Tüketinin Zor Secimi:Tablet Savaşları

 

Su an kullandığım dizüstü bilgisayarım okula gidecek yaşa geldi. 2-3 aya kadar 6 yılını dolduracak.  Aldığımda ilk zamanlar nerdeyse oyun, iş, eğlence tüm işlerimi dizüstü bilgisayarımda yapıyordum. En iyi şekilde olmasada yinede yapabiliyordum. Daha sonra mobil ihtiyacamı gidermek için akıllı telefon sahibi oldum.  Yılların geçmesiyle hem bilgisayarımın eskimesi, hem teknolojini getirdiği başka olanaklar  bana yeni bir vizyon sundu. İlk cıktıgında tabletler cok sükse yaratmasada su an bilgiğim kadarıyla notebook satışlarını geçmiş durumda. Ipad cıktıgında buradan da yazdıgım gibi getirisinin pek bir şey olmadıgını soylemiştim. Eve geldiğimde kucagıma 3 kg’lık diziüstü bilgisayarımı ve sagımdan solumdan gecen adaptör  kabloların yerine sadece internet,ofis, film izleme gibi basit ihityacları karşılayabilecek olan cihaz istiyordum. İşte bu durumda tabletler artık yavaş yavaş güçlenmeye başladı. Bende bir tablet alayım diyordum ama ne yazık ki ortalıkda o kadar çok cihaz var ki insan ne alacagını saşırıyor. 

 

Öncelikle tablet alırken ilk verilmesi gereken karar marka, donanımdan önce yazılımın ne olacagı yönde. Bugün pazarın en güçlü iki mobil yazılımcısı IOS ve Android’di. Bu pazara cok önemli bir dev daha adım attı. Pazarda su an Microsoft WindowsRT  üç büyük dev yarışıyor(RIM’de pazarda ama pek ilgi cekmediği gözküyor).  Telefonum ios, tabletimde ios olması gerekir mi sorusuna pek dogru cevap veremeyeceğim. Bazen düşünüyorum iki farklı işletim sistemi ile farklı deneyimere yaşanabilir ama aynı işletim sistemi ile de cihazlar arasında senkron çok rahat olur. Burada kullanıcının kişisel tevihine birazda kalıyor. Belki ayrı cihazlar almak aynı uygulamayı iki kez almak gerektiğini de hatırlamak lazım. Para mühim değilse tabi bunları düşünmeye gerek yok. Bir tablette aradığım özellikler başında ekranın IPS ve en az Hd çözünürlükte olmasını istiyorum gerekiyor. Ultrabook, tablet melezide olabilir fark etmez.

 

IOS. Apple Store’daki 1.000.000 uygulama ile Apple Ipad’in en büyük kozu.  Cihazın her yerinden kalite akıyor diyebiliriz. Ekranı olsun, tuşları olsun, ele alındığında verdiği his,söylentileri apple kalitesini gösteriyor. Üstelik cihaza verdiği yazılım desteği de rakiplerinde gördüğümüz kadarı ile yok. Hala 3 yıllık iphone’uma yazılım desteği vermekte. Ayrıca şu anki 4. Nesil ipad’de apple’ın kendi dizayn ettiği arm mimarisine dayalı A6 işlemciside yazılım ve donanım uyumu  sayesinde göz dolduruyor. Apple ipad şu an için gözdelerimden biri.

 

Android. Özgür yazılım türküsünün en büyük simgelerinden biri.  Genel olarak TeknoCan’ların ilgisini çekmekte. Çünkü cihazın her yerine ulaşmak mümkün. Fakat bu yüzden stabilite ve güvenlik konusunda büyük eksiklikleri var. Özellikle güvenlik konusunda ileri bir durumda değil. Arkasına google almasına rağmen onunde Çinli çakmalar olduğu sürece bu işletim sisteminin gelişmesi zor. Bu durum google’ı da rahatsız ettiğinden kendi isteklerine uygun nexus serisi ile bu işe biraz dur demeyi planlıyor. Aslında nexus serisi ile android’li bir cihazın nasıl yapılırı piyasaya göstermiş oluyor. 4” boyutu lg tarafından, 7” asus tarafından, 10” ise Samsung tarafından yapılıyor. Uygulama olarak ios kadar olmasda beni tatmin edecek kadar uygulamalar google play’de mevcut.  Tandıdıgım androidci’lerin tümü bir kacak site bulmus ve oradan yazılımlarını indiriyor. Sanırım bizim milletin özgür yazılım anlayışı bu. Nexus dışında güncellemelerin ne zaman bir cihaza geleceği de kesin olmadığından android benim için şu an çok uzakta bir tercih. Benim için Android’in en büyük kozu multitasking yapılabilmesidir. Tam anlamıyla yapılabilmesi ios’daki gibi değil.

Windows 8. Microsoft bildiğim kadarıyla ilk kez x86 mimarisi dışında bir cihaza yazılım yaptı. 15 günlük kardeşimin Nokia lumia 920’si ile deneyimimden  gördüğüm Windows store beni yeterince memnun etti. Bir apple store’la yarışabilecek seviyede değil ama devamlı yeni yazlımların çıkması ile telefona gelecek yeni özelikler ve bu süreci yaşamak güzel gelebilir, en azından bana gelecek. Microsoft, Windows Surface’ı bildiğim kadarı ile Türkiye’ye getirmeyecek. Ama Asus, Lenova, Dell, Hp gibi markalar  getirecek.  Arm işlemcili olan Windows8 tabletler içinde şu ana akdar Full hd ekrana sahip göremedim. Asus transformer belki uygun olabilir ama 1360×768 piksel çözünürlük şu an için aban uygun değil. Türkiye’ye geldiğinde cezp ederse alınabilir. Bir taraftan da Windows update Surface dışındaki bir alete nasıl çalışacak bilemiyorum. Güncellemelerin Apple’daki gibi hemen mi yoksa android’deki gibi geç mi olacağı, hatta olmayacağını bilemiyorum. Bu arada Windows rt ile birlikte Office 2013’ün gelmesi de tabi ki çok hoş bir şey. Ama önceden dediğim gibi ekranın full hd olmaması beni şua an Windows 8 RT’den uzaklaştırıyor. Fakat diğer taraftan Asus Transformer Tab gibi x86 bir tablette beni çok cezp ediyor. Aşağıdaki tanıtım filminden görülebileceği gibi. 4gb ram 128gb ssd, intel core i7 ultra low voltage işlemcisiyle elde x86 deneyimi sunuyor. Fakat biraz ağır oalcağı kesin. Sıcaklık sorunlarıda olabilir ama Böyle bir alete sahip olunduğunda hem tablet hem de laptop gibi kullanılabilir. Tabi ki çok güçlü değiller ama gündelik hayat için rahat olacakları kesin.

 

Sonuç olarak şu an bekelmekteyim. Şu an için iki gözdem var. Biri Apple ipad 4. Nesil diğeride Asus Transformer Book. Bakalım herhangi birine sahip olabilecekmiyim.


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.