PLSK400 Powerline AV 4 Bağlantı Noktalı Ağ Bağdaştırıcısı Kiti İncelemesi Deneyimlerim

Evimde birbirinden kopuk iki farklı ağ var. Bunlardan biri çalışma odamdaki adsl-nas-pc-fax ve telefon diğeri ise salondaki digiturk-wd tv live media player’ım(ileride buraya başka şeylerde bağlanabilir). Bu ikisi arasında kablo geçirmeden ağ kurmak istiyordum. Router’ım eski olduğundan hız olarak kablosuz bağlantıda pek etkili olamayacağını biliyorum. Daha önceden duyduğum fakat hiç kullanmadığım bir metotla bunları birbirine bağlamak istiyorum. Bunu için linskys’in powerline adaptöünü aldım. Her ne kadar 200mbs bağlantı sağlıyorum iddaasında olsa da pratikte yaşadığım sorunları burada paylaşmak istedim.

Linksys kalitesiyle zaten herkesin beğenisini kazanmış bir marka. Kutusunun içinden powerline adptörler, iki adet ethernet kablosu, yazılım cd’si ve kullanım kılavuzu çıkıyor. Kablosundan cihazlara kadar malzeme kalitesi olarak insana sağlamlık hissi veriyor.

Cihazların kurulumu çok kolay. Evinizde herhangi iki prize taktığınız zaman cihazlar hemen birbirlerini görüyor. İki cihazın birbirinden farkı cihazların birinde 4 port ethernet girişi diğierinde tek port ethernet girişi var. Fakat garibime giden durum, cihazlar 200 Mbps’ye kadar birbirleri ile iletişime geçebilirken 10/100Mbps ethernet portu koymak linskys’e yakışmamış.

Peki herşey tamam. Cihaz kutu içeriği doyurucu, kaliteli, kurulumu kolay. 200mps bağlantı var. Fakat pratikte 200mbps yani yuvarlak hesap 20 MegaByte’a kadar transfer sağlayabilen cihaz iki oda arasında ilk bağlanmamda sağladığı hız maksimum 400KiloByte (birimleri açık yazıyorum şaşırmayasınız diye). Nasıl olabilir böyle birşey dedim. 150tl civarında aldığım alet 3x cdrom hızında bağlantı sağlayamıyor. Mkv film pürüzsüz izlemek için 20-25 Megabit (yaklaşık 2,5MegaByte) civarında bağlantı lazım. Hemen araştırmaya koyuldum. Bu cihaz bu kadar kötü olamaz dedim. Başka bir sorun var.Pes etmek yok. Sonucta bir sey ögrendim. Eğer cihazı taktığınız pirizler aynı sigorta üzerinde değilse veri kaybı yaşanır. Bende hemen aldım elime tornavidayı doğru sigorta kutusuna. Hemen salon ile çalışma odasının sigortalarını birbirine bağladım. Böylece prizler aynı sigortadan geçiyor. Ama tahminim 30 metre kablo dolaştıktan sonra. Neyse bu sefer tekrar deneyeyim dedim. Bu sefer hızım. 1.5 MegaByte’ı geçmedi. Bu yazdığım değerler peak(en üst) değeler. Bu hızlarlan ancak mp3 dinlenir. Yapabilecek bir şeyim yoktu. Madem öyle dedim bende bu sefer iki aleti de salondaki prizlere bağladım.İki piriz yan yana ve aralarında 2 metre mesafe var. Bu sefer test yaptığımda hızı 8 Megabyte’a kadar yükseldi.  Ve sonuçta bu aletin benim işime yaramayacağını öğrendim. Ve cihazı vatan bilgisayara geri verdim. Sağolsunlar sorun çıkartmadan bana ürünün iadesini aldılar.

 

Sonuç olarak şu anda işimi bu cihazla görmüyorum, linksys powerline adaptörüde tavsiye etmiyorum. Cihazın kaliteli çalışması için olması gerkenleri maddeler halinde yazıyorum.

1)      Evnizdeki elektrik hattı kabloları kesinlikle kaliteli döşenmiş olamalı. Oturduğum ev 2 senelik bir ev, kablo kalitesi kötü olabilir bilemiyorum ama eskimediği aşikar.

2)      Kesinlikle adaptörler aynı sigortaya bağlı olmalı. Yoksa verimleri çok fazla düşüyor.

3)      Eğer bir iş yerinde bu cihazlardan çift kullanıyorsanız bağlantı hızınız çok komik seviyelerde olacaktır. O yüzden bu cihazları kullandığınız hatta başka bir tane daha kullanmayın.

4)      Bu cihazları taktığınınız pirizde başka bir cihaz olursa verim düşmesini bırakın cihazların biribirlerini görmesi bile kesintili oluyor. Kısaca bu adaptörlerin kendine ait prizleri olmalı

5)      Eğer bu cihazları taktığının sigorta hattında çamaşır makinesi, buzdolabı gibi elekriksel gürültü yapacak bir cihaz varsa bağlantı hızınız çok fazla etkiliyor.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

“PLSK400 Powerline AV 4 Bağlantı Noktalı Ağ Bağdaştırıcısı Kiti İncelemesi Deneyimlerim” için 4 cevap

  1. ibabul avatarı
    ibabul

    güzel inceleme!

  2. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Sagol İsmail. Hayirdir almayı mı düşünüyorsun bu tür cihazdan

  3. Bulent P avatarı
    Bulent P

    Merhaba, bu ürünü almayı düşünüyordum bugün, ama bu yazıyı okuyunca vazgeçtim 🙂 Bilgiler ve tecrübenizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

  4. Emre KIYAKOĞLU avatarı

    Bulent Bey Merhaba;

    Yardımcı olduysam ne mutlu bana. Ben tesekkur ederim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.