Asus RT-AC66U Wireless Router İncelemesi

AsusAc66U

Emektar  adsl router cozumum UsRobotics 9108 7 seneyi aşkındır sorunsuz bır şekilde hizmet vermektedir. Fakat  kullandıgım dosyaların  boyutları gb’lar seviyesinde  ve 54Mbps bağlantı hızıyla (pratikte 2.5MB)  bu dosyaları bir yerden bir yere kopyalamak, okumak artık işkence halini aldı.  Bende artık bu sorunu cozmek için router arayışına girdim. Asus’un yeni çıkardığı dark knight serisi ile Linskys’in EA6500 serisi arasında kalmıştım. Fakat özellik olarak kağıt üstünde Asus’un daha iyi olduğunu görünce Asus RT-AC66U router’ını tercih ettim.

AsusAc66U_box

Modemin yapabilecekleri ve unboxing videoları için teknoseyirin şu videosunu izlemenizi tavsiye ederim. Videoda da söylendiği gibi kutu içeriği ve malzeme kalitesi yüksek. Router’ın yapabileceklerini aklıma geldiği kadarıyla sıralarsam

– Dlna media server,

-itunes media server

-VPN SERVER (bu özelliğine bayıldım)

-Wifi bridging

-Ftp server

-3g router(Turkiyedeki servis saglayıcıları destekli)

-File downloader (torrent destekli)

-Asus Aicloud (router’a bağladığınız hdd’yi size bulut depolama gibi kullandıran servisi)

-Usb printer ve tarayıcı bağlantısı (nasıl çalıştığı hakkıdna bir bilgim yok)

Aklıma bir çırpıda gelen bunlar tabiki ddos korumalı firewall, gateway, dual band ve 5ghz’de 1,3gbps bağlantı hızı, 4 adet gigabit Ethernet port diğer standard özellikleri…

 asusac66main

Router’ın menüsünü kullanırken en çok hoşuma giden özelliklerden biri tepkilerin hızlı olması. Bu sayede ayarlar hemen yapılabiliyor. Ayrıca help dosyaları baştan sağma değil her ayar düzgünce tanıtıldığını gördüm. Modemin ne zaman çalışıp çalışmayacağının ayarlanması, misafirler için özel ağ oluşturulması gibi özelliklerin olması aleti gözümde bir kez daha saygı kattı.

 Yeni bir ağ yaratmadan adsl modeminizin  Asus Rt-AC66u’ya nasıl bağlarsınız?

Cihazda sevdiğim ayarlardan biri ise modeminizi bridge yaparak bağlayabilmek. Yani siz hiçbir zaman modeminizi ağda göremiyorsunuz. Modeminiz direk olarak veriyi router’a iletiyor. Yani modeminiz bir tür WAN cihazı gibi çalışıyor. Böylece Modem altında başka bir ağ yaratmıyorsunuz. Bunu için aşağıdaki resimde görülenleri yapmanız yeterli. Benim emektar Us Robotics 9108’in ara yüzünden örnek verirsem,  bridging yaparak  ağ protokolünü ve enkapsülasyon modunu AsusRT-AC66U’ya bırakıyoruz. Daha sonra AsusRT-AC66U’nun webden panelini açıp wan sekmesinden resimde kırmızı ile gösterilen yerleri seçip dolduruyoruz. Benn ttnet adsl için bu yaraları kullanıyorum. Diğer isp’lerde bu ayar farklı olabilir.

 bridge

 

asusac66adsl

 

iOS cihazlar ile (iphone ipad) İle Asus Rt-AC66U arasında VPN bağlantısı nasıl yapılır?

Vpn bağlantısı konusunda önceki firmware’de yaşadığım bir sorun vardı. Vpn açıldığı zaman cihazın bağlantı hızları düşüyordu. Ethernetle bağlantı hızım dahil 6mb’ı geçemiyordu. Daha sonra şu an kullandığım 3.0.0.4.374_726 versiyonlu firmware ile bu sorun çözüldü. Asus AC66’da vpn kurulumu çok basit. Vpn server sayfasında görülen  adımları uyguladıktan sonra sorunsuz çalıştı.

iosvpn

Asus Rt-AC66U ile HDD bağlantısı performası nasıl?

Elimde büyük kapasiteli bir usb hdd bulunmadığından 500gb lık seagate’ın hd’si ile testelerimi yaptım. Okuma hızı 10mb/sn yazma hızıda 6mb sn hızlarında oldu. Arayüz usb 2.0 oldugundan  teoride 480Mbps geçilemesede ben 100Mbps civarlarına çıkabildim. Tabi bu test vpn serverın ve ftp serverın açık olduğu anda  kablosuz bağlantı ile yaptığım bir test. Normalde 220Mbpsgibi hızlarda download ve upload yaptım.

Kendim test etmesem de cihazın usb portundan hdd kapasite desteği 2tb diye forumlarda okudum Fakat son firmware ile daha yüksek kapasiteli harddisklere destek verdiği söyleniyorı söyleniyor.

asusac66hdd

Asus Rt-AC66U FirmwareUpdate Nasıl yapılır?

Kısaca tek tuşla yapılıyor. Yalnız şöyle bir sıkıntı yaşadım. Eğer firmware kablosuzdan update yapıyorsanız alet update yapamıyabiliyor. Firmware update eksik kalıyor ve alet tekrar kendisine gömülü gelen firmware’e geri dönüyor. Bu özelliği sayesinde firmware update ederken sorunla karşılaşırsanız cihaz kendini koruyor.

Asus Rt-AC66U için custom firmware’ler yazılabiliyor. Bunlarnın en bilineni ve temizi duyduğumuz kadarıyla Merlin rumuzulu Kanadalı bir kullanıcının yazdığı firmware’ler. Fırmware alete kucuk değişikler katıyor. Ayrıca bu kullanıcının firmware’lerine Asus’unda onay vediği biliniyor. Velhasıl ben yüklemedim. Fakat okuduğum kadarıyla herkes başarılı bulmuş.

AsusAc66U_tus

Sonuç olarak söylemem gerekirse eğer amacanız sadece router ise bu alet 400tl gibi fiyatıyla biraz gereksiz kalabilir. Ben daha her özelliğini kullanmama rağmen (torrent, aicloud, 3g modem) performansı ve kararlılığı benim bu cihazı almama sebep oldu. Bu aletin marifetlerini tabiki de basit bir pc ile yapmanız mümkün. Basit bir pc bu aletten daha pahalı, daha çok enerjiş tüketecek ve daha çok yer kaplaycaktır. Fakat bir ev kullanıcısı için profosyonel bir router istiyorsanız bu aleti herkese tavsiye ederim

 

 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.