

-Teknoseyir+ üyelerine bir de kampanya yapılacakmış. Eğer bu gerçek anlamda olursa mükemmel birşey olur. Ama  örneğin vatan bilgisyar 500 tl ye ssd satılırken teknosada 550 tl olup. Teknosadan %10 hediye gibi birşey olursa takipçilerin pek ilgisini çekeceğini sanmıyorum. Açıkcası bu tamamen benim sallamam. Eminim ki sıkı teknoseyir takipçisi bu tür şeylere bakacak değildir. Çünkü teknoseyir kalitesiyle, düzgün incelemeleri ve temiz  bilgi sunması ile izleyicilerinin tercihi oluyor.

-Forum yerine sosyal bir platform yapmaları çok iyi olmuş. Herkese göre kişileştirilebilecek bilgi akışı, bana göre forum denilen şu an dijital kıraathaneden, daha iyi bir düşünce olmuş.

-Hamdi Kellecioğlu söylediği istatistiklerde %15 kadar mobil platformdan takip edildiğini söylüyor. Bu platformlara da uygun olacak diyor. Kendim teknoseyiri ipad ve wd media player’da youtube programı üzerinden takip eden biri olarak bu platformlara destek geleceği için hoşuma gitti. Hatta baan sorarsın öncelikle bu platformalara uygun olması gerek. Hayat gittikçe mobilleşiyor.

-Her ne kadar t-shirt bardak satışı işlerine ben dahil katılacak kişi sayısının az olacağını düşünsemde buradan da gelir geleceğini ve küçükte olsa bir reklam olacağını düşünmekteyim.

Su an yukarıdaki videoları ve podcast’leri dinlediğimiz zaman çok şevkli olduklarını ve hayallerinin olduğu izlenimini görüyorum.LP’nin suratında karamsarlık akarken MG’nın gözlerindeki ışıltı mı dogru hep birlikte göreceğiz. Ama her şekilde teknoseyirin devam edebilmesi için elimi taşın altına koyacağım ve bu ekibi maddi manevi destekeleyeceğim. Türkiye’de kendi sektörünüzde bir ilki yapmanız hem vizyon olarak hem cesaret olarak takdirle karşılıyorum. Yolunuz açık olsun Teknoseyir ekibi…


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.